Leren “nee” te zeggen? Zeg eens vaker “ja”!

Hoe vaak lees en hoor jij adviezen om vaker “nee” te zeggen? Niet te veel hooi op je vork te nemen? Je grenzen beter aan te geven? Als je net als ik een erg enthousiast iemand bent en daarbij ook aardig perfectionistisch bent, dan is vaker “nee” zeggen ook helemaal geen slecht idee. Je kunt niet alles doen en als je dat wel wilt doen en het ook nog eens allemaal zo goed mogelijk, dan maak je jezelf inderdaad behoorlijk gek. Toch denk ik dat deze focus op “nee” zeggen niet alleen goeds brengt. Je loopt daardoor namelijk ook mooie kansen mis voor je persoonlijke ontwikkeling of groei in je werk.

Daarom wil ik je oproepen om eens vaker “ja” te zeggen.

Als er op je werk een project gestart wordt waarin je geïnteresseerd bent, een voorstel of een voor jou super mooie kans voorbij komt: zeg er dan eens volmondig “ja!” op! Eng? Natuurlijk is dat spannend! Gaat het je wel lukken? Ben je er wel klaar voor? Heb je wel alles in huis om er een succes van te maken? Al deze overwegingen maken dat je misschien sneller zegt “daar moet ik nog even over nadenken.”. Meestal zorgt meer nadenken er niet voor dat je makkelijker beslist. Of erger nog: dat je te laat beslist. Dan is die mooie kans misschien al naar iemand anders gegaan. Grote kans ook dat die naar een mannelijke collega gegaan is. Mannen, en voor het gemak en de kracht van dit artikel generaliseer ik even, zetten zichzelf en hun kwaliteiten meestal beter in de picture. Wij vrouwen zijn nog wel eens te bescheiden. Er zijn natuurlijk ook genoeg mannen die zichzelf overschatten (vrouwen trouwens ook) maar ik durf wel te gokken dat er meer vrouwen zijn die zichzelf onderschatten. Mannen durven sneller nieuwe kansen te pakken, en zien wel hoe ze het ervan af zullen brengen. Doordat ze volmondig “ja!” zeggen tegen nieuwe kansen grijpen zij dankbaar de mogelijkheden tot groei in hun werk aan.

Laten we leren van de mannen om ons heen, en ook vaker “ja” zeggen tegen een mooie kans die er voor ons voorbij komt.

Bang dat je er niet klaar voor bent of niet alles in huis hebt? Zorg dat je klaar bent! Als je je doelen helder hebt, weet je ook wat er nodig is om die te bereiken. Ontwikkel jezelf, school je bij, zoek een mentor op het werk die je kan helpen in je ontwikkeling, durf te leren terwijl je doet. Dat betekent ook: soms al beginnen terwijl je de fijne kneepjes nog niet onder de knie hebt. Mijn eerste cliënt hielp ik toen ik mijn opleiding nog niet had afgerond en ook nog niet als Erkend Loopbaanprofessional in het Noloc register van loopbaancoaches was opgenomen. Toch nam ik de opdracht vol vertrouwen aan: ik putte uit mijn jarenlange werkervaring, gezond verstand, kennis door zelfstudie en stond mezelf toe via intervisie met ervaren loopbaancoaches te leren wat ik nog beter kon doen. De cliënt was overigens tevreden, en ik daardoor ook!

Maar hoe zit dat dan met “nee” zeggen en te veel hooi op je vork nemen en zo? De kunst is “pick your battles”. Je kunt inderdaad niet alles doen. Dat hoeft ook niet. Doe alleen de dingen die jij belangrijk vindt om te doen ten behoeve van je eigen ontwikkeling.

Kies gericht de kansen uit waarvoor wilt gaan. En zorg dat je bovenop je dagelijkse werkzaamheden maar één taak op je neemt die flink wat van je vraagt.

Zorg dat je daar voldoende energie en toewijding aan kunt geven zodat je er succesvol in kunt zijn. Als het nodig is om taken af te stoten om een nieuwe kans aan te grijpen, bespreek de mogelijkheden hiertoe dan met je leidinggevende.

Zeg vaker “ja!” en laat de anderen die zeggen “ik moet er nog even over nadenken” versteld staan van je lef en daadkracht!

Wil je meer tips en inspiratie voor je loopbaan lezen? Kijk dan hier.

Wij maken in sommige blogposts gebruik van affiliate linkjes. Klik je door via zo'n linkje en doe je een aankoop dan ontvangen wij op dat moment een kleine commissie. Dit kost jou niets extra, je betaalt de normale prijs voor het product. Wij ontvangen de commissie namelijk van de verkopende partij. Doe je een aankoop via een van deze linkjes? Dan wil ik je uiteraard heel erg bedanken! Jij zorgt er mede voor dat we MamsatWork kunnen blijven voortzetten. Ook al ontvangen we soms een compensatie voor blogs, we doen altijd ons best een eerlijke mening te geven over een product of onderwerp en zullen nooit iets vermelden waar we niet achter staan.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven