Wanneer moet je je kinderopvang toeslag wijzigen?

Kinderopvang is in Nederland een bekend fenomeen. Er zijn meerdere manieren op kinderopvang te regelen voor je kinderen, maar welke manier je ook kiest, het is algemeen geaccepteerd dat je je kinderen een of meer dagen per week naar de opvang brengt. Dat wil overigens niet zeggen dat er helemaal geen discussies over gevoerd worden, maar dat terzijde. Veel ouders komen dan ook een of meerdere keren voor de situatie te staan dat ze de kinderopvang toeslag moeten wijzigen. Toch denkt niet iedereen hier bij na. Vandaar dat we eens op een rij zetten in welke situaties het slim is om de kinderopvang toeslag die je krijgt te wijzigen.

kinderopvang toeslag wijzigen
Stockfoto van kinderopvang door Photographee.eu

Waarom moet je er aan denken de kinderopvang toeslag te wijzigen?

Allereerst even het waarom. Het is gewoon slim om de wijzigingen direct door te geven zodat je zo snel mogelijk de juiste toeslag toegekend krijgt. Aan het eind van de rit wordt namelijk toch gecorrigeerd. Het is niet zo dat je eventueel teveel betaalde kinderopvang toeslag na het wijzigen ervan toch mag houden. Dat moet gewoon terugbetaald worden. Heb je echter te weinig gekregen? Dan kan je dat binnen een jaar nog recht zetten met het wijzigen van je kinderopvang toeslag. Doe je dat niet voordat de definitieve berekening gedaan is dan moet je een bezwaar indienen.

De site van de Belastingdienst zegt daar hetvolgende over. U kunt wijzigingen doorgeven totdat u de definitieve berekening over dat jaar hebt ontvangen. Die krijgt u meestal het jaar nadat u de toeslag hebt ontvangen. Hebt u de definitieve berekening al gekregen? Dan moet u bezwaar maken om uw toeslag nog te wijzigen.

Allemaal gedoe dus.

Wanneer moet je de kinderopvang toeslag wijzigen?

De tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang (de kinderopvang toeslag) is afhankelijk van de gezinssituatie. Afhankelijk van het gezamenlijk inkomen van jou en je eventuele partner bijvoorbeeld. Maar ook afhankelijk van hoeveel dagen/uren je kind naar de kinderopvang gaat of het type kinderopvang. Logisch dus dat je op verschillende momenten de kinderopvang toeslag moet wijzigen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • Het aantal uren kinderopvang veranderd voor je kind
  • Het gezamenlijk inkomen -aan de hand waarvan getoets wordt- verandert
  • Je kinderen gaan naar een andere opvang toe (óók als je alleen van bedrijf wisselt en de uren gelijk blijven dien je de kinderopvang toeslag te wijzigen)
  • Als je kinderen naar een gastouder gaan die niet geregistreerd staat
  • Als je kind bijvoorbeeld geen kinderopvang meer nodig heeft omdat hij/zij voortaan alleen thuis kan zijn
  • Bij scheiding met kinderen kan er ook het nodige veranderen, check ook dan de nieuwe situatie ten behoeve van de kinderopvang

Ook als je kind binnen een opvangorganisatie van de ene opvanglocatie naar de andere locatie gaat dien je een wijziging door te geven voor de kinderopvang toeslag. Zit je bijvoorbeeld bij een kinderopvang in den Haag en ga je binnen diezelfde kinderopvangorganisatie je kinderen naar een andere locatie in den Haag (of andere stad) brengen dan is dit al aan de orde. Misschien klinkt dat een beetje vreemd, maar iedere afzonderlijke vestiging dient een eigen LRK registratie te hebben. Het LRK registratienummer staat ook geregistreerd bij je kinderopvang toeslag gegevens.

Vergeet overigens niet dat ook de overgang naar de BSO, of een wijziging van het uurtarief van je kinderopvang een reden kan zijn om de kinderopvang toeslag te veranderen.

Hoe kan je de wijzigingen doorgeven?

Dat kan op twee manieren. Je kan via ‘Mijn toeslagen‘ je wijzigingen doorgeven. Maar je kan ook de app kinderopvangtoeslag downloaden en daar je gegevens in wijzigen. Bij de app heb je alleen de eerste keer dat je inlogt je DigiD nodig, best handig dus om die te gebruiken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven