Lentekriebels, voorlichting aan je kind via school

Lentekriebels…maar dan anders. Zo heet namelijk het project seksuele voorlichting op school. Ik krijg er de kriebels van, en dat zijn geen vlinders. Dat onderwerp houd ik namelijk liever zo lang mogelijk weg bij mijn kinderen. Maar ja, dat is natuurlijk ook wel naïef. En het is ook naïef te denken dat je kind al een verkapte Kamasutra les krijgt.

Lentekriebels

Toch is het een moeilijk onderwerp en gelukkig zijn een aantal vragen mij nog bespaard gebleven. Zoals hoe een baby in de buik komt. Wél vroeg mijn dochter (op een vol schoolplein!) hoe zij uit mijn buik gekomen is. En aangezien al mijn kinderen met een keizersnede geboren zijn, was die gemakkelijk te beantwoorden, tot de jaloezie van de moeders om mij heen #LOL. Waarom ik maandelijks bloed? Omdat mijn eitje eruit moet. Niets gelogen, maar dat wordt dan dus ook in het openbaar geroepen als ik eens buikpijn heb of op de toilet zit (met publiek dus)..’mama, moet je eitje er weer uit?!’ Ja schat…*zucht*

Mijn vriendin, of eigenlijk haar dochter in groep 3, was al geconfronteerd met de Lentekriebels. Op een afbeelding van een kinderlichaam moest ze met een rode kleur aangeven waar ze het niet prettig vond aangeraakt worden en met groen waar dat wel mocht. Resultaat: Op het hoofd na was alles rood. Nou, prima zeg ik dan! Dan is dat ook weer duidelijk. Wel goed om die grenzen even duidelijk bespreekbaar te maken, denk ik dan.

Als je naar de behandelstof van de Lentekriebels kijkt, schrik je toch best even van de stof die er per groep behandeld wordt. Toch denk ik, vooral in de bovenbouw, dat kinderen al best het een en ander weten of er op z’n minst mee bezig zijn. Dit project is natuurlijk wel de manier om hen bewuster te maken van het een en ander want, tja, youtubefilmpjes geven nu ook niet bepaald het goede voorbeeld. Lentekriebels is daarin vooral educatief en preventief. Vooral dat laatste vind ik belangrijk.

In grote lijnen wordt er voorlichting gegeven in de volgden hoofdthema’s:

  • Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld
  • Voortplanting en gezinsvorming
  • Sociale en emotionele ontwikkeling
  • Seksuele weerbaarheid

Uiteraard wordt er rekening gehouden met de leeftijd en ontwikkelingsfase. Zo wordt er in de onderbouw ingegaan op het verschil tussen een jongen en een meisje en hoe een baby in de buik groeit, en in de bovenbouw op de puberteit, veilige vrijen en grenzen. In de middenbouw gaat men meer in op het eigen lichaamsbeeld, vriendschap, voortplanting en zwangerschap en de bewustwording van eigen en andermans grenzen.

Lentekriebels: zolang ze maar geen goodybag meekrijgen

Ik ben blij dat mijn kinderen leren zich bewust te zijn van ongewenst en ongepast gedrag, en hoe daarop te handelen. Want hoe erg de taboe in de ogen van anderen dan ook kan zijn, het is wel de realiteit. ‘Maar ze zijn nog zo jong! Ze horen daar nog helemaal niet mee bezig te zijn!’ Ten eerste gaat het bij de kleuters niet over seks, maar vooral over relaties, vriendschappen, het menselijk lichaam. En het mooie is dat ik denk dat (tot een bepaalde leeftijd!) wij er meer mee bezig zijn en ons er drukker over maken dan zij. Sterker, kinderen die adequate voorlichting krijgen worden juíst niet eerder seksueel actief, zijn minder geïnteresseerd omdat ze er toch ‘alles’ al van weten én vrijen veilig wanneer het moment daar is. Dat is een geruststellende gedachte.

Ach, zolang ze maar niet thuis komen met een goodybag vol Durexgadgets, furry handboeien, Christine le Duc folders en playboys. Toch?
En vragen zullen er gegarandeerd komen. Met name bij de komst van zoonlief waren de meiden nogal onder de indruk van dat ‘dingetje’ wat hij wel heeft en zij niet. Ineens viel het ‘ding’ van papa tijdens de douchebeurt ook op. Oudste riep (en ik quote): ‘Sow! Die is groot!’ Voor de slappe lach zijn intrede deed, kon ik nog net tegen mijn man uitbrengen: ‘Nou, als je ego nu geen boost gekregen heeft!’. Overigens roept dochterlief nu vooral ‘Iieeeeuuwww!’. Tja…ik kan alleen maar zeggen, ik hoop dat ze die reactie voorlopig volhoudt 🙂 .

Wil je meer weten over de week van de Lentekriebels? Op de site vind je de lesstof, fabels & feiten, tips voor gesprekken die je zelf kunt voeren met je kinderen over dit moeilijke onderwerp.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven