Praktische tips om lekkerder te koken!

Of je nu een geboren keukenprins(es) bent of niet: lekker koken kan iedereen! Je moet alleen even weten hoe het precies werkt. Oefening baart kunst, ook voor beginners die leren koken. Stop er ook wat tijd, moeite en liefde in. En met deze tips helpen we je verder op weg in het fenomeen leren koken voor beginners.

ps… ook voor de gevorderden hebben we nog een aantal steengoede tips als het om lekker koken gaat!

Leren koken voor beginners; zo leer je lekker koken!

Het begint ermee dat je een beetje de tijd neemt om te koken. Lekker leren koken, voor beginners of gevorderden kan eigenlijk alleen als je met zorg kookt. Niets afraffelen, maar gewoon even met je hoofd erbij.

leren koken voor beginners, 10 tips om een lekkere maaltijd klaar te maken

Dat wil overigens níet zeggen dat je uren in de keuken hoeft te staan hoor, helemaal niet zelfs. Het gaat erom dat je leert hoe je dingen kan toepassen in het kookproces.

Dat je leert welke smaken bij elkaar passen (zeker voor beginners is dit handig met leren koken) én weer welke materialen je het beste kan gebruiken. Laten we met die laatste even beginnen.

1. Juiste pannen gebruiken

Pannen vormen toch wel de belangrijkste onderdelen om te gebruiken bij het koken. Toch kookt lang niet iedereen met geschikte of goede pannen. Dat is zonde! Het koken wordt zo namelijk makkelijker en het eten smaakt beter. Leren koken voor beginners start dan dus ook met het juiste materiaal.

Kies allereerst dus voor kwalitatieve pannen, zoals Demeyere pannen. Deze moderne pannen kennen een functioneel design. Precies wat je nodig hebt in de keuken dus! Gebruik verder de juiste pannen per bereiding.

Koekenpannen worden bijvoorbeeld veelvuldig gebruikt. Maar soms zijn hapjespannen nog wel handiger: de rand is hoger en je kunt er ook een deksel op zetten! Dit maakt dat je er meer in kwijt kunt en het eten langer op kunt laten staan. Voor veel gerechten is dit ideaal.

Als ik persoonlijk zou moeten kiezen tussen een koekenpan of een hapjespan dan zou die laatste mijn voorkeur hebben, zeker met de fijne anti aanbakpan die ik nu gebruik.

2. Neem de tijd

Heb je altijd haast in de keuken en wil je het liefst dat je eten zo snel mogelijk op tafel staat? Dat is natuurlijk wel begrijpelijk, maar maakt ook dat je eten al gauw wat saaier is.

Veel lekkere gerechten vragen namelijk toch wel om een wat langere bereidingstijd. Misschien is het niet dagelijks een optie om hiervoor te kiezen, maar in ieder geval op je vrije dagen of in het weekend bijvoorbeeld.

Want lekker koken betekent ook lekker eten. En die laatste is weer de kers op de taart bij het leren koken voor beginners én gevorderden. Want voor die smaak (en de bijbehorende complimenten) doe je dit toch?

Maak ook meteen iets leuks van je keukenmomenten: zo is het helemaal niet erg om wat langer bezig te zijn. Pak er iets lekkers te drinken bij, klets misschien wat met je partner of gezinsleden.

In mediterrane landen, zoals Spanje of Italië, wordt het keukenritueel bestempeld als een gezellig dagelijks moment. Neem dit als uitgangspunt!

Extra tip: De tijd nemen doe je ook door bijvoorbeeld in het begin eerst ervoor te zorgen dat je alles gesneden hebt wat nodig is. Zo zet je alles klaar voordat je echt begint te koken op het vuur. Op deze manier heb je meer rust tijdens het koken en wordt het resultaat zeker beter!

3. Inspiratie opdoen bij leren koken voor beginners

Het kan moeilijk zijn om zelf de meest smaakvolle gerechten te bedenken. Ga daarom op zoek naar inspiratie.

Duik in kookboeken of zoek online recepten op, kijk bijvoorbeeld eens bij mijn slowcooker recepten. Van iedere keuken zijn er goede voorbeelden te vinden.

Je kunt recepten stap voor stap volgen, zodat je precies de beoogde smaak naar voren weet te halen. Probeer ook zeker een iets nieuws uit, dat je misschien nog nooit eerder hebt geproefd. Misschien zit je nieuwe favoriete gerecht er zomaar eens tussen!

Dat vind ik zelf zo’n groot voordeel van Hellofresh. Als je dat een paar dagen per week doet weet je zeker dat je ook regelmatig iets anders proeft.

We bereiden vaak maar een kleine variatie van gerechten, terwijl er nog zoveel meer is om te ontdekken. Je kunt met jezelf afspreken om eens per week iets uit een kookboek te maken. Dat is goed te doen. Of neem eens in de maand een stuk groente of een vissoort mee naar huis waar je voor het eerst mee gaat koken!

4. Gebruik smaakmakers

Als je recepten bekijkt, kom je het al snel genoeg tegen. Maar we willen het ook als extra tip meegeven: gebruik veel smaakmakers.

Peper en zout vormen de basics, samen met ui en knoflook. Maar er is veel meer om aan te denken. Pak uit met gedroogde kruiden, die allemaal lang houdbaar zijn in potjes. Uienpoeder, paprikapoeder, korianderpoeder of knoflookpoeder: zomaar een greep uit het aanbod.

Ook verse kruiden kun je gebruiken, zoals basilicum of peterselie. Groei kruidenplantjes in je tuin! Let natuurlijk wel altijd even op welke smaakmakers er bij het gerecht passen, om de juiste selectie te maken.

5. Volg een cursus

En vind je het nu juist erg lastig om de juiste smaakmakers te kiezen? Om te beoordelen wat er past bij welke groente bijvoorbeeld?

Dan is het slim bovenstaande punten om het leren koken voor beginners aan te vullen met een goede online cursus koken. Mits je dat leuk vindt natuurlijk hè.

Ik vond deze cursus in ieder geval erg leuk om te doen en zeker helpen bij het zelf bedenken wat ik eens op tafel zou zetten bijvoorbeeld met de overgebleven groenten die ik nog heb liggen.

Je leert hier heel goed hoe je groentes kan combineren, maar ook hoe je het beste met bepaalde ingrediënten om kunt gaan bijvoorbeeld.

6. Maak het jezelf makkelijk als je wilt leren koken voor beginners

Ik noemde het eerder al even, mijn slowcooker recepten. Ik kook namelijk heel graag met de slowcooker. En kan jij niet zo heel goed koken, of ben je een beginner en moet je dat nog leren? Dan is er niets zo handig als een slowcooker.

Zeker ook als je nog de hele dag moet werken. Want misschien heb je wel helemaal geen zin om in de avonden dan nog je best te doen achter het gasfornuis of je inductiekookplaat.

En eerlijk, dat snappen we allemaal.

Een keertje een boterham pakken met gebakken ei is dan ook helemaal niet zo erg, maar je zal het toch een keertje moeten leren, dat koken, en voor beginners is dat misschien toch net een beetje meer doorzetten.

De slowcooker kan je in ieder geval helpen, want je hoeft geen pannen meer in de gaten te houden. Je doet alles in het begin in de slowcooker, zet deze daarna voor het benodigde aantal uren op low of op high en laat dat apparaat de rest doen. Je hebt er geen omkijken meer naar!

7. Geniet van natuurlijke producten als je wilt leren koken voor beginners

Ik weet het, pakjes en zakjes is handiger, maar daarmee leer je dus eigenlijk niet koken. Je leert alleen om een pakje of een zakje te legen in de pan, er misschien wat water bij te doen en that’s it.

Leren koken staat voor leren omgaan met de producten die er zijn om als beginner iets lekkers op tafel te kunnen zettten. En dat werkt het beste met natuurlijke producten!

8. Een fijn gedekte tafel doet wonderen

Lekker eten is niet alleen de smaak, ook hoe het er uitziet bepaalt voor een deel hoe lekker jij het eten vindt dat je gekookt hebt. En de geur. Het is eigenlijk een totaalbeleving.

Neem jij de moeite om de tafel een beetje gezellig te dekken? Dan ga je dat zeker terugproeven in de maaltijden die je neerzet.

9. Kijk veel Youtube filmpjes als beginner om te leren koken

Ik weet zeker dat het je helpt. Ik zie het hier namelijk in huis zelf gebeuren. Luc is inmiddels 18 jaar en heeft er nooit moeite voor gedaan om te leren koken. Hij laat het liever zijn moeder doen.

Maar de laatste tijd staat hij steeds vaker in de keuken. Hij gaat dan eerst mee boodschappen doen, om vervolgens -met filmpje erbij- een lekkere lunch voor zichzelf te koken die hij mee kan nemen naar zijn stage adres.

En dat alles doordat hij graag filmpjes kijkt op Youtube over koken en lekkere recepten.

10. Heb geduld als je als beginner wilt leren koken

De laatste tip: geef jezelf de tijd. Je hoeft niet in een week te leren koken. Daar mag je ook gerust wat langer de tijd voor nemen. Je doent het immers voor jezelf, toch?

Dus verwacht niet binnen notime een 6 gangendiner in elkaar te kunnen zetten, daar gaat het niet om. Leren koken is voor beginners vooral leren iets lekkers (en gezonds) op tafel te zetten met de middelen die je hebt. Daarna kan je altijd nog voor de gevorderden cursus gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven