Lekker eten met voedselovergevoeligheid: tips en recepten

Hij was vijf jaar en dol op lekker eten. ‘Net als pappa en mamma’. En bepaald geen ‘moeilijke’ eter: dol op groente en fruit. Vooral ook dankbaar om alles wat je voor hem neerzette… En eigenlijk ook een hele bewuste eter. Bewust van puur en eerlijk, bewust van smaak en bewust van eten dat goed voor hem was. Dat is heel wat voor een vijfjarige. En iets waar menig volwassene een voorbeeld aan zou moeten nemen. Maar hij móet wel: hij heeft een voedselallergie. En lekker eten met voedselovergevoeligheid betekent vooral héél goed opletten.

Lees ook: Genieten van voedsel ondanks je allergie dankzij Larisse

Gezonde levensstijl

We weten het allemaal wel, wat een gezond en gevarieerd eetpatroon inhoudt. Dat we niet teveel verzadigde vetten en voldoende vezels moeten eten. Maar in de huidige 24-uurs maatschappij is het vaak iets waar we onvoldoende bij stil staan. We combineren werk, gezin, huishouden en een sociaal leven. Daarin hebben we eigenlijk geen tijd om etiketten te lezen. We eten wel graag lekker, maar vooral ook snel en gemakkelijk.

Voedselallergie

Als blijkt dat je kind wegens een voedselallergie ineens niet meer alles kan eten, word je gedwongen etiketten te lezen. Dan kom je erachter dat ons eten helemaal niet meer altijd zo ‘puur en eerlijk’ is. En dat het allergeen dat beslist vermeden moeten worden, ineens ‘in alles zit’. Je wordt onzeker. Voelt je onbegrepen als je in de winkel vraagt naar de ingrediënten van bijvoorbeeld een marinade, voelt je soms buitengesloten en eenzaam. Al die dingen heb ik ook gevoeld. Tot ik er achter kwam dat ik verre van alleen was, maar dat zo’n 800.000 Nederlanders in eenzelfde situatie verkeren. Lekker eten met voedselovergevoeligheid is eigenlijk niet zo moeilijk… Alleen stuit je maar al te vaak op onwetendheid. En, erger nog: onbegrip.

Alles lijkt om eten te draaien

In een maatschappij waarin eten een belangrijke rol speelt, blijkt het moeten volgen van een dieet wel degelijk gevolgen te hebben op sociaal-emotioneel gebied. Feestdagen, bruiloften, verjaardagen, kinderfeestjes, schoolontbijt, er zijn tal van (sociale) momenten en activiteiten waarbij eten een grote rol speelt. Het lijkt opeens alsof alles om eten draait. Door je kind bepaalde voedingsmiddelen te moeten ‘ontzeggen’ voelt het ineens alsof je hem of haar ook allerlei leuke dingen ontneemt. Ik vond dat onacceptabel! En dus ging ik aan de slag.

Gevarieerd, gezond en veilig eten is belangrijk, maar lekker en leuk eten vind ik minstens zo belangrijk. Lekker eten met voedselovergevoeligheid móet toch kunnen? Natuurlijk kun je voor een verjaardag een paar kaarsjes in een stapel boterhammen of pannenkoeken steken, maar waarom niet in een prachtige taart? En als Zwarte Piet met snoepgoed strooit, moet elk kind mee kunnen smullen van pepernoten, ook een allergisch kind. Het schrijven van veilige en lekkere recepten voor elk eetmoment werd een uitdaging, een tweede natuur, een passie waar ik mijn ziel en zaligheid in kwijt kan en waarmee ik het leven van niet alleen mijn allergische kind maar van inmiddels heel veel allergische kinderen een stuk positiever maak.

Lekker eten met voedselovergevoeligheid

Mijn bundel vol lekkere recepten voor uiteenlopende overgevoeligheden is uitgegroeid tot een prachtig boek. ‘Lekker eten met voedselovergevoeligheid’ is afgelopen november gepubliceerd. En de reacties zijn overweldigend! Zoveel mensen met een voedselovergevoeligheid en ouders van allergische kinderen zijn enorm geholpen. Het boek is niet alleen een uitkomst in de keuken, maar in hun hele leven, zo schrijven ze mij. Het geeft hen hoop, moed en kracht en velen hebben meer begrip en erkenning gekregen. Maar bovenal kunnen ze weer genieten van Lekker Eten.

Voedselovergevoeligheid bij kinderen

In Nederland leeft één op de drie kinderen met een voedselovergevoeligheid, in België zelfs twee op de drie kinderen. Die cijfers liegen er niet om. Laatst stond ik met mijn boek op de Margriet Winterfair en van de ca. 75.000 bezoekers kende iedereen wel iemand met een voedselovergevoeligheid, of had er zelf ‘last’ van. Zelfs ik vind dat heel confronterend. Het mooie is, dat niet alleen mensen met een voedselovergevoeligheid mijn boek kopen, maar ook mensen die ‘alles’ mogen eten. Dat vind ik het beste bewijs dat eten binnen de grenzen van een dieet gewoon waanzinnig lekker is.

Hij was vijf jaar en dol op lekker eten. Lekker eten met voedselovergevoeligheid, dus. Toen ik hem eens vroeg waarom hij dit boek zo belangrijk vond, antwoordde hij “omdat iedereen net zo lekker moet kunnen eten als ik, zelfs als ze ‘niets’ mogen.” Ik had het niet beter kunnen verwoorden.

Het boek kopen?

Je koopt het boek van Larisse online bij Bol.com.

Door Larisse van der Haar-Buijze
Auteur ‘Lekker eten met voedselovergevoeligheid’
ISBN 978.90.79919.10.9

Winnen?

Om ook anderen kennis te laten  maken met haar boek over ‘lekker eten met voedselovergevoeligheid’ , stelt Larisse 3 boeken ter beschikking voor een winactie! Wat je daarvoor moet doen? Geef het antwoord op onderstaande vraag hier, geef in het onderwerp aan om welke winactie het gaat en je maakt al kans!

Welke 14 allergenen moeten verplicht op de etiketten van levensmiddelen worden geplaatst?

De winactie loopt van 28 januari t/m 8 februari. Let op: deze winactie is afgelopen. De winnaars hebben van ons bericht ontvangen.

Lees ook: Koemelkallergie of eczeem, hoe kerken je het?

 

2 gedachten over “Lekker eten met voedselovergevoeligheid: tips en recepten”

 1. Hallo lieve Larissa,
  Je zult wel verbaasd zijn over deze reactie. Ik ben namenlijk je vroegere
  buurvrouw. Thea Looijen (Doortje). Ik woon al 21 jaar in Fuerteventura en
  bij toeval las ik over jou. Ik zou het erg leuk vinden met je te mailen.
  Als je dat wilt schrijf me dan terug.
  Veel liefs Thea (Doortje)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven