Lastminutemama’s van Brigitte Bloem

Persoonlijke verhalen en feiten over het kinderen krijgen

Twaalf vrouwen die achtendertig jaar of ouder waren toen ze voor het eerst moeder werden, vertellen in dit boek hún verhaal. De een met een kinderwens zolang ze zich kan herinneren, de ander door een niet-geplande zwangerschap. De een met een stabiele relatie, de ander net verliefd. De een carriére-vrouw, de ander lang zoekend naar de ideale opleiding en baan.

Zij vertellen openhartig over hun leven voor en na het krijgen van hun kind(ederen). Over beslissingen, verwachtingen, vooroordelen en de toekomst. De interviews worden afgewisseld met informatie en adviezen over vruchtbaarheid en laat kinderen krijgen.

Lastminutemama’s is geen pleidooi voor moederschap op een latere leeftijd. Het biedt erkenning en herkenning voor vrouwen (en mannen) die zelf ook laat moeder (of vader) werden, of op latere leeftijd nadenken over kinderen.

Aangezien ik zelf op latere leeftijd een kind kreeg (ik liep tegen de 37 toen mijn zoon geboren werd), sprak het onderwerp in dit boek me erg aan. Ik wist natuurlijk waarom het bij mij zo gelopen is en juist daarom was ik zo benieuwd naar de verhalen van andere vrouwen.
Iedere vrouw heeft haar eigen verhaal en ik heb ze met veel interesse gelezen. De details wijken van elkaar af en zeker ook van mijn eigen verhaal, maar de essentie is toch wel dat geen van de vrouwen er echt bewust vooraf al voor gekozen heeft pas laat moeder te worden. Het is toch iets dat, om wat voor redenen dan ook, gewoon gebeurt. Het gevoel, de mogelijkheid of de kans komt pas op latere leeftijd. En dan is het nog maar afwachten of het gaat lukken……of de zwangerschap doorzet……of het kindje wel gezond is……

Het krijgen van een kind is niet vanzelfsprekend en op latere leeftijd kleven er nu eenmaal meer risico’s aan dan als je jonger bent. In dit boek wordt op de oorzaken en feiten ook heel duidelijk ingegaan en krijgt de lezer veel informatie en tips met betrekking tot late zwangerschappen.

Ik vond dit een heel interessant en informatief boek. Vrouwen op een gevorderde leeftijd, die twijfelen over een eventuele zwangerschap, hebben hier beslist iets aan. En voor alle vrouwen die op latere leeftijd moeder werden, is het gewoon heel leuk om de ervaringen van anderen te lezen.

Jeanne van Dijk, 52 jaar, weduwe, moeder van Mark (1999), uit mijn eerste huwelijk. Mark woont bij mij en gaat om de week een weekend naar zijn vader.
In september 2010 verloor ik mijn baan ten gevolge van de crisis. Wat ik niet meer had verwacht, gebeurde toch: na meer dan twee jaar solliciteren vond ik een nieuwe baan. Sinds januari 2013 werk ik met veel plezier als telefoniste/administratief medewerkster bij een praktijk voor fysiotherapie. Ik doe dit vier ochtenden in de week.
Vorig jaar maart overleed mijn man Wilco aan een acute hartstilstand. Hij was pas 50 jaar. We waren 7 jaar samen, waarvan 5,5 getrouwd. De wond is nog enorm vers en ik worstel er dagelijks mee. Wilco was/is vader van 2 dochters (1995 en 1997).
Eén dag in de week ga ik naar mijn moeder. Ik doe haar administratie en we maken het gezellig samen. Na mijn vaders overlijden in 2011 is dit zo gegroeid. Nu we beiden weduwe zijn, hebben we meer steun aan elkaar dan ooit. Het helpt ons bij de verwerking en dat is heel waardevol.
Het schrijven van blogs voor Mams at Work heeft me duidelijk gemaakt, hoe leuk ik schrijven vind en hoe graag ik het doe. Ik ben ook erg blij met mijn eigen site: Dagelijkse dingen en dromen. Hier kan ik heel veel van mezelf kwijt en dat voelt goed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top