Dochter wil zo graag leren lezen, hoe stimuleer je je kind het beste?

Dochterlief (nu 5 jaar) wil zo graag leren lezen en schrijven dat ze hier dagelijks mee bezig is. Op zich heel fijn natuurlijk. Wij proberen haat waar mogelijk hierin te stimuleren en dat doen we op een aantal manieren.

leren lezen

Hoe wij onze dochter helpen met leren lezen

Woordspelletjes

We spelen woordspelletjes met haar en dat vind ze heel erg leuk. Met woordspelletjes bedoel ik dan bijvoorbeeld een spelletje met letters zoals ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het begint met de letter K’

Knutselen

Ook door te knutselen proberen we haar te stimuleren in het leren lezen. Zo wordt er vaak druk geknutseld met letterstempels en letterstickers. Handig en leuk om zo letters en woorden te oefenen.

Voorlezen

Uiteraard hoort voorlezen er ook bij. Wij doen dat dan ook regelmatig. Hierdoor wordt de woordenschat van je kindje ook groter, dat is algemeen bekend. Boeken vinden ze bij ons in huis dan ook helemaal geweldig! We oefenen dan ook een stukje begrijpend lezen. Tijdens het voorlezen stellen we zo nu en dan tussendoor vragen over het verhaal

Kinder tijdschriften lezen

Kindertijdschriften lezen. Wij hebben een abonnement genomen op twee bekendere kleutertijdschriften. In deze tijdschriften staan verschillende opdrachten die betrekking hebben op leren lezen en schrijven. Ook staan er verhaaltjes in. Kortom een feestje als er eentje op de mat ligt!

Tip: Leuke kleuterbladen vind je hier bijvoorbeeld, zoals de Bobo, de Pippo en de Pompoen, maar ook nog anderen.

Leesniveau

Dochterlief is nu al beginnend lezer. Ze is dan ook druk bezig met AVI-Start boekjes. Ik ben dan ook eens gaan uitzoeken hoe dat nu precies zit met de AVI niveaus. Even wennen misschien maar eigenlijk is het best eenvoudig.

AVI leesniveaus

In principe beginnen kinderen met leren lezen in groep 3. Ze beginnen dan met AVI-Start. In het midden van groep 3 zouden ze AVI M3 moeten kunnen lezen en aan het einde van schooljaar AVI E3. Best een makkelijk systeem als je onthoudt dat M staat voor midden (van het schooljaar) en E voor einde (van het schooljaar).

Zo zijn er ook niveaus voor alle andere groepen (4 tot en met 7). Daarbij zijn er twee niveaus: M en E (M4/E4, M5/E5, M6/E6 en M7/E7). Voor groep 8 hebben ze één niveau: AVI plus.

Beginnend lezen

Als beginnend lezer “hakt en plakt” ze nu nog woorden aan elkaar, maar sommige woorden gaan al wat vlotter.

Op veel boekjes voor beginnende lezers staat het niveau van het boek aangegeven. Dat is dus erg handig dat je ook als ouders zijnde een boek kunt aanschaffen op het leesniveau van je kinderen. Kies niet te moeilijke boekjes uit, die boven het niveau zitten van je kinderen. Dit bevorderd het lezen meestal niet. Neem ook de tijd om met je kind samen te lezen en maak dit leuk. Hiervoor zijn veel manieren. Wij lezen wel eens voor aan de knuffels en poppen. Maar ook wordt er vaak aan de jongste voorgelezen.

Hebben jullie ook wat speciaals gedaan om je kind te leren lezen en zo ja, wat heb je dan gedaan? Ik hoor graag ervaringen van anderen!

Andere artikelen die ook interessant zijn om te lezen vind je hier:

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

1 gedachte over “Dochter wil zo graag leren lezen, hoe stimuleer je je kind het beste?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven