Last van schuldgevoel? Je bent niet de enige weet je. Zo overleef je dit!

Ben jij net als ik en heb je last van schuldgevoel als je keuzes moet maken? De keuze voor je werk bijvoorbeeld, op een spevifiek moment, of de keuze om een telefoongesprek te voeren in plaats van met je zoon of dochter te spelen? Veel moeders, werkende moeders (zelfstandig of in loondienst, dat maakt niet uit) voelen zich snel schuldig als het aankomt op het maken van keuzes. Of dat nu zakelijk is of privé.

last van schuldgevoel

Herken je dit als je last van schuldgevoel hebt?

  • Bel ik de moeder van een vriendje of zij mijn zoontje mee kan nemen uit school, of ga ik hem toch zelf halen en dan maar vanavond verder werken?
  • Ga ik naar de verjaardag van een vriendin, naar dat zakelijke netwerkevent of pak ik even me-time?
  • Doe ik mijn kind een paar keer per week naar de BSO zodat ik langer kan doorwerken of hou ik hem toch maar thuis, want ik werk immers vanuit huis?
  • Ga ik helpen met een bepaalde schoolactiviteit, of besteed ik de tijd aan mijn eigen zaak?
  • Plof ik met manlief op de bank of ga ik vanavond nog een paar uur werken?

Handelen uit schuldgevoel

Handel jij ook vaak ‘omdat het nu eenmaal zo moet’ of omdat je anders denkt dat je ‘gemist wordt’ of ‘men’ er iets van vindt?
Dat last van schuldgevoel wat je overhoudt aan bijvoorbeeld de bovenstaande situaties is iets wat wij onszelf aanpraten en aan laten doen. Je bepaalt toch in principe zelf de grenzen en wat goed is of wat niet? Mannen lijken hier overigens veel minder last van te ondervinden. Heb je dat wel eens gemerkt?

Lees ook: Steeds leuker leven helpt je ook met last van schuldgevoel

Tips om om te gaan met schuldgevoel

Hier een paar tips over hoe je om kan gaan met je schuldgevoel:

Geef duidelijk je grenzen aan aan je omgeving. Vaak zal je zien dat, als je duidelijk bent, het ‘probleem’ veel minder groot is dan je denkt.

  • Realiseer je dat, als je je bedrijf wilt laten groeien, je daar ook de juiste keuzes in moet maken. Dat doet een man toch ook? Zaken gaan voor plezier zeg maar….
  • Stop met het jezelf aanpraten van dat schuldgevoel. Die 2 stemmetjes in je hoofd… daar moet er ècht een van weg. Neem jezelf serieus, dan straal je dat uit en doet een ander dat ook!
  • Durf nee te zeggen en kijk om je heen naar vrouwen die daar al een stap verder in zijn. Je zal zien dat er in je omgeving al genoeg mensen zijn die met regelmaat voor zichzelf kiezen. En waarom niet ?
  • Accepteer dat je nu eenmaal niet alles kunt. Vraag (en accepteer) hulp van een ander om het jezelf makkelijk te maken.
  • Doorzie dat het soms kiezen voor je werk of je bedrijf ook weer voordelen oplevert voor de toekomst (bv meer salaris om leuke dingen te doen, of de mogelijkheid om je in de schoolvakanties wèl volledig op je kinderen te concentreren)

Als je graag wat meer wilt weten over last van schuldgevoel hebben, lees dan dit stukje eens over de emotionele erfenis die daar misschien wel debet aan is. Best interessant!

Heb jij last van schuldgevoel en wil je dat delen met ons? Of heb je aanvullende tips? We horen graag van je.

<3 Boek Steeds Leuker van Jelle vind je bij Bol.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven