Je kind leren fietsen betekent letterlijk loslaten; 5 tips

Ik weet het nog als de dag van gisteren: ik was een jaar of 6 en het had nou wel lang genoeg geduurd. Ik moest nu toch echt leren fietsen van mijn ouders; iets wat ik pertinent had geweigerd nadat een val op vierjarige leeftijd had gezorgd voor een gat in mijn hoofd. Dus sleepte mijn vader me weer richting stalen ros. Ik moet hier even bij vermelden dat we op vakantie in Frankrijk waren. Lees: steile bergen en stapels losliggend Frans grind.

Nu schijnt iedereen fietsen te leren met vallen en opstaan, maar feit blijft wel dat die dag een tweede gat aan mijn inmiddels gestaag groeiende collectie werd toegevoegd. Acht hechtingen later had mijn vader spijt dat hij me ook deze keer weer geen helm had opgezet….

leren fietsen

Twee dingen staan dus vast: ten eerste zullen ook mijn kinderen leren fietsen van hun vader. Het is namelijk heel belangrijk dat je zelf rustig bent als je je kind leert fietsen. Ten tweede: ze zullen heel wat jaartjes een helm op moeten van hun moeder. Ook al was dit vroeger niet al te hip, tegenwoordig kunnen je kinderen dat zeker niet meer als excuus gebruiken.

Helmen scoor je tegenwoordig in alle soorten en maten, waardoor je kind als ware motorheld door de wijk fietst. Bovendien kan je je kind zo al op jonge leeftijd leren dat goede bescherming in het verkeer eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn. Hoef je dat straks niet meer aan een eigenwijze 16-jarige mét scooterrijbewijs uit te leggen! Wist je trouwens dat het in veel landen, ook voor volwassenen, verplicht is altijd een helm te dragen op de fiets?

Leren fietsen met vallen en opstaan

Ben jij nu je kind aan het leren fietsen, dan hebben we naast zorgen voor een goede (en coole!) helm, nog wel wat tips voor je. Een van de belangrijkste tips…. Have fun! Ieder kind leert fietsen op zijn of haar eigen tempo. Forceren haalt niets uit en levert alleen maar stress op. Luister en kijk dus goed naar je kind. Het ene kind leert fietsen op zijn 3e jaar en het andere kind is pas op 6-jarige leeftijd zover dat ze leren fietsen.

Wanneer kan een kind leren fietsen?

Dat hangt af van verschillende factoren en uiteraard van je kind; is je kindje erg gemotiveerd en is de motoriek in orde? Dan zal het leren fietsen al makkelijker gaan dan als dat niet het geval is. Daarnaast spelen ook het zelfvertrouwen van je kind, het evenwichtsgevoel en vaak ook de lengte van je kind een rol. Ook geduld is een belangrijke factor. En daarmee bedoelen we niet alleen het geduld van je kind 😉 .

Tips om het leren fietsen eenvoudiger te maken

 1. Zorg ervoor dat de fiets de juiste maat heeft
 2. Je kind dient er zelf echt klaar voor te zijn
 3. Voordat je met een fiets start kunnen ze al oefenen met een loopfiets
 4. Leren trappen en leren stoppen
 5. Hulpmiddelen bij leren fietsen
 6. Fietsen in het verkeer, hoe pak je dat aan?
 7. Tips van onze lezeressen

1. Zorg ervoor dat de fiets de juiste maat heeft

Zorg ervoor dat de fiets niet te groot, maar ook niet te klein is. Het is belangrijk dat je kind bij het leren fietsen nog goed met de voeten bij de grond kan. Zodra je kindje voelt dat het direct met de voeten bij de grond kan zal het ook minder angstig zijn om op de fiets zonder zijwieltjes te stappen. De maat die waarschijnlijk het beste zal passen is 12 inch.

Natuurlijk mag het niet zo zijn dat de knieën tegen het stuur botsenbij het fietsen, dan is de fiets duidelijk te klein. Naast dat de fiets de juiste maat dient te hebben is het goed om te starten op een fiets met een terugtraprem. Hiermee leert je kind eenvoudiger te stoppen en vooral met de benen bezig te zijn in plaats van dat ook de handen nog een rol moeten spelen bij het remmen.

2. Is je kind er klaar voor?

Je merkt vanzelf aan je kind of het er klaar voor is om te leren fietsen zonder zijwieltjes. Vaak geven ze zelf al aan dat ze willen oefenen. Is dit het geval? Probeer dan in te schatten of dat je kind niet overmoedig is. Zelf weet je ook waarschijnlijk wel of je kindje hier aan toe is, of beter nog even kan wachten.

leren fietsen driewieler

3. Oefenen met loopfiets of driewieler

Voordat je een kind kan leren fietsen is het heel handig om te starten met een driewieler en een loopfiets. Beide fietsen hebben hun voordelen. Een loopfiets zorgt ervoor dat je kind al heel goed kan oefenen met zijn of haar evenwicht.

Zorg ervoor dat je kind hierbij ook voor zich uit blijft kijken in plaats van steeds naar de voeten te staren. Op deze manier leren ze direct om om zich heen te kijken (naar wat er gebeurt). Daarnaast kunnen ze ook gelijk ‘anticiperen’ met sturen.

Kinderen die op een loopfiets geoefend hebben leren vaak sneller fietsen dan kinderen die geen loopfiets hebben gehad. Daarnaast heeft een loopfiets ook grote voordelen als je zelf bijvoorbeeld gaat wandelen en nog een wandelwagen voor een baby’tje mee wilt nemen! Of je moet een kinderwagen met twee zitjes hebben, zoals de Easywalker Harvey Duo bijvoorbeeld.

4. Leren trappen en leren stoppen met fietsen

Een driewieler met duwstang is zeker aan te raden om vooraf al te leren trappen en te leren stoppen. Of een fiets met zijwieltjes, dat kan ook. Toch werkt het beter om na een driewieler en een loopfiets direct te starten met een fiets zonder zijwieltjes. Heb je daartussen tóch nog een fiets met zijwieltjes dan zal je zien dat ze geneigd zijn om links en rechts steun te zoeken met de zijwieltjes en dat de balans weer enigszins zoek raakt.

Tip: Plaats de zijwieltjes duidelijk wat hoger, dan kan je kind toch de balans oefenen.

En dan nu het moment dat je kind start op de fiets zonder zijwieltjes. Zorg ervoor dat je gaat oefenen op een plek waar voldoende ruimte is.

5. Hulpmiddelen bij het leren fietsen

Natuurlijk laat je je kind niet meteen los als ze net leren fietsen. Je kan de fiets vasthouden aan het zadel, of aan de bagagedrager. Let wel op… je moet dan dus ‘al bukkend’ meerennen 😉 . Dat vergt nogal wat van je. Er zijn ook talloze hulpmiddeltjes te koop, van een stang aan de fiets tot een speciaal tuigje zodat kinderen zeker niet meer vallen.

a. Duwstang

De duwstang komt heel goed uit de reviews. Je monteert hem op de bagagedrager van het fietsje en je kan zelf rechtop blijven meerennen. Merk je dat de balans in orde is? Dan kan je zo nu en dan even loslaten en je kind zelf laten fietsen. Het loslaten kan steeds langer totdat je kindje voldoende zelfvertrouwen heeft en volop zelfstandig kan fietsen.

Net zo belangrijk als het leren trappen is het leren stoppen uiteraard. Ook dat oefen je heel handig met deze duwstang.

b. Agu vestje

In plaats van een duwstang kan je ook kiezen voor het Agu vestje bij je kind. Dit vest (in blauw en roze verkrijgbaar) is verstelbaar en heeft een handvat op de rug. Sommige kinderen vinden dit fijner omdat ze het gevoel hebben dat ze echt zelf worden vastgehouden in plaats van dat je de fiets vasthoudt.

c. Sjaal

Wil je niets aanschaffen dan kan je wellicht nog wat proberen met een sjaal onder de oksels bijvoorbeeld.

6. Leren fietsen in het verkeer

Is je kindje er klaar voor en heeft hij of zij al goed leren fietsen? Dan is het tijd om samen het verkeer in te gaan. Zorg ervoor dat je vooraf al de nodige verkeersregels met je kind hebt doorgenomen.

Hier kan je al mee beginnen als je kindje aan de hand mee oversteekt bijvoorbeeld, of als hij of zij met de loopfiets mee over straat gaat. Ga je samen fietsen dan zorg je ervoor dat jouw kindje tussen jou en de stoep in fietst. Nooit aan de wegkant, in verband met langsrijdende auto’s! Hou voldoende ruimte tussen jezelf en de stoeprand in zodat je kind ook niet te dicht tegen de stoep aan hoeft te fietsen. Botsen ze tegen de stoeprand aan dan loop je ook een grote kans op een valpartij.

7. Tips van onze lezeressen

 • Leren fietsen op het gras zorgt voor wat meer grip. Valt je kindje? Dan in ieder geval niet zo hard.
 • Het zadel in verhouding ietsje lager zetten
 • Eerst leren remmen neemt de angst weg
 • Eerst één zijwieltje eraf halen en pas na even oefenen het tweede
 • Blijven aanmoedigen en positief blijven
 • Je kindje ook de Tour de France laten kijken 😉
 • Zijwieltjes steeds wat hoger zetten
 • Pas beginnen als ze het zelf aangeven; kinderen leren niet door te oefenen, maar door een succesbeleving

Heb jij nog een aanvullende tip? Hij is van harte welkom!

78 gedachten over “Je kind leren fietsen betekent letterlijk loslaten; 5 tips”

 1. Avatar foto
  Marie de Jonge

  Inderdaad belangrijk om een fiets te kopen die de juiste maat heeft. Daarnaast moet je nu eenmaal geduld hebben wanneer je je kind leert fietsen. Het ene kind leert sneller dan het andere. Daarnaast moet het plezier hebben in fietsen!

 2. Avatar foto
  Marie de Jonge

  Heb mijn zoon ook al vroeg leren fietsen, omdat ik merkte dat hij veel energie had en graag buiten wilde spelen. Ook gaf hij zelf aan dat hij het wilde leren. Ook hebben we hem zoveel mogelijk verkeersregels bijgebracht. Dat is immers belangrijk in een drukke buurt!

 3. Zelf heb ik mijn kinderen leren fietsen toen ze het zelf graag wilde doen. Eerst met zijwieltjes en daarna heb ik ze op een pleintje geholpen zonder steun. Trek er een middagje voor uit en wees niet bang al ouder. Kinderen kunnen tegen een stootje en zijn vaak super enhousiast als het ze eenmaal lukt!

 4. Joyce van de Pas
  Joyce van de Pas

  We hebben heel wat tips hierboven en op Facebook voorbij zien komen. Leuk! We hopen dan ook dat er een hoop kindjes op een fijne manier leren fietsen!
  De winactie is afgerond en we hebben een winnaar! Maaike met de tip over het remmen heeft de fiets gewonnen. We sturen je een mailtje Maaike!

 5. Eerst heel veel op een goede loopfiets laten fietsen. Goed voor het evenwicht!! Dan zijn de zijwieltjes echt maar heel kort nodig en fietst de kleine zo weg! Onze zoon met 3 jaar al..

 6. Zorg dat je gaat oefenen op een plek waar ze de ruimte hebben en niet zo snel ergens tegen aan kunnen fietsen.
  Ook dat ze als ze op de fiets zitten ze de voetjes goed plat op de grond kunnen zetten, en hoe de rem werkt voordoen/uitleggen.
  Wat een super mooie prijs voor mijn kleine meid hopelijk mag ik haar fietsen leren op deze prachtige fiets!

 7. Niets moet, zo lang hij het leuk vindt rennen wij er wel achter aan en roepen we wel wat hij moet doen, dan hoeft hij er zelf niet over na te denken. En verder zijn we gewoon goed verzekerd voor het meenemen van een autospiegel of het botsen tegen een garagedeur 🙂 En een nieuwe fiets doet vast ook wonderen.

 8. Leren fietsen in het gras, dit gaf net wat meer balans dan een gladde weg waar je wel erg snel omvalt. Natuurlijk valt het ook minder hard maar dat is met een goede wat lage fiets bijna niet van toepassing.

 9. Wat een superprijs! 🙂
  Ik doe heel graag mee voor mijn jongste dochtertje omdat zij nog geen fiets heeft.
  Mijn tip: zet het zadeltje net iets te laag. Dan vinden ze het veel minder eng om los te leren rijden. Ze kunnen dan veel beter met hun voetjes bij de grond.

 10. Leer je kind eerst remmen!
  Dat klinkt misschien voor de hand liggend, maar dit was 1 van de tips waarmee onze oudste dochter heeft leren fietsen.
  Laat ze een klein stukje trappen, dan remmen en voeten aan de grond.
  Onze oudste dochter heeft veel moeite met grove motoriek (veel fysiotherapie gehad, ook met fietsen). Doordat ze al wist te remmen, nam dat een stukje angst weg en heeft het haar over een drempel geholpen.

 11. Onze oudsten hebben allebei op school in groep 1 (tijdens het buitenspelen) leren fietsen. Kwamen ze allebei als 4-jarige thuis met de mededeling: “Mama, ik kan fietsen!”
  Ik geloofde er niets van, want thuis waren ze fervente zijwieltjes-fietsers. Maar goed, toch heb ik de zijwieltjes er af gehaald, en ja hoor, ze fietsten zó weg.
  “Ik heb elke keer geoefend in de pauze, tot ik het kon”, vertelde mijn dochter toch wel een beetje trots.
  Dus mijn tip: vraag eens na op school of ze daar een paar fietsjes zonder zijwieltjes hebben (vast wel) en laat ze daar lekker oefenen…

  En zolang hun kleine broertje nog niet naar school gaat, kan hij heerlijk oefenen op dit stoere fietsje!

 12. Onze kleine grote meid van 2 is druk aan het oefenen met haar loopfiets en step!
  Er zijn geen gouden tips voor het leren fietsen van je kind. Gewoon goed helpen en altijd een lange broek en jas aan voor het geva datl ze zou vallen. Een duwstok komt altijd goed van pas tijdens het fietsen!

  Nu hopen op die mooie prinsessen fiets voor mijn kleine spruit! ♡

 13. Avatar foto
  Alicia Hofman-Voshol

  Mijn tip heb ik hier ook al vaker tussen de reacties gezien maar toch hoop ik dat het voor hier gaat werken. Ons meisje vliegt nu nog overal heen met haar loopfiets en ik hoop dat dit goed is voor haar evenwicht. Maar als ze er net zo lang over doet als haar moeder duurt het nog even haha

 14. Gaaf voor onze dochter, ze is druk aan het oefenen zonder zijwieltjes, het gaat nog niet altijd goed. Maar ze oefent goed!

 15. Avatar foto
  Susanne Terheggen

  Mijn gouden tip is zwaar beproefd en heeft zowel voor mij als mijn zusje gewerkt. Je haalt eerst één zijwieltje er af en laat dan je kind eerst het vertrouwen opbouwen dat hij met een zijwieltje ook kan fietsen. Pas dan haal je het twede zijwieltje ar af. Een stoer buurjongetje dat even voordoet hoe het moet werkt ook heel goed :-). Mijn dochter heeft vooral oog voor dat poppenzitje en het mandje voorop het Cindy fietsje. Volgens mij maakt het haar dan niet meer uit of ze met of zonder zijwieltjes fietst :-D.

 16. Gouden tip is zorgen dat je kind met mijn been goed bij de grond kan vanaf het zadel en meerennen tot hij/zij zelf recht kan blijven fietsen en natuurlijk daarna helpen met stoppen 😉
  Geweldig fietsje voor mijn dochtertje die houd van prinsesjes!

 17. Helaas heb ik de gouden tip (nog) niet. Ons manneke is 5 en geeft niet echt de indruk haast te willen maken met leren fietsen zonder zijwieltjes. De zijwieltjes staan wel al wat scheef zodat hij zijn evenwicht leert te bewaren, dat gaat op zich al best redelijk zonder dat hij het zelf door heeft ;-). Ik las net ergens tussen de reacties de tip van een sjaal om het middel binden, zo deed mijn vader dat vroeger al bij ons! Die was als de dood dat we plots de weg op zouden fietsen haha. Oh wacht…heb wel een tip…overhaast het niet. Moeten ze met tegenzin gaan fietsen dan werkt het averechts…het komt vanzelf is mijn motto! Eens zijn ze er aan toe en fietsen ze ons zo weg, let maar op.

  Een nieuwe fiets zou misschien wel een goede motivatie kunnen zijn! Hij kan een goede fiets gebruiken want het fietsje waar hij nu op oefent is een 4e handsje en om te leren fietsen nog prima. Kan hij fietsen wil hij natuurlijk wel als een blitse stoere biker de weg op en zelf naar school fietsen! Ik doe heel graag mee aan deze top actie en ga de duimpjes ontzettend hard laten draaien in de hoop ons manneke te mogen verrassen!

 18. Het beste is om je kindje is een lange tijd op een loopfiets te laten fietsen en dan de gewone fiets zonder zijwieltjes klaarzetten, rond hun derde kunnen ze dan vaak gelijk zelf fietsen na twee keer meerennen omdat ze het evenwicht al heel goed hebben geoefend!

 19. De ultieme tip! Eerst een loopfiets geven! Dan kunnen ze vaak zo wegrijden!
  Ik wil graag winnen voor mijn petekindje. Zou toch gaaf zijn als haar suikertante haar een fiets cadeau mag doen?

 20. De zijwieltjes eerst een beetje hoger doen, zodat ze tijdens het fietsen de grond niet raken. Goed om te leren hun evenwicht te bewaren en kunnen ze niet vallen. Zou super zijn om deze prachtige fiets voor onze dochter te winnen!

 21. Avatar foto
  Patrick van Wanrooij

  Eerst een loopfietsje. Wanneer ze met de voeten aan de grond kunnen, leren ze al hun evenwicht te houden en beter hun balans te vinden. Ook met het op en af stappen van de fiets leren ze met de loopfiets al hun evenwicht te houden. Dit maakt het makkelijker als ze de grote fiets op gaan. Daarnaast is het goed te leren stoppen met de loopfiets. Dit gaat vaak fout wanneer ze naar een grotere fiets gaan

 22. Avatar foto
  Annelies Dekker

  Ik doe graag mee voor ons klein(st)e nichtje!!
  Onze zoons (inmiddels 6 en er lustig op los fietsend) durfden niet te fietsen zonder de zijwieltjes. We hebben van alles geprobeerd, samen/geen focus meer leggen op zonder wieltjes fietsen/motiveren/heel veel geduld hebben – het maakte allemaal niet uit. Uiteindelijk hebben we samen met de kinderen besloten dat we de fiets dan maar als step gingen gebruiken (zonder de zijwieltjes uiteraard). En dat hielp, want steppen op de fiets was toch wel een uitdaging en vermoeiend. Binnen een halve dag waren ze vertrouwd met het evenwicht die ze moesten hebben en konden ze fietsen 😉

 23. Avatar foto
  Aleesha Verhoeff

  Mijn tip: Bind een sjaal om de middel van het kind. Hiermee kan je als ouder mee rennen en het evenwicht nog gedeeltelijk regelen door te sturen. Het kind heeft dan wel het gevoel nog veilig te zijn en voelt de ondersteuning en ondertussen leert het toch los te fietsen. Ook regelmatig blijven herhalen dat het kind niet naar beneden moet kijken maar voorruit. Positief blijven en aanmoedigen. Lukt het vandaag niet? Dan misschien morgen wel.

 24. Mijn gouden tip is om oudere broer/zus mee te laten helpen. Die laten namelijk veel sneller los dan jij als moeder en dan blijkt het fietsen toch opeens een stuk beter te gaan dan jij en je kind denken. Misschien dat het een beetje boosheid op broerlief oplevert, maar soit. Je kunt dan wel fietsen.

 25. Als kinderen goed op een loopfiets kunnen ‘fietsen’ is dat al het halve werk. Bij mijn zoon ging dit heel erg goed en hebben we nooit zijwieltjes gebruikt. Hij fietste zo weg op zijn 4e verjaardag, met papa’s support en mama die net deed alsof ze het niet spannend vond.. Het op en afstappen had hij nog wel wat tijd voor nodig. We zijn begonnen in de zomer, na de Tour de France. Echt een super tip, want dan is fietsen stoer en willen ze ook nog een helm op ook!!

 26. Avatar foto
  Tamara Stoc

  Mijn gouden tip: geduld. Als een kind er nog niet aan toe is, dan nog even een paar maanden wachten. Als al zijn vriendjes fietsen dan komt vanzelf wel de drang om erachter aan te gaan!

 27. Avatar foto
  Mirjam Hellingman

  Eerst veel laten oefenen met zijwieltjes. Het trucje wat wij bij onze oudste zoon toegepast hebben, is de zijwieltjes telkens een beetje hoger zetten, zodat hij tijdens het fietsen telkens iets minder op deze wieltjes steunde. Het was een natuurlijk proces en uiteindelijk reed hij helemaal los, zonder het zelf in de gaten hebben. Toen konden de zijwieltjes er zonder problemen af.

 28. Begin op een lange, lege weg of een groot vlak, veld zodat er niet te veel gestuurd hoeft te worden en loop achteruit voor het kind uit. Hierdoor zal je kind (zeker als je ze vriendelijk aanmoedigd en complimentjes geeft) naar jou (en dus vooruit) kijken, waardoor het veel minder zal slingeren als wanneer je kind naar het voorwiel kijkt. En als het goed gaat kan je je kind natuurlijk extra stimuleren door te zeggen dat je het niet meer bij kan houden en je vervolgens met een beetje show te laten passeren.

 29. Mijn beide zoontjes zijn begonnen met een loopfiets en met ruim 3 jaar fietsen beide zonder wieltjes, met dank aan het loopfietsje wat super goed zijn werk heeft gedaan. Daarop hebben ze echt hun evenwicht leren houden.

 30. Begin met twee zijwieltjes. Is je kind linkshandig? Sloop dan het linker zijwieltje eraf en ga verder met 1 zijwieltje. Is je kind rechtshandig? Dan het rechterzijwieltje verwijderen. En als ze dan hun evenwicht goed kunnen beheersen zonder zijwieltjes en dan: fietsen maar!

 31. Om ze te leren trappen tie wraps om de pedalen doen zodat de voetjes op de trappers blijven en ze makkelijker kunnen trappen. Zodra ze dit door hebben de tie wraps eraf halen.

 32. Ik doe graag mee voor mijn jongste dochter!
  Mijn oudste heeft het geleerd terwijl papa toch in conditie moest komen en ging hardlopen. En dan vooral eerst rechte stukken, niet met teveel bochtjes (dus niet het rondje voor je huis), dus dan kan papa meteen een stukje mee rennen. Sportkleding aan en gaan!

 33. Als ze kunnen lopen beginnen met een loopfietsje, dan leren ze evenwicht houden en tegen de tijd dat ze een jaar of 3 zijn kunnen ze al zonder zijwieltjes fietsen.

 34. Avatar foto
  Sabine Mathilda

  Ik weet niet of het DE gouden tip is maar ben er van overtuigd dat het hier wel goed geholpen heeft bij mijn dochter. Toen ze nog maar net kon zitten heeft ze in de driewieler gezeten met zo’n duwstang. Later hebben we haar voetjes op de trappers gezet zodat ze meedeed…..Nog iets later de duwstang eraf en zelf laten trappen. Niet lang daarna is ze overgegaan op een loopfietsje. Hierdoor had ze al snel gevoel voor balans….
  Hierna op de 12″ fiets met zijwielen maar die wide ze er al snel af hebben. En floeppppp daar ging ze!! TROTSSSS

  Nu is mijn kleine mannetje aan de beurt. Het loopfietsje is er, nu de “grote” fiets met zijwielen nog 🙂 Ik hoop op een kansje zodat ook mijn kleine mannetje lekker met ons mee kan op zijn eigen fiets!

 35. steeds weer proberen en ze steeds wat losser laten met fietsen maar dan wel zo dat ze het niet merken dar je hun niet meer vast hebt. en op een rechter weg laten fietsen en later pas aan de bochten beginnen

 36. Onze jongste had maar weinig zelfvertrouwen. Onder druk hem laten oefenen was voor hem niet de juiste manier. We hebben hem lekker wat aan laten rommelen (terwijl ik stiekem een oogje in het zeil hield) en op gegeven moment reed hij er zo op weg!

 37. Mijn tip is om niet te pushen. Het moet niet, ze geven het zelf wel aan als ze er aan toe zijn
  Ik doe graag mee voor deze stoere jongensfiets

 38. Jeetje de gouden tip?: begin in elk geval op tijd met een loopfietsje voor het evenwicht want dat is van essentieel belang bij het leren fietsen. Dan natuurlijk eerst met zijwieltjes om snelheid te maken. Zeker niet te groot fietsje zodat ze met de voetjes op de grond kunnen, beginnen. Ik doe trouwens mee voor het jongensfietsje van zoontje jarno wordt 21-3 3 jaar en wil graag een grote fiets voor zijn verjaardag.

 39. Dolgraag doe ik mee voor het fantastische jongens-of meisjesfietsje voor mijn driejarige tweeling!
  Allebei zijn ze net toe aan fietsen en ze hebben tot nu toe een fietsje van de rommelmarkt dat nogal gammel en roestig is. Ze kunnen nog niet fietsen maar de tip met de sjaal is erg leuk- mijn kinderen willen mijn hand op hun schouder voelen en daarom ren ik mee ! Ik kies een pad in het park waar ze lang rechtdoor kunnen fietsen waardoor zij de balans kunnen oefenen en nog niet moeilijke bochten hoeven te maken.Pas als zij zeker zijn en wat zelfvertrouwen hebben nemen we kortere weggetjes en moeten ze links of rechtsaf sturen. Als ze bang zijn of het niet meer weten dan het gras op proberen te sturen dan is het vallen minder pijnlijk! Dit werkt best goed!

 40. Sjaal of das om de middel of onder de armen vastknopen en de uiteinden vast houden in je handen.
  Dit voelt voor de kind stevig aan,zeker als hij draagt te vallen.
  Mijn kind durft sinds kort op fiets met zijwielen en pas na dit trucje.

 41. Ik heb mijn kinderen zelfvertrouwen gegeven om te leren fietsen zonder zijwieltjes.
  Steeds proberen en vasthouden bij de kraag van de jas.
  Steeds een stukje verder met een rennende papa en mama er naast, tot ze zich vertrouwden om een stukje alleen te fietsen.
  Na verloop van tijd ging het steeds beter. Met vallen en opstaan moet je het leren.
  De roze fiets vind ik de mooiste en kan ik wel gebruiken voor één van de vier dametjes.

 42. Er zijn speciale vestjes in de handel met een handgreep op de rug (BikyBiky vest) voor fietsles, zo kun je als ouder meelopen en enkel je hand in het handvat houden, voordat ze het doorhebben fietsen ze dan al weg zonder dat je ze nog vast hebt. Tevens scheelt dit heel veel voor je eigen rug, de bagagedrager bij deze kleine fietsjes zit namelijk erg laag om vast te houden. Deze vestjes zijn al voor € 27,95 te koop. De jongensfiets zou zeer welkom zijn als ik zou winnen, lekker stoer.

 43. Begin met een kleine fiets waar ze met de voetjes bij de grond kunnen. En stap pas over als ze het echt goed kunnen. Ik zou dolgraag voor mijn jongste de fiets winnen.

 44. Wow! Wat zou m’n zoontje daar blij mee zijn! Zo’n mooie fiets!
  Mijn tip: Erbij blijven en op het juiste moment loslaten! Je leert met vallen en opstaan! Gewoon blijven doen! Het lukt vanzelf een keer!

 45. Avatar foto
  jolein koolske

  gebruik een kleiner fietsje. Hoe kleiner hoe beter. Als je kindje al de kleinste maat fiets heeft kun je een speciaal verlaagd zadel kopen en kun je weer een paar cm met winnen. Dit geeft voor het kindje een veiliger gevoel en zal hjj ook meer zelfvertrouwen van krijgen.

 46. Mijn tip zou ik op zich niet weten. Heb vroeger zelf zonder zijwieltjes leren fietsen. Wil hem winnen voor mijn nichtje.

 47. De tip om je kind te leren fietsen… gaan met die banaan en niet twijfelen gewoon doorzetten en doorgaan..

  Roze fiets zou zo super zijn om te mogen winnen

 48. Gebruik geen zijwieltjes, als ze echt graag willen hebben ze het eerder geleerd dan met zijwielen, want dan zijn ze steun gewend. Kost je zelf wel wat inspanning, maar kinderen leren snel

 49. Avatar foto
  Miekske Dingens

  Oei, wat moeilijk, zover zijn we nog net niet 🙂 Maar ik denk dat het vooral belangrijk is dat je ze aanmoedigt, maar toch op hun eigen tempo laat doen. Wanneer je gaat verplichten krijgen ze een ‘afschuw’. Wat ook belangrijk is, is dat je een gevoel van veiligheid creëert, ook al is het met vallen en opstaan (maar natuurlijk ook niet te overbeschermend).

  Fingers crossed!

 50. Je kunt een sjaal gebruiken (die onder de armpjes door gaat) zodat je niet (al te veel) gebukt hoeft te rennen 😉 Probeer er ook een leuk spelletje van te maken. Zo vergeten ze (bijna) dat ze aan het leren fietsen zijn 🙂

  Zou de fiets graag winnen voor mijn jongste zoontje. In style leren fietsen 🙂

 51. Je angst dat je kind mogelijk valt, niet laten merken! Vertrouwen uitstralen ? Met die fiets die weg wordt gegeven, zou mijn dochtertje heel blij zijn. Helemaal haar smaak ?

 52. Wat een mooie prijs, daar zijn we net aan toe! Mijn zoontje racet de buurt rond op zijn loopfiets, met de balans zit het wel goed dus.
  Dat is ook meteen mijn tip, eerst een loopfiets en dan leren trappen op een driewieler en als dat beheerst wordt dan gaat leren fietsen volgens mij heel snel. Daar hopen we in ieder geval op! Niet te snel willen en veel pushen, dat werkt alleen maar averechts, een kind moet er plezier in hebben/houden en succeservaringen opdoen.

 53. Avatar foto
  Frans Jurriens

  Het probleem juist, hij wil niet 🙂 Hij vindt zijn fiets niet mooi zeg hij. Dus tjsa, alles op zijn tijd dan maar denk ik zo. Kan hem er niet op vast binden 🙂

 54. Mijn dochter van bijna 4 fietste afgelopen zomer eigenlijk zo weg zonder zijwielen. Waarom?
  1. Omdat ze op gras fietste, waardoor ze minder bang was om te vallen (en niet alleen zij, maar ook mama ?)
  2. Ze hadden al heel wat kilometers op haar loopfiets gemaakt.
  3. Ze werd erg gestimuleerd door de mensen die er bij stonden. En rondje gelukt? Applaus voor haar!
  Die positieve energie gaf haar echt een kick.
  Nu is deze jongedame toe aan een grotere fiets en wat zou het geweldig zijn om die te winnen! Ik kan niet wachten om haar blije koppie te zien!

 55. Mijn gouden tip is ook de loopfiets! Mijn oudste zat vanaf 2 jaar regelmatig op de loopfiets en hoe ouder hij werd hoe langer de stukken werden dat hij met zijn voeten omhoog zich liet uitrollen (en in balans bleef!). Voor hij 3,5 jaar was, hebben we het eens geprobeerd zonder zijwieltjes en hij reed binnen no-time rondjes rond ons huis. En trots dat hij was! En wij ook! Met helm overigens :-).
  Onze jongste van 2,5 jaar is ook al druk aan het oefenen op de loopfiets en dat gaat ook supergoed. Zo’n mooie nieuwe fiets (i.p.v. het derdehands verroeste Loeki-fietsje van zijn grote broer) zou hij wel héél erg gaaf vinden en hij zou er als een trotse pauw op rondfietsen (met helm!)

 56. gave prijs zeg, mark is 4 jaar en vindt fietsen zonder zijwielen nog beetje eng, maar nu het weer beter wordt gaan we weer oefenen, hij is wel toe aan een nieuwe fiets 😉
  Wij doen een sjaal om zijn middel die we vasthouden, dat is mijn tip! (je hebt ook hesjes zodat je toch kunt vasthouden)

 57. ik zei vaak tegen mijn oudste dat het niet erg is om te vallen, waardoor de angst wat wegging en ze niet zo gespannen op de fiets zitten

 58. Wat hier helpt is laten zien dat andere kindjes het al kunnen dan raakt hij heel erg gemotiveerd. Zonder zij wieltjes? Op een groot plein zodat ze niet zo maar ergens op kunnen botsen.

 59. Ons dametje vertelt elke keer: als het zomer wordt dan ga ik leren fietsen he mam? Ze kan niet wachten haha, dus deze fiets zo een topaanwinst zijn. Als gymdocent zou ik als tip mee willen geven: wacht tot je kind zelf aangeeft het te willen leren. Kinderen leren namelijk niet omdat ze iets moeten oefenen, ze leren omdat hun omgeving ze uitdaagt om iets te gaan leren (fiets met zijwieltjes bv). En de grootste succesfactor is: succesbeleving! Hoe of wat dat maakt niet uit, ze hebben succes nodig om te leren. Hoe klein ook, anders stoppen ze er mee. Dus laat ze proberen, kijk waar ze moeite mee hebben en ondersteun ze daarin!

 60. Onze oudste wilde zelf direct heel dapper beginnen met fietsen. We hebben het bij haar stap voor stap aangepakt. Eerst hoe ze zelf de trappers kan bewegen. Wanneer ze ermee vooruit komt, hoe ze haar voeten neer kan zetten en hoe ze (per ongeluk) op de rem trapt. Daarna is het sturen erbij gekomen. Dat samen in een keer leek iets te lastig te zijn voor een kleintje dat zich op haar driewieler vooral liet voortduwen door Papa en Mama (waar is dat handige handvat toch anders voor bedoeld?! 😉 )
  En inderdaad, rustig blijven. Positief blijven en goed kijken naar wat je kindje aan kan. Soms is het gewoon even genoeg voor 1 dag. Dan staat er de volgende ochtend al weer iemand te trappelen om een ‘fietsles’. 😀

 61. ik doe graag mee voor deze mooie prijs. Oudste dochter kan al een tijdje fietsen, maar nu is de jongste aan de beurt. Bij mijn oudste dochter kreeg ik een heel handig vestje te leen van een vriendin met een handvat. Zo kun je ze goed vasthouden en dan ineens… loslaten

 62. Wat een stoere jongensfiets. We hebben hier nog een boy rondlopen die een nieuwe fiets goed kan gebruiken. En half april is hij jarig, en oo zn lijstje staat die nieuwe grote fiets voor als hij naar de basischool mag. Wamt dan wil hij er natuurlijk ook zelf heen fietsen. Wat volgens mij heel goed helpt om te leren fietsen is een loopfiets. Dan leren ze al heel snel evenwicht houden terwijl ze met de voeten dicht bij de grond zijn. Dan is de stap naar een gewone fiets zonder zijwielen veel kleiner.

 63. Het eerst samen met ze doen , erbij blijven en ze zelfvertrouwen geven om ze daarna los te kunnen laten en ze alleen te laten fietsen…

 64. Avatar foto
  jaccomijne keijser

  De tip:
  Blijf altijd positief hoelang het ook duurt en zodra hij/zij valt meteen weer opnieuw laten proberen zodat angst geen kans krijgt.

 65. Avatar foto
  jaccomijne keijser

  Gaaf voor mijn kleine menneke van 2,5jr.

  na het vallen weer meteen opnieuw proberen en aanmoedigen!maar vooral positief blijven!

  mijn dochter inmiddels 8jr mochten we niet helpen toen ze 3 was ze deed zelf verwoedde pogingen met opstappen en weg rijden zonder zijwieltjes en na uurtje had ze het door en fietste weg.

 66. Avatar foto
  elisabeth maria martina

  wat een megamooie prijs, mijn kleindochter gaat vast helemaal uit haar plaat als de naam van oma hier als winnaar staat

  knoop een lange das of sjaal om het middel van je kind of onder zijn armen en houdt die vast met de uiteinden in je hand, dit voelt voor het kind stevig aan, zeker als het dreigt te vallen. altijd gratis en bij de hand

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven