Last van hooikoorts? Doe er iets aan!

Wist je dat er ruim 5 miljoen mensen in Nederland zijn die last hebben van hooikoorts? En dat varieert dan van een verstopte neus of een loopneus tot aan jeukende ogen. Maar ook benauwdheid en hoofdpijn kunnen optreden. Het is verrassend wat hooikoorts allemaal met je kan doen. Maar nog verrassender is het dat er zo weinig mensen mee naar de huisarts gaan. En waarom? Omdat we de nadelige effecten van hooikoorts eigenlijk niet helemaal goed inschatten.

Als je last hebt van hooikoorts…

De symptomen van hooikoorts kunnen per patient heel erg verschillen. Zelf heb ik erg veel last van hooikoorts, ook al kan deze van dag tot dag verschillen. Deze ‘pollenallergie’ heeft veel meer impact op me dan ik in eerste instantie dacht. Naast de hierboven genoemde symptomen ben ik namelijk soms ook de hele dag hondsmoe. Andere dagen heb ik er maar een paar uur last van. Ongemerkt accepteer ik de hooikoorts. En dat is nu precies wat ik (en jij ook) niet moet doen. Je erbij neerleggen dat het ‘maar hooikoorts’ is. Want daar is de impact te groot voor.

last van hooikoorts

Hooikoorts en studeren of werken

Van alle eindexamenkandidaten die momenteel hard aan het studeren zijn voor hun eindexamens heeft een kleine 30% waarschijnlijk last van hooikoorts. En dat is in deze periode van het jaar -als ze eigenlijk alles uit de kast moeten trekken- een zware dobber. De concentratie is ver te zoeken en ‘happend’ naar adem boven een boek hangen is niet echt bevorderlijk voor het leerproces. Ik hou het bij Luc dan ook nauwlettend in de gaten, bij mij begon het namelijk ook op die leeftijd.

Stel je voor dat je na een slechte nachtrust (ja, ook dat is een fijne bijkomstigheid van hooikoorts) een examen moet gaan maken. Dan is je start toch nét even anders als die van een uitgeslapen leerling die geen last heeft van hooikoorts, niet? Tel daar bovenop dat ook het leren in de dagen daarvoor voor de hooikoorts patiënt niet zo vlekkeloos verliep en je weet wel dat de kans voor deze snuivende, niezende, vermoeide leerling op een geslaagd eindresultaat kleiner is. Jammer!

Zo heb ik het zelf bijvoorbeeld afgelopen Pasen ervaren. Normaal gesproken maken wij met z’n allen Paaspop onveilig, maar dit jaar ben ik op dag 2 al vroeg in de avond afgehaakt. Ik was gewoon helemaal kapot. Ik moest mijn gezicht steeds met koud water afspoelen, zo opgezwollen voelde het. Binnen, met alle ramen en deuren gesloten, duurde het nog een paar uur voor ik me weer een beetje oké voelde. En dat was gewoon in mijn vrije tijd. Hier kwam geen werk, studie of andere verplichting aan te pas!

Ga naar je huisarts als je last hebt van hooikoorts

Menig hooikoorts-patiënt vindt zichzelf geen echte patiënt. De behandeling van de hooikoortsklachten die ze hebben zoeken ze in neussprays, oogdruppels of pilletjes van de lokale drogist. Onterecht en niet zo slim. Veel beter is het om naar de huisarts te gaan als je last hebt van hooikoorts. De huisarts kan er namelijk in veel gevallen wél echt wat aan doen. Daarnaast heb ik zelf goede ervaringen met de Rowenta luchtreiniger, lees hier meer daarover.

Note to myself: het wordt voor mij ook weer eens tijd om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Ik heb namelijk het idee dat mijn medicatie de laatste tijd niet goed genoeg helpt en de klachten weer toenemen. Gezien er veel medicijnen tegen hooikoorts bestaan, helpt een ander middel wellicht beter. Ik zou dan ook iedereen adviseren om terug te gaan naar de huisarts, zodat die kan meekijken naar de juiste medicatie. Het moet mogelijk zijn om helemaal geen klachten te hebben van hooikoorts…en dat klinkt toch als muziek in de oren?

Meer informatie over hooikoorts, de last die je ervan kan hebben en een zelftest

Wil je nog meer informatie over hooikoorts en de impact die dit op je leven kan hebben? Lees dan meer op de website Mijnluchtwegallergie.nl waar medische professionals je informeren over alles rondom dit onderwerp. Ook handig is de app Mask air die je kan downloaden, dan heb je een soort logboek op je telefoon. Zo kan je altijd met terugwerkende kracht zien hoe het zit met jouw hooikoortsklachten op een bepaald moment.

2 gedachten over “Last van hooikoorts? Doe er iets aan!”

  1. Ik gebruik nu volgens recept van een iemker elke ochtend n kleine theelepel van honing vd iemker in jouw buurt daar bloeien jouw planten en bomen en de bijen brengen het stuifmeel met honing dit naar de iemkerkast en heb sinds 30 jaar geen klachten meer mijn dochter hetzelfde resultaat terwijl wijl ernstige hooikoorts klachten hadden tot in het najaar geen enkel middel helpte die ook kostbaar waren maar je wilt niet zo naar en ziek zijn.
    Doe nu maanden met n pot iemker honing voor E 6,00 de natuur is uiteindelijk degene die de beste medicijnen levert.

    1. Wow Loes, dat klinkt als een ideale oplossing! Ik ga eens onderzoeken of hier een lokale ikmer zit waar ik dit mee kan uitproberen. Ik ben het met je eens… de natuur kan meer dan wij misschien denken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven