Kinderen moeten op school meer les krijgen over bloot en seks op het internet

Kinderen moeten op school meer les krijgen over bloot en seks op het internet. Dat is wat Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, tijdens deze Week van de Lentekriebels concludeert uit een onderzoek onder 898 kinderen in de leeftijd van 9-12 jaar. In samenwerking met het NOS Jeugdjournaal hebben ze deze kinderen gevraagd hoe vaak zij worden geconfronteerd met beelden van bloot en seks op internet. Waar ze de beelden tegenkomen, wat ze doen als ze de beelden zien, met wie ze erover praten en of ouders en school hen hebben geleerd wat te doen als ze deze beelden zien. Hoe leer jij je kind omgaan met seks en bloot op internet?

Moeten ouders en school meer samenwerken op dit gebied?

Onderzoek Rutgers: beelden van bloot en seks op internet

De resultaten van dit onderzoek van Rutgers zijn in maart 2017 bekend gemaakt. Van de groep kinderen van 9-12 jaar geeft 66% aan weleens beelden van bloot op internet te zien. Dit zijn beelden van blote borsten, piemel, vagina of blote mensen die elkaar knuffelen of zoenen. Ook geeft 35% van de kinderen van 9-12 jaar aan op internet weleens beelden van seks op internet te hebben gezien. Hieronder vallen beelden van een stijve piemel, een vagina van dichtbij, mensen die elkaars geslachtsdeel aanraken of mensen die seks hebben.

Als je de resultaten per klas bekijkt (groep 6, 7, 8 of brugklas), zie je dat het percentage per schooljaar oploopt.

Hoe ouder de kinderen worden, hoe vaker ze de beelden zelf opzoeken op internet. Gemiddeld is dit 17%, maar de pop-ups (25%) en het verschijnen bij andere zoekopdrachten (39%) zijn een grotere oorzaak van het zien van de seks- en blootbeelden op internet. Overigens krijgt 20% van de kinderen de beelden via iemand anders te zien.

seks op internet

Beelden van bloot of seks op internet zien ze voornamelijk thuis

Vraag je je af waar de kinderen de beelden van seks of bloot op internet het meest zien? Volgens Rutgers blijkt dit in 71% van de gevallen gewoon thuis te zijn. Bij vriendjes of vriendinnetjes was dit 37% en op school komt 16% van de kinderen van 9-12 jaar beelden van bloot of seks op internet tegen.

Seks- en blootbeelden op internet: hoe ga je hier als ouders mee om?

Er zijn nou eenmaal beelden van bloot en seks op internet. In deze digitale tijd kunnen we niet zeggen ‘O wat erg, die beelden moeten weg!’, maar moeten we onze kinderen leren omgaan met de beelden. Ton Coenen, directeur van Rutgers, pleit dan ook niet voor een filter op je computer. In een persbericht vertelde hij hierover het volgende: “Ga met kinderen in gesprek over wat je kunt tegenkomen en hoe je daarmee om kunt gaan, over hoe je online met elkaar omgaat en over hoe je online je grenzen bewaakt”.

Hij benadrukte daarbij ook dat deze kinderen op de middelbare school te maken kunnen krijgen met sexting en grooming. Hij vindt het belangrijk dat de kinderen daarom op de basisschool al leren hoe ze hiermee om moeten gaan.

Lees ook: veilig internetten en sexting, 25% jongeren ontvangt foto’s

Ik heb mijn kind niet goed voorgelicht!

Ineens besef ik mij dat ook ik hier geen gesprek met mijn kinderen over heb gehad. Oudste Zoon is 10 jaar en valt dus binnen de leeftijdscategorieën van dit onderzoek. Ik heb hem wel verteld dat ik Youtube niet zo fijn vind, omdat hij bij doorklikken de meest gekke filmpjes tegen kan komen.

Wat dit ‘meest gekke’ dan is, heb ik niet in zoveel woorden gezegd. Ik probeer hem ook te laten inzien wat de gevolgen van openbare chatgroeps in games kunnen zijn, waarna ik vervolgens het antwoord krijg dat er inderdaad weleens een engelstalig persoon in de chat zat die hij niet kende. Vervolgens was hij woest dat ik eiste dat hij alleen besloten chatgroepen met vriendjes had. Logisch, want eigenlijk is dit net zoiets als een filter op je pc: je kind leert er niets van. Om over zijn gevoel van vertrouwen maar niet te spreken. Ik heb het daarom losgelaten, na een duidelijk gesprek over online kinderlokkers. Maar eng vind ik het soms nog wel.

Open en eerlijk communiceren

Ik vond mijzelf best open, omdat hij al vrij jong alles over de voortplanting wist. Maar dat hij zomaar beelden van seks en bloot op internet kan tegenkomen, heb ik hem eigenlijk niet gezegd. En dan te bedenken dat 68% van de kinderen in het onderzoek aangeeft het belangrijk te vinden hier met hun ouders over te praten. Daarentegen vertellen de kinderen als ze ouder worden steeds minder vaak dat ze de beelden tegen zijn gekomen. Kortom, ook al weet je als ouders van niks, je kind kan toch seks- en blootbeelden op internet zijn tegengekomen. Voor mij een extra reden om dit onderwerp bij de kinderen aan te snijden.

Krijgen kinderen te weinig les op school over bloot- en seksbeelden op internet?

Volgens het onderzoek van Rutgers heeft 55% van de kinderen van 9-12 jaar op school niet geleerd dat je beelden van bloot of seks kunt tegenkomen op het internet. Wel zie je dit percentage afnemen naarmate kinderen ouder worden. (groep 6: 71% en groep 8: 40%). Ook leert gemiddeld 31% van de kinderen op school wat ze moeten doen als ze deze beelden tegen komen.

Daarnaast vroegen de onderzoekers of kinderen op school hebben geleerd dat ze geen blootfoto’s of –filmpjes van zichzelf of anderen moeten doorsturen. Dit bleek in 44% van de gevallen wel het geval te zijn.

Week van de Lentekriebels: samenwerking ouders en school belangrijk

Net als bij seksuele voorlichting, is het niet alleen de rol van school om kinderen hierover in te lichten. Uit het onderzoek blijkt dat 59% van de kinderen van hun ouders heeft gehoord van het bestaan van blootbeelden en seks op internet. Ook hier is dus nog 41% te winnen, waarbij ik gelijk de hand in eigen boezem steek.

Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, roept scholen en ouders op samen met dit onderwerp aan de slag te gaan. Sinds 2012 is seksualiteit en seksuele diversiteit een verplicht onderdeel in de kerndoelen van het Nederlandse basisonderwijs. “Scholen zijn vrij om hier zelf invulling aan te geven, maar omgaan met seks in de media zou in het onderwijs zeker een plek moeten hebben”, aldus Rutgers.

Kinderen op de basisschool

Tijdens de Week van de Lentekriebels werken kinderen op de basisschool aan een project gebaseerd op lichamelijke ontwikkeling, voortplanting, sociaal-emotionele ontwikkeling en seksuele weerbaarheid. Het lijkt mij een mooie gelegenheid om het onderwerp ‘beelden van seks en bloot op internet’ hier voor groep 6, 7 en 8 aan toe te voegen. Meer weten over de Week van de Lentekriebels? We hebben er al vaker over geschreven 😉 .

Lees ook: Week van de Lentekriebels

Als ouders en school allebei meer aandacht aan dit onderwerp besteden, zouden we onze kinderen dan beter weerbaar kunnen maken voor sexting en grooming op de middelbare school? Dat zou ik nou een interessant onderwerp vinden voor een volgend onderzoek 😉 .

Heb jij het met je kind(eren) al gehad over beelden van bloot en seks op internet? En bleek toen dat jouw kind dat ook al had meegemaakt, zonder dat jij dit wist? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring!

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven