Lastminutemama’s van Brigitte Bloem

Persoonlijke verhalen en feiten over het kinderen krijgen

Twaalf vrouwen die achtendertig jaar of ouder waren toen ze voor het eerst moeder werden, vertellen in dit boek hún verhaal. De een met een kinderwens zolang ze zich kan herinneren, de ander door een niet-geplande zwangerschap. De een met een stabiele relatie, de ander net verliefd. De een carriére-vrouw, de ander lang zoekend naar de ideale opleiding en baan.

Zij vertellen openhartig over hun leven voor en na het krijgen van hun kind(ederen). Over beslissingen, verwachtingen, vooroordelen en de toekomst. De interviews worden afgewisseld met informatie en adviezen over vruchtbaarheid en laat kinderen krijgen.

Lastminutemama’s is geen pleidooi voor moederschap op een latere leeftijd. Het biedt erkenning en herkenning voor vrouwen (en mannen) die zelf ook laat moeder (of vader) werden, of op latere leeftijd nadenken over kinderen.

Aangezien ik zelf op latere leeftijd een kind kreeg (ik liep tegen de 37 toen mijn zoon geboren werd), sprak het onderwerp in dit boek me erg aan. Ik wist natuurlijk waarom het bij mij zo gelopen is en juist daarom was ik zo benieuwd naar de verhalen van andere vrouwen.
Iedere vrouw heeft haar eigen verhaal en ik heb ze met veel interesse gelezen. De details wijken van elkaar af en zeker ook van mijn eigen verhaal, maar de essentie is toch wel dat geen van de vrouwen er echt bewust vooraf al voor gekozen heeft pas laat moeder te worden. Het is toch iets dat, om wat voor redenen dan ook, gewoon gebeurt. Het gevoel, de mogelijkheid of de kans komt pas op latere leeftijd. En dan is het nog maar afwachten of het gaat lukken……of de zwangerschap doorzet……of het kindje wel gezond is……

Het krijgen van een kind is niet vanzelfsprekend en op latere leeftijd kleven er nu eenmaal meer risico’s aan dan als je jonger bent. In dit boek wordt op de oorzaken en feiten ook heel duidelijk ingegaan en krijgt de lezer veel informatie en tips met betrekking tot late zwangerschappen.

Ik vond dit een heel interessant en informatief boek. Vrouwen op een gevorderde leeftijd, die twijfelen over een eventuele zwangerschap, hebben hier beslist iets aan. En voor alle vrouwen die op latere leeftijd moeder werden, is het gewoon heel leuk om de ervaringen van anderen te lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top