9x super leuke legpuzzels maken van 2 tot 1000 stukjes

Legpuzzels maken. De één ziet het als de meest nutteloze tijdsbesteding allertijden. De ander vindt het juist de ultieme vorm van ontspanning. Een X aantal stukjes op de juiste plaats zien te krijgen om zo uiteindelijk een puzzel af te krijgen. Erg nuttig is het inderdaad niet. Maar toch word ik van weinig dingen zo zen als het eindeloos gestaar naar die stukjes als ik legpuzzels ga maken.

Legpuzzels maken; een verslavende hobby

En als ik eenmaal begin, blijkt het nog een zeer verslavende hobby ook. Ook veel kinderen vinden puzzelen heerlijk. Krijg jij je mini-me zo ongeveer alleen maar stil door de puzzeldoos op tafel leeg te schudden? Neem dan deze lijst met toffe legpuzzels voor kinderen maar eens door. We hebben ze geselecteerd op leeftijd. Maar als mama mee helpt kunnen jullie vast wel leuke legpuzzels maken samen van een iets hoger niveau 😉 . Veel puzzelplezier!

Games en high tech speelgoed veroveren de speelgoed wereld. Maar toch blijft legpuzzels maken populair. Wist je dat er zelfs weer een puzzel speelgoed van het jaar is geworden? Nu is dat 3D Volkswagenbusje misschien iets te moeilijk voor jouw kleintje. Daarom hebben wij de leukste legpuzzels voor kinderen op een rijtje gezet. Te beginnen met de leeftijdscategorie 2 tot 4 jaar. Daarna komt het legpuzzels maken voor kindjes van 4 tot 8 jaar aan bod. En uiteindelijk komen we bij de echte uitdagingen. Puzzels voor kinderen van 8 jaar en ouder.

legpuzzels maken voor kinderen

Legpuzzels maken: de leukste legpuzzels voor kinderen

Je zou denken dat je tijdens het puzzelen heel veel tijd hebt om over van alles na te denken. Mijn ervaring: je hoofd wordt er juist heerlijk leeg van! En dat lijkt ook te gelden voor (jonge) kinderen. Die kunnen helemaal opgaan in het maken van een legpuzzel. Zelfs als die maar 8 stukjes heeft! We categoriseren ze in de volgende drie leeftijdsgroepen:

 1. Legpuzzels voor kinderen van 2-4 jaar
 2. Legpuzzels maken voor 4-8 jarigen
 3. Puzzels voor 8 jaar en ouder

Waarom is legpuzzels maken zo goed voor je kind?

Puzzelen is voor kinderen een uitstekende manier om even te ontspannen. Bovendien leren ze zich te focussen en stimuleer je doelgericht denken. O, en last but not least: een legpuzzel maken is ook nog eens gewoon heel erg leuk!

Tip: Onmisbaar bij het legpuzzels maken is een roll your puzzle. Hiermee kan je (vaak voor de wat grotere legpuzzels), je puzzel heel handig tussendoor opbergen.

1. Legpuzzels voor kinderen van 2-4 jaar

Met puzzelen kan je al vroeg beginnen. Wist je dat er zelfs puzzels met 2 stukjes bestaan? Geen uitdaging voor papa en mama mogen we hopen, maar wel voor een 2 jarige!

My First Ravensburger Puzzles

De ideale manier om je kleintje stapsgewijs te leren puzzelen is deze puzzeldoos van Ravensburger. Geschikt voor de allerkleinsten, vanaf 1,5 jaar. Eén legpuzzel maken is al leuk. Maar in deze doos vind je er zelfs 4. Een van 2 stukjes, een van 3, een legpuzzel van 4 en een puzzel van 5 stukjes. Begin bij de gemakkelijkste is het advies bij het legpuzzels maken. Je zal zien dat het ruimtelijk inzicht van je spruit met iedere puzzel toeneemt en voor je het weet leggen ze zo de moeilijkste!

Online te bestellen bij Bol.com voor € 9,95

Bumba legpuzzel maken

Als je een kleintje in huis hebt ken je hem vast: clown Bumba. Een begrip in peuterland. En dus zal deze Bumba legpuzzel zeker bij je kleine spruit in de smaak vallen. Het is een puzzel met 12 stukjes. Leg ze allemaal op hun plek, en je ziet vanzelf Bumba en al zijn vriendjes verschijnen. We vonden deze leuke legpuzzel voor peuters bij Intertoys. Hij is geschikt voor kindjes vanaf 2 jaar. De Bumba puzzel is er ook in een variant met 20 stukjes.

Je besteld hem online bij Bol.com voor € 5,00

Houten wereld legpuzzel

Aan het ruimtelijk inzicht werken? En meteen de topografische kennis van je kleuter bijschaven? Laat je kleintje dan vooral deze legpuzzels maken. Het is een leuke houten puzzel met wereldkaart. Een stukje moeilijker alweer dan de vorige puzzel die we beschreven. Maar oefening baart kunst, ook met puzzelen. Let op: door kleine onderdelen is hij niet geschikt voor kindjes jonger dan 3 jaar.

We vonden de houten wereldpuzzel bij Hema voor € 9,00

2. Legpuzzels maken voor 4-8 jarigen

Hoe ouder je kleine puzzelaar wordt, hoe meer keuze voor jou. Hoeveel stukjes kan je mini-me al aan, denk je? In deze categorie vind je legpuzzels voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Of is jouw puzzelaar zo getalenteerd dat die al voor 1000 stukjes gaat? Kijk dan maar vast in de volgende rubriek.

Cars legpuzzel en kleurplaat

De meeste 4 jarigen zien Cars wel zitten. Houden ze nou ook van legpuzzels maken én kleuren? Dan heb je hier hét speelgoed voor die kleine spruit gevonden. Leg eerst de puzzel, die bestaat uit 20 stukjes. Klaar? Dan wordt het tijd om er een kleurig kunstwerk van te maken! Zo sla je twee vliegen in een klap (en zijn die blagen extra lang onder de pannen 😉 ).

Je besteld de Cars puzzel online bij Bol.com voor € 9,95

Woezel & Pip legpuzzel

Tijd voor een volgende puzzeluitdaging? Als je kids graag legpuzzels maakt, kan je het niveau natuurlijk heel gemakkelijk opschroeven. Let ook op de grootte van de stukjes! Deze leuke Woezel en Pip puzzel heeft 35 stukjes. Goed te doen voor jou 4 jarige? Iets te goed misschien? Dan ga je gewoon voor meer stukjes. Soms is het handig om als ouder af en toe even een paar stukjes mee te leggen. Zijn ze zo weer gemotiveerd.

De Woezel en Pip legpuzzel maken? Schaf aan aan bij Bol.com voor € 9,99

legpuzzel maken

Je eigen fotopuzzel

Wat is er leuker dan een puzzel van jullie eigen gezin? Wist je dat je bij Hema ook je eigen legpuzzels kan maken? Ga voor 12, 24, 48 of 315 stukjes. Kies een leuke foto uit en ‘legpuzzels maken’ krijgt opeens een hele nieuwe betekenis. Ze zijn er trouwens ook voor volwassenen met 500 of 1000 stukjes. Leuk cadeau!

Te bestellen bij de Hema vanaf € 8,95

3. Puzzels voor 8 jaar en ouder

Als je vroeg genoeg begint zal je merken dat het puzzeltalent van je kids zich razendsnel kan ontwikkelen. Zodra ze er een beetje handig in worden zien ze alles vaak sneller dan papa en mama! Achtjarigen kunnen dan ook echt wel een aantal stukjes aan. Gaan jullie samen al voor legpuzzels maken van 1000 stuks? Dan mag er af en toe natuurlijk best een handje gelegd, eh, geholpen worden.

Kerstmis met Disney legpuzzel

De wintermaanden zijn de ultieme periode om te puzzelen. Lekker binnen, met een grote beker chocolademelk. Blijf gezellig in de kerstsferen met deze Ravensburger Disney kerstpuzzel. Hij heeft 1000 stukjes, maar door dat leuke Disney thema zal hij hopelijk toch wel blijven boeien.

Bij Bol.com vind je een hele lading Disney puzzels van 1000 stuks, vanaf € 11,99

Cities of the world puzzels: Amsterdam

Hoe leuk is deze echte Amsterdam puzzel? Ook in winterse sferen. En met… jawel, onze eigen wallen. Geen tippelende dames, dus ook geschikt voor de kids. Al is het de vraag of die 1000 stukjes ze wel zo aanstaat. Maar papa en mama zijn vast niet te beroerd om even te helpen om alle stukjes van Amsterdam weer op hun plaats te krijgen, toch? Legpuzzels maken met het hele gezin is toevallig hartstikke gezellig, wij doen het geregeld. Zeker als het ook nog eens om zo’n mooi plaatje gaat.

Deze Amsterdam puzzels zijn te vinden bij Bol.com vanaf € 11,99

Wasgij Kerstpuzzel

Ken jij de puzzels van Wasgij al? Da’s ook een legpuzzel maken, maar dan wel met een extra uitdaging. In plaats van dat je op de doos kan spieken hoe hij moet worden, zie je daar wat anders. Jouw puzzel plaatje wordt wat de man op het deksel ziet. Je hebt dus geen letterlijk voorbeeld. Alleen een aanwijzing dat het iets moet worden waar die meneer ontzettend van schrikt. Voor extra aanwijzingen kan je altijd op de website van Wasgij terecht. Maar de échte puzzelexperts hebben die natuurlijk niet nodig… Veel puzzelplezier!

Alle Wasgij puzzels vind je ook weer bij Bol.com vanaf € 13,99

1 gedachte over “9x super leuke legpuzzels maken van 2 tot 1000 stukjes”

 1. Puzzelen is een hobby waarbij je even van de wereld af bent.
  Echt ontspannend is dat zoeken naar het stukje wat nog ontbreekt en daar precies past.
  Uren lang kan ik er mee bezig zijn en de volgende dag ook nog.
  Echt iets voor de lange winterse dagen.
  Eén van mijn grote hobby’s.
  En wat zijn er tegenwoordig toch een mooie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven