Leasen als zzp’er; zelfs voor de beginnende ondernemer

Misschien wil je er in deze tijd helemaal niet aan denken, maar sommige ondernemers komen er nu eenmaal niet onderuit. Zij zitten vaak op de baan -ook nu nog- en hebben een auto onder hun kont nodig. Maar als beginnende ondernemer een nieuwe auto aanschaffen is nogal een uitgave. Vaak heb je al je geld nodig om als zzp’er je onderneming van de grond te krijgen en zijn er weinig liquide middelen over voor een fijne auto. In dat geval kan leasen als zzp’er een mooie oplossing zijn.

leasen als zzp'er

Leasen als zzp’er; waarom zou ik wel of niet die keuze maken?

Uiteraard zitten er aan leasen ook kosten verbonden, dus als je 0 omzet draait dan wordt het lastig om een nieuwe auto te rijden als zzp’er via een leaseconstructie. Maar heb je een auto nodig en al een aantal opdrachten als startende ondernemer waardoor je weet dat je structurele inkomsten binnenkrijgt dan is leasen een uitstekende optie. Zeker als je geen groot startkapitaal hebt om een auto te kopen, maar wel de maandelijkse kosten kan opbrengen.

Zelf schreef ik een tijdje terug nog over mijn twijfels met betrekking tot onze tweede auto. Ik heb mijn Audi TT een tijd zakelijk gereden, daarna privé, maar gezien de kilometers die ik momenteel rijd is die tweede auto eigenlijk sowieso te duur. Afijn, ik ben er nog niet uit. Wat wel zo is is dat mijn oog tegenwoordig steeds vaker naar elektrische auto’s getrokken wordt. Logisch ook want in deze tijd is het belangrijk om ook naar duurzaamheid te kijken. En een elektrische auto leasen kan uiteraard ook. En er zitten ook nog eens hele gave auto’s tussen! In ons geval blijft het echter de vraag of het interessant is omdat Frank ook al een auto van de zaak rijdt en we toch niet met de elektrische auto op vakantie gaan.

En om nu als zzp’er te gaan leasen terwijl we al een auto van de zaak rijden en dus voor beide auto’s dan bijtelling moeten betalen is misschien weer minder handig. Wat misschien wél slim zou zijn voor mij is een motor leasen. Als ik dan toch graag wil motorrijden dan zou ik mijn eigen motor kunnen vervangen door een lease motor. Deze op mijn zaak zetten en vervolgens ook lekker mee touren. Op zich een heel goed idee, ware het niet dat ik nog niet veel Harley’s in de lease heb gezien en ik mijn hart verpand heb aan dit merk, haha.

Direct eigenaar worden van je te leasen auto of juist niet?

Als je als zzp’er een auto of motor wilt leasen is het ook belangrijk om voor jezelf een keuze te maken. Wil je maandelijks leasen en volledig ontzorgd worden bij de lease? Dus geen omkijken hebben naar het onderhoud van de auto, en ook geen wegenbelasting en dergelijke hoeven te betalen? Dan kijk je naar een vorm van leasen die in de volksmond ook wel operational lease genoemd wordt. Je least de auto (ook voor niet zzp’er of privé een optie) op maandelijkse basis en na een jaar of 5 is je contract afgelopen en lever je de auto weer in.

Als (startende) zzp’er leasen op basis van huurkoop? Het kan!

Je kan ook kiezen voor een optie waarbij je als zzp’er een lease contract afsluit op basis van huurkoop; financial lease noemen ze dat. Maandelijks betaal je leasekosten waarmee je ook meteen aflost. Aan het einde van de leasetermijn is de auto namelijk van jou! Deze variant van leasing is voor een zelfstandige ondernemer vaak voordeliger, omdat je enkel de rente en afschrijving uitbesteed aan de leasemaatschappij. Daarnaast profiteer je van extra fiscale voordelen zoals renteaftrek, btw terugvorderen etc. Het onderhoud, de verzekering en belasting doe je zelf, hierin word je dus niet ontzorgd. Maar door het zelf te doen kan je hier wel weer geld op besparen.

Bij financial lease heb je ook de vrijheid om het voertuig te gebruiken zoals jij wilt, je hebt namelijk geen kilometers per jaar waar je aan vast zit. En voor de beginnende ondernemer; bij sommige partijen hoef je ook nog eens geen jaarcijfers te laten zien.

Laat je vooraf duidelijk informeren over welke optie voor jou het meest interessant is. Succes met kiezen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven