Een leeftijdsverschil in een relatie, werkt dat nu wel of niet?

Leeftijd is maar een getal toch, of niet? Dat je met een leeftijdsverschil in een relatie tegen verschillende problemen aanloopt, dat blijkt toch vaak wel de conclusie te zijn.

Het klinkt zo cliché; in de liefde speelt leeftijd geen rol. Maar is dat ook echt zo? In de praktijk zal je naar mijn idee best tegen verschillen aanlopen wanneer je een relatie hebt met iemand die veel ouder of juist jonger is dan jij. Waar kun je zoal tegen aanlopen en is het leeftijdsverschil in een relatie toch te overbruggen? Ik zocht wat zaken voor je uit.

Het perfecte leeftijdsverschil in een relatie

Uit een Brits onderzoek blijkt dat er een perfect leeftijdsverschil bestaat. Namelijk vier jaar en vier maanden. Een opmerking die hierbij geplaatst moet worden: de man moet ouder zijn dan de vrouw. De meeste vrouwen verkiezen een rijpere man boven de jongere. Nog geen 1 procent gelooft namelijk dat een jongere man kan zorgen voor een goede relatie.

leeftijdsverschil in een relatie

Oordelen van de buitenwereld

Wat je keuze ook moge zijn, de buitenwereld heeft meestal haar oordeel al geveld. Want zien wij een veel oudere man met een jongere vrouw? Juist, dan denken we al snel dat dat met geld te maken moet hebben en zij een echte ‘golddigger’ is. Hij wordt door vrouwen dan overigens vaak betiteld als een ‘vieze oude man’, maar er zal menig andere man met een respectvolle blik naar hem kijken. Zo van, dat heeft hij toch maar mooi voor elkaar.

Lees ook: vrouw speelt schone schijn bij geheime relatie van haar man

Een Cougar

Onder artiesten zie je een hype. Vooral het woord ‘cougar’ lijkt steeds vaker op te duiken. Een cougar is een vrouw die boven de veertig is en vaak succesvol met een goede carrière. Zij houden van de wat jongere mannen, ook wel ‘toyboys’ genoemd en hebben daar een seksuele relatie mee.

Duidelijk is dat deze vrouwen in kwestie vaak weten wat ze willen. Zowel op seksueel gebied als in de rest van hun leven. Ze zijn economisch onafhankelijk van een man. Interessant is dat in het bijzonder beroemde vrouwen met een jongere man tegenwoordig in opkomst zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Madonna en onze eigen Patricia Paay.

Deze situatie staat lijnrecht tegenover de situatie in de ‘normale’ maatschappij, waarin mannen vaker de voorkeur lijken te geven aan een jongere dame.

Leeftijdsverschil in een relatie, door voor- en nadelen

Van een liefdesrelatie is sprake wanneer er wederzijdse aantrekkingskracht is, gedeelde interesse, begrip, humor, verantwoordelijkheidsgevoel en sociale normen. Met inleveringsvermogen en begrip lijk je dan ook veel te kunnen overbruggen.

Wat belangrijk is, is in welke leeftijdsfase je zit en of je dezelfde beleving en interesses hebt. Hoe kleiner de verschillen, hoe groter de kans van slagen binnen een relatie.

Lees ook: hoe breng je romantiek in je relatie terug?

Eventuele nadelen van een leeftijdsverschil

Wat een punt zou kunnen zijn bij het leeftijdsverschil in een relatie is bijvoorbeeld de kinderwens, hij voelt zich te oud terwijl zij hem graag als vader zou zien. Andersom is het probleem lastiger, als zij te oud is maar hij juist graag kinderen wil.

Verder kun je denken aan verschillen in ondernemingslust, uithoudingsvermogen, gezondheidsproblemen en dergelijke. Statistisch gezien zal de oudere partner hier eerder ‘last’ van krijgen dan de jongere.

Voordelen van een leeftijdsverschil

Zowel een oudere als een jongere partner kennen op hun beurt voordelen. Zo hebben oudere partners meer levenservaring en geven ze veelal een gevoel van veiligheid. Een jongere partner kan op zijn beurt weer stimulerend werken om nieuwe ervaringen op te doen en houden je energieker en jonger van geest.

Lees ook: je relatie verbeteren in 45 minuten

Je zult elkaar aanvullen met dagelijkse gesprekken, delen van taken en quality time samen is ook zeker een belangrijk punt (niet alleen wanneer de leeftijden uiteen lopen hoor!).

Nu is elke relatie natuurlijk uniek. Wat voor een ander niet werkt, kan voor jullie wel werken! Zo lang je aansluiting bij elkaar vindt hoeft een leeftijdsverschil naar mijn mening geen probleem te vormen.

Ervaring in een dergelijke situatie heb ik overigens niet, maar ik ben wel benieuwd naar jullie verhalen! Hebben jullie een leeftijdsverschil? Zo ja hoeveel jaar en wie is er ouder? Waar lopen jullie tegen aan? Keep us posted

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

2 gedachten over “Een leeftijdsverschil in een relatie, werkt dat nu wel of niet?”

  1. Grappig artikel ik schil 15 jaar met met mijn. We zijn 12 jaar samen, getrouwd en ik ben zwanger van ons 2e meisje 🙂
    Het kan zeker slagen maar je moet wel eerst door een paar hobbels qua meningen van anderen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven