Last van koude voeten: een echte vrouwenkwaal en écht geen aanstellerij

Het is maar goed dat mannen zulke lekker warme benen hebben. En handen, trouwens. Zou Moeder Natuur dat expres zo geregeld hebben? Omdat ze zelf ook regelmatig last heeft van ijsklompen? Waarschijnlijk komt het je – net als bijna alle vrouwen – bekend voor. En heus niet alleen in de winter. Heb jij ook regelmatig last van koude voeten? Dan is het misschien wel eens voorgekomen dat manlief dat afdoet als aanstellerij. Maar niets is minder waar, dames. Vrouwen hebben het wel degelijk vaker koud dan mannen – en niet alleen omdat ze behoefte hebben aan een warm mannenlijf om mee te huggen 😉 .

Lees ook: Stappenplan voor mooie voeten

Koukleum?

Gebruik jij manlief regelmatig als een soort levende kruik? Dan ben je een van de velen. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen het eerder koud hebben dan mannen. Bovendien merken we temperatuurverschillen ook eerder op. Maar hee, dat we gevoeliger zijn dan de gemiddelde kerel, dat wisten we natuurlijk al lang! Maar hoe komt dat eigenlijk?

Het is ongelijk verdeeld in de wereld. Bij de samenstelling van het menselijk lichaam hebben mannen er weer een slaatje uit weten te slaan. Want wat kregen zij? Spieren. En wij vrouwen zitten met een extra portie vet opgescheept. Op zich juist handig om warm te blijven, zou je denken. En inderdaad zorgt dat speklaagje ervoor dat bloed gemakkelijker naar onze organen gevoerd kan worden. Helaas stroomt er daardoor minder bloed naar de uiteinden van ons lichaam. Gevolg: last van koude voeten en handen.

last van koude voeten

Ho Ho Hormonen

Nog een reden waarom vrouwen vaker last van koude voeten hebben dan mannen: onze hormonen. Misschien heb je er wel eens van gehoord, de oestrogenen. Een belangrijk hormoon in je menstruatie, dat ook je lichaamstemperatuur regelt. Wist je dat je temperatuur tijdens je menstruatie gemiddeld zelfs een graad lager ligt dan normaal? Nu kunnen we dat er vast wel bij hebben, de lijst met menstruatieklachten is toch al ellenlang. Maar die hormonen zorgen er ook de rest van de maand voor dat bloedvaten zich tijdelijk vernauwen. En zie die ijsklompjes van je dan nog maar eens te ontdooien.

Zwangerschapsmisselijkheid: waar blijft die roze wolk?

Last van koude voeten in bed

Heb jij vooral ’s avonds last van koude voeten? Lig je met ijsvoeten onder de dekens met een paar dikke sokken aan? Ook dat is voor vrouwen (helaas!) normaal. Als het donker wordt gaat je lichaam melatonine aanmaken. Weer een heel nuttig hormoon. Dankzij dit stofje daalt je lichaamstemperatuur en weet je lijf dat het tijd is om te gaan slapen. Als je je smartphone tenminste op tijd weg legt 😉 . Zowel bij mannen als bij vrouwen zorgt melatonine dat ’s nachts de lichaamstemperatuur daalt. Alleen gaat dat bij vrouwen een stuk sneller, waardoor we eerder onze ‘minimumtemperatuur’ hebben bereikt, die ook nog eens lager ligt dan bij mannen. Gelukkig bestaat er zoiets als lepeltje-lepeltje.

De beste bed-tijden voor kids en volwassenen op een rijtje

IJzertekort?

Belangrijk om warm te blijven is een goede doorbloeding. Daar zorgt het ijzer in je bloed voor. Nu hebben wij vrouwen sowieso minder ijzer in ons bloed dan onze ijzersterke mannen. Maar als je ook nog eens een ijzertekort hebt, wordt het helemaal rillen geblazen. Even laten checken bij de huisarts is zo gebeurd, en een ijzertekort is gelukkig makkelijk te verhelpen. Vitamine B12 kan je bijvoorbeeld helpen om de opname van ijzer te bevorderen. Er zijn echter ook andere aandoeningen waardoor je het chronisch koud hebt. Bij twijfel even langs de huisartsenpost dus!

Warm them up!

Hartstikke fijn, we weten nu dat vrouwen het inderdaad kouder hebben dan mannen. En dat we zo vaak last van koude voeten hebben, daar kunnen we ook niets aan doen. Niks aanstelleritus dus, het is gewoon onze hormoonhuishouding! Toch fijn dat we die regelmatig ergens de schuld van kunnen geven 😉  en we een prima reden hebben waarmee we ons kunnen verdedigen. En hoewel we niet kunnen veranderen dat we het nu eenmaal kouder hebben dan onze kerels, kan je natuurlijk wel maatregelen nemen om wat minder last van koude voeten te hebben.

Magnetronsloffen nodig?

Belangrijk is dus zorgen voor een goede doorbloeding. Een warm voetenbad of een ontspannende voetmassage kunnen daar al bij helpen. Heeft je kerel ook wat te doen! Draag wollen sokken die warmte goed vasthouden én vocht opnemen. Heb je vochtige voeten dan heb je last van koude voeten, dus trek zo nodig een paar keer per dag droge sokken aan. Schoenen die goed ventileren houden je voeten droog, en dus warm. O en trouwens, we leven in 2017. Er bestaat ook gewoon zoiets als vloerverwarming dames 😉 . Jammer genoeg hebben we daar hier in huis niet bijtijds wat mee kunnen doen, dus loop ik nu inmiddels ook alweer op mijn pantoffels door het huis. Want een gietvloer kan dan nog zo mooi zijn – en in de zomer lekker koel- in de herfst en de winter is het niets voor koukleumen zonder een lekkere vloerverwarming.

Kan je mega fashionable door het huis op blote voeten met gelakte teentjes. En dan gebruik je voor je koude voeten in bed toch gewoon je mannelijke kruik!

Herken jij de koude voeten, een typisch vrouwending? En ben jij ook zo’n type die ze bij haar partner tussen de benen friemelt om ze op te warmen?

 

2 gedachten over “Last van koude voeten: een echte vrouwenkwaal en écht geen aanstellerij”

  1. Tsja Henrieke, mannen mogen wel een hoop dingen aanstellerij vinden.. maar zelf kunnen ze er ook wat van 😉 Gelijk heb je!

  2. Natuurlijk stop ik ook graag mijn koude voeten tussen de warme benen van mijn lief. Dat hij dat niet wil, dát vind ik aanstellerij! 😉 Fijne uitleg wel over de oorzaak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven