Carrièreswitch; jezelf om laten scholen tot leraar

Steeds vaker hoor ik het om me heen. Leraar worden en de omscholing die volwassenen aanpakken om uiteindelijk dat felbegeerde diploma op zak te krijgen om voor de klas te mogen staan. Laat ik even voorop stellen; bij mij past het niet. Ik voel me niet op mijn gemak voor de klas en prefereer eigenlijk een vergaderzaal met tafel, stoelen en directieleden er omheen voor een goede discussie. Maar ik heb wel een enorm respect voor diegene die hiervoor kiezen!

Leraar worden en omscholing aanpakken om een carrière switch te maken

Dat ‘voor de klas staan’ geeft mij een heel ongemakkelijk gevoel. Hetzelfde gevoel dat ik had toen ik uit mijn comfort zone stapte om voor een grote groep bloggers te staan en een presentatie te geven. Dat ‘staan’ maakt het ongemakkelijk voor me. Ik heb het idee dat er tegen me opgekeken wordt en daar krijg ik het warm van. Terwijl ik in het verleden niets liever deed dan met directieleden hevig discusiëren over de juiste oplossingen binnen een bedrijf. Een adviserende en sturende rol binnen bedrijven om processen te stroomlijnen en tot groei te komen past me uitstekend. Zeker als ik dit kan doen vanuit een gelijkwaardige positie (namelijk met elkaar aan tafel). Maar voor de klas staan? Nee.

Des te leuker vind ik het om de passie van anderen te horen die dit dus júist met veel plezier doen. Volwassenen die zich – na een bepaalde carrière achter de rug te hebben – realiseren dat ze eigenlijk liever iets anders doen. Namelijk lesgeven om kinderen of jong volwassenen mee te nemen in hun leerproces.

Voor de klas staan of niet? Je moet er ballen voor hebben!

Een van de eerste bloggers van MamsatWork, Geja, heeft zich op een gegeven moment laten omscholen tot leraar. Ik weet even niet meer of ze nu een hbo lerarenopleiding gedaan heeft, of dat ze via een andere weg door omscholing leraar is geworden. Maar dat doet er niet toe. Wat me wel is bijgebleven is hoe gepassioneerd zij hierover was.

Twee van mijn vriendinnen uit onze vriendengroep zijn overigens ook leraar. De een komt vanuit de onderzoeksbranche en heeft besloten om leraar te worden naast haar onderzoekswerk, zij heeft geen omscholing gedaan volgens mij. En de ander is al sinds ik haar ken lerares. Zij heeft van vroeger uit al de beslissing genomen om voor de klas te gaan staan.

Waarom zou je leraar willen worden?

Dat is de vraag die ik me in het verleden wel eens gesteld heb. Deze vraag komt uiteraard voort uit het feit dat ik het hele leraar zijn vanuit mijn eigen perspectief bekijk. En gezien het feit dat ik me nogal opgelaten kan voelen is dat wellicht niet het juiste perspectief.

Hybride leraar worden; omscholing voor een deeltijd job

Ik kom overigens op dit onderwerp omdat een vriend van ons ook heeft aangegeven dat hij (deeltijd) leraar wil worden. En dat lijkt me zo ontzettend goed bij hem passen! Hij komt vanuit het bedrijfsleven en zit al tientallen jaren in het bankwezen. Met zijn enorme ervaring denk ik dat hij een hoop jong volwassenen heel veel kan leren. Wist je trouwens dat hier de term hybride leraar voor bedacht is? Ik vind hem geniaal 😉 .

Een hybride leraar is dus iemand die naast zijn gewone beroep ook nog eens een aantal uren in de week lesgeeft. Hiervoor hoef je overigens niet altijd een diploma te hebben. Geef je maximaal 4 uur in de week les als vakdocent dan kan dit zonder diploma. Je geeft dan les onder begeleiding van een docent die wel een diploma heeft. Wil je meer uren in de week lesgeven, bijvoorbeeld 1 à 2 dagen in de week naast je gewone baan? Dan ben je verplicht om binnen 2 jaar zelf een bevoegdheid te halen. Je mag overigens in die 2 jaar wel al zelf lesgeven.

Je kan overigens ook een lerarenopleiding verkort uitvoeren als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Als je bijvoorbeeld al voldoende werkervaring hebt opgedaan en een carrière switch wilt maken. Of als je als zij-instromer door omscholing leraar wil worden. Wel heb je dan een HBO of universitair diploma nodig. Heb je alleen een vwo diploma op zak? Ook dan zijn er bij meerdere Pabo’s mogelijkheden om een verkorte lerarenopleiding te doen las ik op de site van de Overheid.

Zonder passie geen goede leraar

Maar feit blijft denk ik dat je een bepaalde passie voor dit vak moet hebben om dit ook goed uit te kunnen voeren. Op een andere manier zelfs dan voor welke andere functie dan ook. Je staat per slot van rekening wel les te geven aan de toekomst van Nederland. Dus laat je niet omscholen voor alle vrije dagen, maar wordt leraar omdat het gevoel voor lesgeven vanuit je tenen komt. In dat laatste geval word je vast een hele goede!

Is het iets voor jou om je te laten omscholen tot leraar?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven