Ook jouw kind moet leren leren, het gaat allemaal niet vanzelf.

Maar dat had je misschien al gemerkt, dat leren leren nog niet zo makkelijk is 🙂 . Vanaf groep 4 krijgen ze bij ons op school wat huiswerk mee. Op zich vroeg, maar dat komt het leren leren wel ten goede denk ik.


Wat bepaalt het schoolsucces van je kind?

Het is frustrerend als je ziet dat je slimme dochter of zoon worstelt met simpele taken zoals huiswerk, opruimen en aankleden. Leren leren moet je kind ook leren (leuke zin!), dat gaat niet vanzelf. Best vervelend als je je kind steeds weer moet herinneren aan bepaalde afspraken of huishoudelijke klusjes, die hij of zij gewoon vergeet. Eerder maakte ik al een printable voor je voor huishoudelijke klusjes. Hang die goed in het zicht, dan hoeft dat in ieder geval minder vaak een discussie te zijn.

Met name kinderen onder de 16 jaar zijn onvoldoende in staat om hun omgeving en hun gedrag te organiseren. Zij hebben moeite om aan een taak te beginnen, om zich niet te laten afleiden en om hun impulsen onder controle te houden. Je herkent het vast wel, dat je je zoon wilt herinneren aan iets wat er nog moet gebeuren en dat hij daarbij boos reageert. Heel normaal! Ze zijn chaotisch of vergeetachtig, en worden vaak snel boos of schieten bij geringe tegenslag uit hun slof.

Hoe verbeter je het leren leren?

Inmiddels weten we dat bepaalde functies in het brein nog niet goed ontwikkeld zijn en dat deze zogenaamde executieve functies van groot belang zijn voor succes op school en leren leren. Heeft je kind een leerstoornis, of is er ADD, ADHD of een vorm van autisme vastgesteld ? Dan zijn deze functies al in aanleg zwak ontwikkeld en heeft je kind helemaal baat bij jouw support.

Het zijn de functies in je brein die het mogelijk maken dat je weloverwogen, rationele beslissingen neemt, impulsen beheerst en kunt focussen op wat belangrijk is. Nu kunnen we gewoon wachten totdat onze kinderen 16+ zijn, maar dat is welicht een beetje laat om goed de basisschool door te komen 😉 , dus het wordt handen uit de mouwen als je je kind hiermee wil helpen!

Wist je dat…

  • Ieder kind bepaalde sterktes en zwaktes in zijn executieve functies heeft?
  • Executieve functies belangrijk zijn voor leren leren?
  • Executieve functies onder andere het vermogen om een planning voor je weektaak te maken omvatten ? Of om op tijd je vinger op te steken wanneer je een vraag hebt of het onthouden dat je je voetbaltas weer mee naar huis neemt ?

Hoe pak ik dat aan? Mijn zoon heeft overduidelijk moeite met leren leren. Door zijn dyslexie gaat alles al een tandje langzamer, maar ook zijn executieve functies zijn ongetwijfeld nog niet helemaal op 100% 🙂 . Zodra hij uit school komt dan probeer ik dus ook altijd eerst met hem even de dag door te nemen. Dat verloopt eigenlijk altijd hetzelfde. Ik vraag hoe het geweest is en hij zegt ‘goed’. Haha. Maar wat verder doorvragen zorgt ervoor dat ik toch wat meer informatie krijg.

leren_leren

Plannen om te leren leren

Daarna pakken we samen zijn agenda om te kijken of er nog huiswerkbij is gekomen. Zo ja, dan gaan we dat samen inplannen. Voor hem (en ik denk voor ieder kind) is het héél belangrijk dat er herhaalt wordt. Husiwerk voor volgende week plannen we dan ook direct voor deze week in.

Maakwerk is het makkelijkste. Maken en klaar :). Maar het leren dat plannen we iedere dag een beetje in. Ik deel het met hem op in stukken en die stukken schrijven we in zijn agenda en herhalen we. In sommige situaties nemen we zelfs eerst samen de stof door, maar dat heeft meer te maken met zijn dyslexie en beelddenken dan met het leren leren.

Doe jij iets speciaals om je kind te helpen? Vertel het hier, wie weet kunnen we elkaar een beetje verder helpen!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven