Lenteschoonmaak; zo maak ik weer een schone frisse start met mijn huis

Ik heb er niet zoveel mee, met schoonmaken. Maar de lenteschoonmaak, daar word ik wel altijd blij van. Het voelt als een soort van nesteldrang die lenteschoonmaak, vind je niet? Ervoor zorgen dat je alles lekker op orde hebt voordat het mooie weer gaat beginnen. Licht in huis halen, frisse kleuren en bovenal ook een opgeruimd en schoon gevoel creëren.

Je leest het al, ik ben best te porren voor een fikse lenteschoonmaak. Zo eentje waarbij je je hele huis in een weekend van onder tot boven grondig onder handen neemt. Heb jij daar nu ook ‘last’ van? Ik ben dan eigenlijk best benieuwd naar jouw aanpak. Ben jij niet van een lenteschoonmaak of weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Lees dan zeker even verder om de aankomende schoonmaak wat beter te organiseren zodat je er sneller doorheen bent.

Lenteschoonmaak; waar moet je op letten?

Je moet natuurlijk helemaal niets 😛 , maar wil je graag eens een grondige lenteschoonmaak doorvoeren? Dan is onderstaande checklist wel heel handig om in je achterhoofd te houden. Of uit te printen en af te vinken, nóg leuker.
Tip: Allereerst verdeel je -voor een grondige schoonmaak- je huis in kamers. Je gaat dus per kamer te werk, en niet alles door elkaar of eerst overal stoffen en dan overal stofzuigen en dergelijke. Vaak val je dan namelijk van het een in het ander en dreig je een hoop te vergeten. Of ben je het halverwege beu en ligt alles nog overhoop. Of overzie je het gewoon niet meer omdat het wel heel erg veel is.

Neem je bovenstaande tip ter harte, dan kan je met plezier aan de slag. Geen puf meer? Dan stop je en ga je de volgende dag verder. Zo hebben je wel al afgeronde en schone kamers in je huis.

lenteschoonmaak

Lenteschoonmaak; een checklist voor de aanpak

Oké, kamer voor kamer dus, dat is het advies. Wat pak je dan allemaal aan voor een échte lenteschoonmaak? Hieronder de checklist.

Woonkamer grondig schoonmaken

Persoonlijk bewaar ik de woonkamer het liefst voor het laatst. Hier zie ik ook altijd het meeste tegenop. Waarschijnlijk vanwege de grootte ofzo, geen idee eigenlijk. Of het is gewoon psychisch 😉 .

 1. Gooi de ramen open en laat alles lekker doorluchten. Ventileren is super belangrijk.
 2. Haal je gordijnen af, was ze zelf voorzichtig met een fijnwas óf breng ze naar de stomerij.
 3. Haal overal een stofdoek overheen. Niet alleen droog, maar werk met een natte doek en een droge doek. Hiermee verplaats je niet alleen het stof, maar haal je het ook echt weg.
 4. Grondig stofzuigen.
 5. Alle meubels van zijn plek halen om ook hierachter schoon te maken.
 6. Heb je tapijten liggen? Reinig ook die een keer grondig met bijvoorbeeld een stoomreiniger. Deze kan je huren, maar maak je liever regelmatig schoon dan kan je ook een stoomreiniger kopen uiteraard, zo heel duur zijn ze tegenwoordig ook niet meer.
 7. Maak de verwarmingen schoon en probeer ook daar achter schoon te maken en het stof weg te halen.
 8. Ramen lappen hoort er uiteraard ook bij. Ikzelf doe dit ook vaak met een Betsy doekje. Gewoon streeploos met een beetje water. Vreemd maar waar. Daarnaast gebruik ik ook zo nu en dan de Kärcher ramenwisser, ook heel handig. Hiermee knoei je veel minder water.
 9. Haal je kasten een voor een leeg, gooi de rommel weg en reorganiseer de rest. In een jaar tijd worden kasten namelijk een stuk ineffeciënter qua inrichting 😉 .
 10. Vergeet ook dat rommelbakje niet wat je in ieder huishouden vindt. Je weet wel, dat bakje (of die bakjes) waar gedurende het jaar speldjes, usb sticks, paperclips, knoopjes en meer van dit soort zooi in gedumpt worden.

<3 de Kärcher ramenwisser krijgt meer dan 300 positieve reviews voor het gebruik en kost bij Bol.com ongeveer € 49,00

Slaapkamers schoonmaken tijdens de lenteschoonmaak

Uiteraard doe je tijdens de lenteschoonmaak ook alles hier wat je in de woonkamer doet. Daarnaast doe je nog wat extra dingetjes:

 1. Ik draai natuurlijk mijn matras eens om (doe ik vaker dan eens per jaar voor het behoud van het matras) maar zorg er daarnaast voor dat ik mijn matras goed schoonmaak en alle huisstofmijt er uit zuig. Ik heb eerder de Dyson V6 Matress gereviewed en die gebruik ik daarvoor. Meer weten hierover? Check dan zeker dat blog even. Brrr… je bent gewaarschuwd!
 2. Tijd voor de garderobe tijdens de lenteschoonmaak. De kleren die al een jaar op dezelfde plek hangen en ik niet aan heb gehad, die krijgen een nieuwe bestemming en gaan naar de kledinginzameling.
 3. De nachtkastjes worden goed uitgedaan en gecheckt op onnodige rommel. Hier kan zeker de helft uit blijkt altijd weer. Boeken even lekker afstoffen en we kunnen er voorlopig een tijdje tegenaan.

lenteschoonmaak, make up la uitmesten

Badkamer extra schoonmaken tijdens de voorjaarsschoonmaak

De badkamer moet altijd goed schoongemaakt worden natuurlijk. Maar naast dat wat er standaard in de badkamer moet gebeuren kan je bij de lenteschoonmaak je meer richten op wat extra’s:

 1. Mijn make-up la wordt eens per jaar grondig gecheckt. Ik ben hier verder nogal laks in en verzamel gedurende het jaar de nodige make-up die ik vervolgens niet meer gebruik. Mijn miskopen blijk ik niet zomaar weg te kunnen gooien en ook de reviewproducten zorgen voor een opeenstapeling van make-up die te weinig gebruikt wordt. Tijd voor opschoning dus.
 2. Ik check daarnaast ook mijn nagellak en gooi de nagellak die bijna op is of al stroperig wordt weg.
 3. Vooral de douchekop krijgt een extra ontkalkings beurt. Deze haal ik eraf om in de azijn te laten weken. De andere kranen daar leg ik in de azijn gedrenkte watten omheen als het nodig is.
 4. De meest voor de hand liggende plek voor de medicijnen is je badkamer. Loop deze ook eens per jaar na en waarom dan niet tijdens de lenteschoonmaak.

Toilet poetsen

Tijdens de lenteschoonmaak heb ik in het toilet niet zoveel meer te doen dan normaal. Misschien alleen de lamp in het toilet een keer extra doen en de tegels en lichtknop, maar that’s it.

Keuken grondig schoonmaken

Jawel, ook de keuken kan tijdens de lenteschoonmaak een grondige aanpak gebruiken:

 1. De koelkast ruim ik volledig uit om helemaal goed schoon te maken. Potjes die over de datum zijn die gaan weg en de glazen platen en groentela worden flink uitgesopt.
 2. De diepvries kan je ontdooien. In ons geval is dat niet echt nodig omdat we een defrost diepvries hebben, maar wel check ik alles wat erin ligt. Ligt het er langer dan een half jaar? weg ermee!
 3. Vooral mijn kruidenla en voorraadkast hebben tijdens deze voorjaarsschoonmaak een echte opschoonbeurt nodig. Alle potjes haal ik door mijn handen 😉 . Even de houdbaarheidsdatum checken en ook gelijk even met een natte doek afdoen.
 4. De afzuigkap pak ik uiteraard ook aan. De filters die normaal in de vaatwasser gaan maak ik eens goed met de hand schoon in een sopje en verder probeer ik de afzuigkap streeploos schoon te krijgen.
 5. Alle lades maak ik leeg, ik maak ze schoon met een natte doek en daarna ruim ik ze opnieuw in.
 6. De vaatwasser krijgt een extra schoonmaakbeurt. Doe jij dat wel eens? Ik dus eigenlijk niet, maar tijdens een lenteschoonmaak hoort ook deze erbij. Met een theelepeltje baking soda in je vaatwasser en het draaien van een intensief programma (zonder vaat in je vaatwasser) is ook deze clean.
 7. De oven reinigen indien dit nodig is. Je hebt hier allerlei middeltjes voor, maar ik heb het geluk dat ik een zelfreinigende oven heb 😛 . Die zet ik zo nu en dan aan en dan veeg ik alle aangekoekte rommel er daarna (na het afkoelen) zo uit!

Tuin lenteklaar maken

Deze vind ik nu écht leuk om aan te pakken tijdens een voorjaarsschoonmaak. Maar leuker is het nog als hij in ieder geval een beetje aan kant is voordat het echte mooie weer begint. Kan je er daarna lekker lang van genieten.

 1. Het gras mag wel een keer geverticuteerd worden.
 2. Mijn terras wordt onderhanden genomen. Alle laatste blaadjes verwijder ik (daar stikt het van bij ons) en een bezoekje van de hoge drukreiniger is geen overbodige luxe.
 3. We maken onze veranda helemaal schoon. Hier hebben we tegenwoordig wat nieuws voor. Een lans van 4 meter met een draaiende kop eraan. Onmisbaar eigenlijk.
 4. Alles aan kant? Tijd voor nieuwe bloemetjes en plantjes en een bezoekje aan een tuincentrum dus.

Diversen

 1. De wasmachine mag ook wel eens per jaar goed gereinigd worden. De consumentenbond heeft daar wel aardige tips voor.
 2. Ik loop de kasten met speelgoed na van de kinderen. Gooi weg wat kapot is en neem daarnaast met ze door welk speelgoed ze niet meer mee spelen zodat we dat speelgoed weggeven aan anderen die er wel blij mee zijn.
 3. Mijn kantoor aan huis verdient ook een grondige schoonmaakbeurt tijdens de lenteschoonmaak.lente schoonmaak

Lenteschoonmaak; het voordeel

Naast dat ik mijn huis voor de lente helemaal lekker fris heb krijg ik ook meer ‘lucht’ in mijn hoofd. Heerlijk. Wil je nog meer de lente in huis halen dan kan je dit blog nog even doornemen.

En doordat ik meer ruimte in mijn garderobe over heb – en er betere temperaturen op komst zijn- krijg ik ook zin om weer wat nieuwe kleding te kopen. En dat hoeft niet eens zo heel veel geld te kosten, wist je dat? Lees hier de bespaartips voor kleding maar eens.

Welke producten dien je minimaal in huis te hebben?

Om een lenteschoonmaak goed te kunnen doen heb ik minimaal de volgende huishoudelijke producten nodig:

 • Stofzuiger (liefst zo eentje als de stille stofzuiger die ik getest heb 😉 )
 • Microvezeldoekjes (voor nat afnemen en droog maken)
 • Dweil
 • Schoonmaakproducten
 • Tandenborstel voor de kleine plekjes

Tips om de lenteschoonmaak wat te vergemakkelijken voor jezelf:

 1. Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht. Iets lekkers voor bij de koffie, of een leuk nieuw kledingsetje als je je garderobe hebt doorgespit!
 2. Zet je allesreiniger spray binnen handbereik. Zo hoef je niet aan de haal met emmers water en sop en kun je ook tussendoor even makkelijk iets schoonmaken.

weetje: Meer schuim in je afwasbak betekent niet dat het een krachtiger product is – het leidt er enkel toe dat je meer water nodig hebt om af dat schuim er weer af te spoelen.

Groen schoonmaken

Als laatste rest mij nog om jullie een tip te geven m.b.t. het te gebruiken schoonmaakmiddel. Er is enorm veel te verkrijgen. Het een nog krachtiger dan het ander en er wordt allerlei chemische troep aan toegevoegd die vervolgens weer wegspoelt met het water waarmee je schoonmaakt. Niet echt tof voor het milieu.

Toch zijn er ook groene schoonmaakproducten die je niet alleen voor je lenteschoonmaak in huis moet hebben, maar waarmee je eigenlijk altijd moet schoonmaken. Daarnaast hoeven schoonmaakproducten die beter zijn voor het milieu echt niet duurder te zijn.

<3 Big Green Smile bijvoorbeeld richt zich op allerlei producten die geen verkeerde impact op het milieu hebben. Zij hebben ook voldoende goede schoonmaakproducten in hun assortiment.

Heb jij nog aanvullende tips? Laat het ons zeker weten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven