Het Lentefeest; tips om een mooi Lentefeest te organiseren

Voor veel katholieken is het vanzelfsprekend om de communie te vieren, maar voor niet-katholieken, of katholieken die hun kinderen uiteindelijk zelf willen laten kiezen in het geloof is er tegenwoordig ook iets anders. Het Lentefeest. Ik leg je graag uit wat het Lentefeest voor een feest is en daarnaast vind je hier volop inspiratie.

Lentefeest, wat is dat nu eigenlijk?

Het Lentefeest is een feest wat je viert bij de overgang van je kind van de kleuterschool naar de lagere school. Als 6-jarigen van groep 2 naar groep 3 gaan doen ze normaal gesproken ook hun eerste communie. Maar omdat steeds grotere groepen kinderen geen communie doen en ouders toch het groter worden willen vieren is het Lentefeest een mooi alternatief.

De school en het Lentefeest

Sommigen scholen werken al mee aan een gezamenlijke viering van het Lentefeest, maar het is nog lang niet overal doorgedrongen als eventuele vervanger van de communie.

Lentefeest
Stockfoto van meisje met feesttafel door BlueOrange Studio

Lentefeest is meer dan alleen een feestje

Wie als gevolg van bovenstaande informatie denkt dat het Lentefeest gewoon een feestje is om een kind te voorzien van de nodige cadeautjes, die heeft het helemaal mis. Ook het Lentefeest heeft van oorsprong een aantal waarden die van belang zijn.

Je viert niet alleen dat je kind een stap maakt in zijn of haar denkwereld. Nee, je staat ook stil bij verbondenheid tussen mensen onderling en geeft je kind de waarde van mensenrechten en onderling respect mee. Zonder dat daar het geloof bij betrokken wordt.

Ik vind het mooi.

Mijn kinderen zijn de leeftijd van de eerste communie al even voorbij, maar ik had eigenlijk destijds best graag een Lentefeest gevierd met ze. Niet alleen vanwege het feestje, maar ook de daaraan gekoppelde normen en waarden.

Lentefeest organiseren en inspiratie

Afijn, overweeg jij een Lentefeest voor jouw kind? Dan vind je hieronder de nodige inspiratie. Een Lentefeest kan namelijk van klein tot groot gevierd worden.

1. De uitnodigingen

Bij een feestje horen uitnodigingen, toch? Die kan je eventueel zelf maken, maar voor dit soort feestjes zie je vaker dat er professionele uitnodigingen gemaakt worden. Meestal met je kind zelf op de voorgrond. Bijvoorbeeld met een mooie portretfoto. Natuurlijk kan je ze wel digitaal zelf maken en laten drukken. Heb je de vorm toch zelf in de hand maar ziet het er allemaal wat gelikter uit.

Kies je een specifiek thema uit (zie hieronder), hou dan ook de uitnodigingen in stijl.

2. Kleding voor de variant van het communiefeest

Laten we beginnen bij de kleding. Het vieren van het Lentefeest van zoals gezegd per persoon verschillen. Daar waar er bij een communie een soort richtlijnen zijn voor de kleding is daar bij een Lentefeest geen sprake van. Toch is het zo dat er veel ouders zijn die graag willen uitpakken tijdens dit feest. Met name aan de kleding voor dochters wordt er veel geld uitgegeven. En welke dochter wil dat nu niet? Maar ook voor wat minder geld kan je heel leuk scoren, kijk deze jurkjes maar.

Een type prinsessenjurk zoals hierboven is een veel uitgekozen jurk bij het feest wat gevierd wordt rondom de Lente of de communie.

3. Kies een thema voor je feest

Vaak wordt een lentefeest in een bepaald thema gegoten. Net als bij een leuk kinderfeestje of een smash cake kan je hierin bijvoorbeeld kiezen voor een thema als prinsessen of piraten, maar je kan ook kiezen voor bepaalde kleurencombinaties. Of je combineert beiden.

4. Vier je thuis een feest of huur je een zaaltje?

Persoonlijk ben ik meer van het thuis vieren van feestjes, maar er zijn genoeg mensen die liever een zaaltje huren waarbij al veel van het regelwerk uit handen genomen wordt. Zo ook tijdens een Lentefeest of de Communie. Op zich makkelijk natuurlijk, maar ik hou ook wel van de charme van thuis vieren. Zo hebben wij bijvoorbeeld ook thuis onze bruiloft gevierd. Met een grote partytent 3×6 en leuke aankleding hebben we een gezellig onderkomen voor de hele dag gecreëerd. Toegegeven, je hebt de nodige zooi achteraf, maar het is wel heel intiem en sfeervol.

Kapsel voor communie of lentefeest

5. Een bijzonder kapsel of gewoon lekker zoals altijd?

Ook deze keuze is enorm persoonlijk. Maar kies je voor een prachtige jurk, dan is het misschien ook wel leuk om wat extra aandacht aan het kapsel te besteden voor het Lentefeest. Niet alleen bij je kind, maar misschien ook wel bij jezelf. Het is in ieder geval een goede reden om eens samen met je dochter een verwendagje in te plannen toch?

6. Fotoshoot of niet?

Wat je vaak ziet tijdens een communie is dat er ook een volledige fotoshoot georganiseerd wordt. Dit kan je uiteraard ook tijdens het Lentefeest doen als je dit wilt. Wil je op die dag niet teveel sores aan je hoofd met shoot en al, dan kan je misschien beter de fotoshoot al vooraf doen (in mooie jurk en met bijbehorend kapsel), zodat je deze foto’s bijvoorbeeld al kan gebruiken voor de uitnodigingen. Ook handig, toch?

7. Aankleding huis en tuin

  • Ga je voor het thuis vieren van je lentefeest, dan is een beetje passende aankleding in je huis en de tuin wel zo leuk. Ga voor een lente achtige sfeer met bijvoorbeeld bovenstaande blikjes met bloemen. Heel simpel, maar enorm bijpassend.
  • Ook leuk voor de aankleding van de tafel zijn onderstaande servetten.
lentefeest servetten
  • Verder kan je nog denken aan ballonnen, slingers en pomponnen om de boel mee te versieren.
  • Een mooie tafelloper en het leuk ‘aankleden’ van noodzakelijke zaken zoals bijvoorbeeld deze bestekpotten.
Bestek serveren op een leuke manier
  • Kaarsjes voor als het donker wordt en je nog niet klaar bent met feesten. Een handige budget tip is onderstaande. Lange smallen kaarsen kosten niets, maar zo ziet het er toch gelijk een stuk leuker uit. En je hoeft niet bang te zijn dat je ze zomaar omstoot.
Kaarsen presenteren bij een feestje
  • Kies je ervoor om het Lentefeest in je eigen tuin te vieren, dan kan je bijvoorbeeld ook nog leuk ‘werken’ met het inrichten van verschillende hoekjes in de tuin. Kies bijvoorbeeld voor een aparte hoek voor de limonade, de bubbels, de bedankjes, maar ook een cadeautafel of snoeptafeltje kan er heel gezellig uitzien.
Lentefeest, aankleding partytent

Een passend cadeautje

De een geeft een smartphone aan zijn of haar kind, de ander gaat aan een restyling van de kinderkamer starten als cadeau. Welk cadeau jij geschikt vindt voor het Lentefeest is ook weer een persoonlijke keuze. Kies in ieder geval iets waarvan je weet dat je kindje blij wordt. Een mooi sieraad kan ook heel bijzonder zijn.

Ga jij een Lentefeest organiseren en zo ja, hoe?

Ga je ‘all the way’ tijdens de organisatie van je Lentefeest, met exclusieve uitnodigingen, een taart, veel cadeaus, eten en zelfs bubbels? Of zoek je het eerder in een lekkere BBQ met vrienden en familie. Het is allemaal aan jou. Mocht je thuis dit fantastische feestje vieren, vergeet dan niet een partytent te kopen. Helaas hebben we in Nederland geen garantie op goed weer 😉 .

Wat doe jij? Zou je een communie vervangen door een Lentefeest? Of als niet-communie-ganger dit feest ervoor in de plaats willen vieren?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven