Leren koken; 9 tips om beter te leren koken

Je bent geen keukenprinses en je wilt graag beter worden in koken óf je gaat misschien wel het huis uit en wilt leren koken. Hoe dan ook: je bent op zoek naar manieren om te leren koken én lekker eten klaar te maken.

Zoek niet verder, want wij hebben meerdere manieren voor je om koken onder de knie te krijgen en daarna lekker te kunnen eten.

Want of je nu kookt voor jezelf of voor anderen wilt leren koken; in beide gevallen is de smaak het aller belangrijkste!

beter leren koken, tips om lekker te koken en smaken te combineren

Leren koken op een eenvoudige manier doe je zo

1. Pakjes en zakjes uit de winkel

Oké, het is niet de gezondste manier van leren koken, maar het kan je wel helpen om toch eenvoudig een lekkere maaltijd op tafel te krijgen.

In de supermarkt vind je de zogenaamde ‘pakjes en zakjes’ waarmee je in een handomdraai lekkere sauzen kunt maken voor bij de macaroni, bijvoorbeeld. Of een groentesaus voor over de bloemkool.

Er zijn trouwens ook nog potjes, die hetzelfde doen, zoals bijvoorbeeld de ‘Chicken tonight’. Dan is de saus eigenlijk al kant-en-klaar en hoef je alleen het vlees toe te voegen. Of als je dat lekker vindt kan je er nog wat extra groenten bijdoen (wel zo gezond natuurlijk).

Op de verpakkingen staat duidelijk wat je allemaal nog moet doen om de maaltijd op de juiste manier te bereiden. Dat moet iedereen toch lukken!

Het enige nadeel van de pakjes en zakjes is dat er vrij veel toevoegingen zoals zout en suiker bij zitten.

2. Volg een kookcursus om beter te leren koken

Het is nog beter (en leuker) om echt zelf te leren koken op een gezonde manier.

Hiervoor kan je uiteraard terecht bij kookboeken en online recepten (daarover straks meer), maar wil je écht leren koken, dan is deze kookcursus helemaal zo’n gek idee niet. En het is nog leuk ook.

Tip: De kookuniversiteit is daarbij een toffe mogelijkheid.

Zij bieden een online kookcursus aan, dus die kan je lekker thuis doen. Ook fijn om te doen als je al langer voor het eten zorgt, maar graag beter wilt worden. Je leert hier namelijk heel goed om smaken te combineren.

Koken wordt ook gewoon veel leuker als je weet waar je mee bezig bent!

3. Laat je leiden door online recepten

Zoals gezegd kan je online heel veel recepten vinden waardoor je eigenlijk niet eens hoeft te leren koken.

Het aanbod hierin is eindeloos, want koken is ‘hot’. En lekker eten is belangrijk, toch? Dus veel mensen zetten hun favoriete recepten online of wijden er hun site aan.

Je kunt eveneens bij sommige supermarkten recepten vinden. Het handige daaraan is dat ze meteen het boodschappenlijstje voor je klaarzetten met producten die ze zelf verkopen. Je komt dan wel al snel ook weer uit bij die pakjes en zakjes.

Wil je juist zo gezond mogelijk eten en dus die pakjes en dergelijke vermijden? Online kan je zeker terecht voor heerlijke gerechten waar je alles zelf bereidt. Natuurlijk ook bij ons. Maar ben je gek op een gerecht uit een pakje en heb je jezelf voorgenomen om geen pakjes en zakjes meer te gebruiken?

Check dan deze site van Geertje maar eens. Zij heeft bekende pakjes en zakjes gerechten omgezet naar zelf te bereiden recepten! Zo kan je op een gezonde manier leren koken en toch je favoriete gerecht blijven eten!

Kookboeken om beter te leren koken

En dan dus de kookboeken. Die zijn er eveneens in overvloed te vinden. Bedenk dan ook wat je eigenlijk zoekt.

Wil je echt een kookboek om te leren koken? Wil je een kookboek die je wegwijs maakt in een bepaalde keuken (bijvoorbeeld de Franse of de Italiaanse)?

Misschien ben je juist op zoek naar vegetarische gerechten of wil je beter leren koken zonder (alweer) die pakjes en zakjes?

Of wil je juist een kookboek met lekker simpele recepten? Dan weet je tenminste waar je naar moet zoeken!

Andersom kan uiteraard ook: je wilt een keer iets anders kunnen doen in de keuken. Je kunt je dan ook laten inspireren door eens de kookboeken in de winkel of online in te duiken!

Om je alvast te laten zien welke uitéénlopende kookboeken je hebt, hier een aantal ‘lekkere’ voorbeelden!

Kookboek lekker en simpel om eenvoudige gerechten te leren koken

4. Lekker en Simpel van Jorrit en Sofie

De foodbloggers Jorrit en Sofie van Lekkersimpel.com hebben een heerlijk kookboek geschreven met recepten waarvoor je geen uren in de keuken hoeft te staan.

En daarmee zijn ze dus goed te doen voor iedereen en voor iedere dag. Tweehonderd recepten vind je in dit kookboek, dus je kunt er wel even mee vooruit.

Je vindt dit boek hier

kookboek om te leren koken zonder pakjes en zakjes

5. Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek van Koken met Karin

Zelf heb ik dit boek in de kast staan en ik vind het een fijn, duidelijk kookboek. Met gezonde en toch makkelijke recepten.

Zowel soep recepten, hoofdgerechten, toetjes en zelfs koekjes en meer. Een aanrader wat mij betreft.

Karin Luiten (de schrijfster) heeft dus ook haar eigen foodblog (Kokenmetkarin.nl), maar ze is ook actief op dit gebied voor diverse tijdschriften en het dagblad Trouw.

Je vindt dit boek hier.

kookboek voor vegetarische recepten

6. Het vegetarisch kookboek

Op zoek naar gerechten zonder vlees? Dan kom je uiteraard uit bij vegetarische kookboeken. Ook daarin kan je kiezen voor gerechten zonder pakjes en zakjes en heeft ook deze Karin een kookboek voor je.

Je vindt het boek hier

beter leren koken volgens de seizoenen met dit kookboek

7. Koken volgens de seizoenen

Ook een heel mooi idee is het koken volgens de seizoenen. Niet alleen lekker om zo te leren koken, maar ook goed voor je portemonnee én voor het milieu!

Maartje en Lisette schreven het kookboek ‘Elke dag feest’ en het gaat hierbij om vegan recepten. Helemaal in lijn met de natuur, want je gaat dus aan de slag met seizoenproducten.

Je vindt het boek hier

stap voor stap leren koken

8. Stap voor stap leren koken

Echt van onderaf aan beginnen en stap voor stap leren koken doe je met dit kookboek.

Het boek sluit aan bij de kooklessen voor het VMBO en het MBO, maar daarmee is het ook gewoon een heerlijk boek voor iedereen die begint met koken.

Ga jezelf op kamers wonen, bijvoorbeeld, of gaat je zoon of dochter het huis uit zonder kookervaring? Misschien is dit dan wel een heel toepasselijk geschenk!

Je vindt het boek hier

9. Met de slowcooker kan niet snel iets mis gaan als je wilt leren koken

Koken met de slowcooker is helemaal ideaal als je wilt leren koken.

Je vindt op MamsatWork heel veel info over deze manier van koken. Niet alleen omdat het heel lekker is, maar ook omdat het relatief makkelijk is om op deze manier te koken. Daarnaast kost het vrij weinig tijd wat ideaal is als je werkt én een gezin hebt, of nog studeert bijvoorbeeld.

Ik kook zelf heel graag met de slowcooker en heb dan ook veel lekkere recepten voor je. Koken met de slowcooker is niet moeilijk.

Uiteraard kan je ook voor de slowcooker op zoek gaan naar kookboeken. Maar vanwege het enthousiasme hier wat de slowcooker betreft, vind je, zoals gezegd, ook veel recepten en ideeën gewoon hier bij ons. 

slowcooker kookboek

Toch op zoek naar een mooi kookboek? Kijk dan eens bij het Slowcooker boek van Sabine Koning. Een prachtig boek met recepten voor de slowcooker. Geschikt voor het hele gezin en door de vele recepten kan je lekker meer halen uit je slowcooker dan altijd weer hetzelfde gerecht.

Je vindt het slowcooker kookboek hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven