Leergierig en rijp voor school!

Rijp voor school‘Ik ben de kapitein van dit schip’, roept je kleuter … en duwt de jongste van 2 omver!
Het wordt tijd voor de overstap naar de kleuterschool, verzucht je als je oudste thuis de baas speelt! Kleuters hebben helemaal geen begrip voor die tweejarige die er doorheen banjert, op een stoel gaat zitten en hun plan verstoort. Het klopt: Je kleuter heeft nu vooral meer uitdaging van leeftijdgenoten nodig en is rijp voor school.

Je kleuter is rijp voor school

Echter, zo vlak voor de overgang naar de basisschool, lijkt het wel alsof je kind ook een stapje terug doet in de ontwikkeling. Op weg naar de bakker wil je kind weer gedragen worden en begrijp je hem of haar niet meteen, dan is hij of zij snel overstuur. Doe nu geen beroep op het feit dat je kind al zo groot en zelfstandig is. Zeg dus niet…dat kon je gisteren al zelf, dus dat kun je nu ook! Til je kind even op en daag hem of haar tegelijkertijd uit met woorden als: ‘En nu jij…, laat eens zien hoe sterk jij bent…kan jij deze boodschappentas dragen?’

Is jouw kleuter rijp voor school? Of vind jij dat ze nog even kind mogen zijn?

Oefen met taal en getal!

Prentenboeken en praatplaten waar veel op gebeurt zijn nu erg in trek. Stel vragen over de mensen, dieren en voorwerpen op de plaat. Je kan praten over aantallen: ‘Wie heeft meer poten de hond of de vogel? Kom, we tellen de poten!’ Stimuleer het inbeeldingsvermogen door vragen te stellen zoals: ‘kijk, daar rijdt een auto met een caravan, waar slapen mensen, die geen caravan achter de auto hebben?’ Maak het in het begin niet te moeilijk, bouw het langzamerhand op.

Stimuleer ruimtelijk inzicht met de voorzetsels, zoals op, voor, achter, boven, onder, in, tussen etc. Benodigdheden: een beker, een poppetje en een tafel. En dan? Geef de opdracht: Zet het poppetje voor de beker, onder de tafel, in de beker, achter de tafel, tussen de beker en de tafel etc.

Oefenen met verschillen & overeenkomsten

Laat je kind wasgoed (bijvoorbeeld sokken en handdoeken) sorteren op kleur of potloden van klein naar groot leggen. Berg diverse knipsels van voorwerpen in een doos en vraag je kind deze te groeperen naar soort. Denk aan knipsels van verschillende voertuigen, fruit, groenten, speelgoed en kleding. Of speel vaker een potje Memory, niet alleen goed voor het concentratievermogen van je kleuter!

 Opvoeddesk workshoptip: Hoe krijg ik vat op VAT? Een aanrader voor iedere moeder! Check de Mams at Work winactie en maak kans op een gratis kaartje!

Meer artikelen van de opvoeddesk lezen? Kijk dan hier

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven