Leuke dingen doen met je kinderen als het weer wat minder is

Leuke dingen doen met je kinderen, het klinkt eenvoudig, maar als het weer niet mee zit kan dit soms best een uitdaging zijn. En dus leek het me handig om een soort naslagwerk te hebben met de vakanties op komst. Want de mei vakantie begint vaak al in april en ook daarna zijn er weer volop vrije dagen tussendoor waarvan we nog niet weten wat het weer gaat doen. En één dagje jezelf binnen vermaken dat gaat vaak nog wel. Maar wat als het een hele week regent? Welke leuke dingen doen je kinderen dan nog uit zichzelf?

Leuke dingen doen in huis

Leuke dingen doen is altijd leuk natuurlijk 😉 . Maar leuke dingen doen ligt niet altijd voor de hand, zeker niet als het weer niet mee zit of de verveling toeslaat. Ik kan me de momenten nog wel herinneren dat ik iets leuks verzin, maar dat ik mijn kinderen gewoon niet meer kan motiveren. Dan heeft de verveling al toegeslagen zeg maar.

Als het punt is aangekomen dat mijn kids te snel naar de ipad of naar de tv wilen grijpen en de verveling toeslaat, dan weet ik zelf vaak niets origineels meer te verzinnen. Toch zijn er nog genoeg leuke ideetjes die je kan opperen. Kan jij nog bedenken welke leuke dingen ze dan kunnen doen? Zo niet, dan heb je hier een opfrislijstje!

 • in huis picknicken
 • slijm maken
 • kussengevecht houden
 • hut bouwen
 • kunstwerk maken
 • Mega autobaan in je huis tapen 😉
 • schatzoeken
 • verkleden in papa’s en mama’s kleren
 • slaapfeestje organiseren
 • stormbaan maken
 • escape room spelen
 • doe alsof je in een beautysalon bent

leuke dingen om te doen

1. Picknicken in huis

Picknicken is hier altijd een goed idee. En in huis picknicken kan zéker zo leuk zijn als buitenshuis! Paar knuffels erbij en hoppa, je hebt een huis vol gezelligheid!

Heb je nog tips nodig voor lekkere picknick recepten? Lees dit blog dan even. Oja, pssstt… natuurlijk maak je deze lekkere hapjes samen met je kinderen, dan is er voor je het weet alweer een halve dag voorbij!

2. Slijm maken

Ik ben er zelf niet zo dol op, maar als ik tegen mijn dochter roep ‘dan ga je toch lekker slijm maken’ dan hoor ik ze de rest van de dag niet meer. Behalve dan als er geen lenzenvloeistof meer is of we niet de juiste lijm in huis hebben natuurlijk.

leuke dingen doen, kussengevecht

3. Kussengevecht

Een oudje, ik geef het toe. Maar als je het hebt over leuke dingen doen dan mag deze uiteraard écht niet ontbreken in dit lijstje. Zeg eens eerlijk… hoe lang is het al geleden dat jij helemaal los bent gegaan in een kussengevecht?

4. Bouw een hut

En doe mee! Ja, niets is zo leuk als je kinderen een hut bouwen en jij je gezicht ook even laat zien. Heb je geen zin of tijd? Beloof dan dat je in ieder geval mee picknickt in de hut! Je kan natuurlijk een hut bouwen van een oude deken en wat stoelen, maar voor niet al te veel geld maken ze een prachtige hut met deze set!

Fantasy fort te koop bij Bol.com 

5. Laat ze een mooi kunstwerk maken

Heb je nog rollen oud behang? Plak een paar banen aan elkaar en je hebt een enorm tekenvel. Natuurlijk kan je ook vooraf bijvoorbeeld een XXL kleurplaat bestellen zodat je die op voorraad hebt liggen. Staat garant voor uren speelplezier!

De XXL kleurplaat vind je hier

6. Met de auto’s spelen, maar dan BIG TIME

Bij leuke dingen doen hoort uiteraard met auto’s spelen, maar dat had jouw kind zichzelf ook al bedacht. Maar help hem eens een handje om wat groter te denken. Maak van je woonkamer een groot autoweg terrein!

Dit kan je doen met masking tape, zoals je hieronder ziet, maar je kan ook autoweg tape kopen. Bij Gezinnig hebben ze prachtige tape die ‘net echt’ is. Wedden dat je kids als een dolle aan de slag willen?

de tape van Gezinnig vind je hier

autoweg maken, tape

7. Schatzoeken in huis

Laat je kinderen schatzoeken als ze niets meer kunnen verzinnen. Jij verzint de schat en gaat hem verstoppen. Maak vervolgens een briefje met wat aanwijzingen erop en laat ze door het huis gaan met dat briefje om de schat te zoeken.

Wedden dat ze dit leuk vinden en het (na jouw verstopactie) ook samen verder gaan spelen?

8. Verkleden in mama’s of papa’s kleren

Leuke dingen doen met verkleedkleren is altijd een hit. Maar doe het eens anders… laat ze zich vekleden in de kleren van papa en mama. Met schoenen en al. Hilariteit alom 😉 . Oja…. vergeet niet om foto’s te maken!

9. Organiseer een slaapfeestje

Dit hebben wij even geleden gedaan in de vakantie; een slaapfeestje organiseren. Maar het kan ook prima in een druilerig weekend bijvoorbeeld. Een top-tip overigens want iedereen was mega enthousiast! Super leuk om te doen, ook al moet je -terwijl de kids leuke dingen doen- jezelf misschien even terugtrekken in je slaapkamer.

10. Een stormbaan maken

Het maken van een stormbaan zou ik niet doen met teveel kids in huis, want dan is het hek van de dam vrees ik, maar met je eigen kinderen is een stormbaan uitermate interessant natuurlijk. Tuinkussens en matrassen op de grond. Dozen erop, krukjes ertussen en misschien een tafel erbij trekken? Combineer dat alles met de ban erbij en je hebt een mega succes te pakken.

escape room kinderfeestje

11. Escape room doen

We schreven even geleden al over een escape room kinderfeestje, maar dit kan je natuurlijk ook ‘zomaar’ organiseren. Vriendjes en vriendinnetjes zijn hier echt wel voor te porren!

12. Beauty salonnetje spelen

Toegegeven, leuke dingen doen in combinatie met beauty is misschien iets meer weggelegd voor meisjes dan voor jongens. Maar áls je een meisje hebt, dan is dit zeker te weten leuk om te doen. Wel graag samen met mama, dat is het leukst! Kies wel voor kinder make-up als je compleet op safe wilt spelen.

Nog meer ideeën opdoen?

Lees ook: Wat kun je doen als je je verveelt, meer dan 35 tips!

Leuke dingen doen met de kinderen buitenshuis

Wil je de kids graag even uit huis hebben omdat je binnen uitverzonnen bent? Dan kan je vast ook leuke dingen doen op een steenworp afstand. Denk daarbij aan indoor speeltuinen of bijvoorbeeld een trampolinehal. Lekker even uitrazen terwijl jij op een bankje toekijkt of gewoon lekker een boek leest. Misschien heb je wel een koptelefoon nodig, maar vooruit 😉 .

Leuke dingen doen, niet thuis, maar wel indoor

 1. Indoorspeeltuin om de hoek
 2. Filmpje pakken met lekker veel popcorn
 3. Uitrazen in een trampolinehal
 4. Glowgolf of lasergamen kan je ook op heel veel plekken doen
 5. Vliegtuigen spotten op Schiphol, Teuge, Apeldoorn, Deventer of Eindhoven
 6. Bezoek een van de vele musea
 7. Ga naar de Ikea, dump je kids in de ballenbak en leef jezelf uit 😉
 8. Zoek een klimhal in de buurt waar ze hun best kunnen doen
 9. Kijk of de plaatselijke bieb een leuke activiteit geregeld heeft
 10. Op potje bowlen of kegelen, lekker ouderwets maar niet minder leuk om te doen.

 

Boeken met ideeën over leuke dingen om te doen met kids

Zo zie je maar, leuke dingen doen is een kwestie van eventjes nadenken. Ben je er nog niet uit na alle bovenstaande ideeën? Dan kan ik je nog een aantal boeken aanraden waarin een hoop tips staan over leuke dingen die je kunt doen met je kinderen. Binnen én buiten.

Moet je wel vooraf bedenken dat je die besteld en in huis hebt liggen natuurlijk 😉 .

leuke dingen om te doen

1. 1000 leuke dingen om te doen: afvinken maar

In het boek 1000 Dingen doen met kinderen van Jeroen van der Spek vind je een lijst met maar liefst duizend activiteiten, die stuk voor stuk ontzettend gezellig, spannend en leuk zijn. Voor kids, maar meestal ook voor papa en mama. Wat dacht je van een speelhal mét massagestoelen voor ouders?

Een heel handig boekje dus, want met zoveel regen in ons kikkerlandje is tikkertje na één potje al niet meer leuk en de hele vakantie Yahtzee’en is misschien ook alleen een recept voor ruzie. Mooi meegenomen: al is ie niet al te lang, er is een speciale sectie indoor speeltuinen en attractieparken. Kan je zelfs als het sneeuwt en hagelt toch naar de speeltuin!

Ben je op zoek naar leuke dingen om te doen tijdens een kinderfeestje, dan is dit boek trouwens ook zeker een aanrader. Ook hier zit een apart hoofdstuk over in het boek. Wat dacht je van een sneakerparty of roofvogelfeest? Of zit jij met je hoofd nog bij die speelhal met massagestoelen?

Je koopt het boek 1000 dingen doen met kinderen bij Bol.com

2. Mijn kind verveelt zich nooit

Een boek met 150 topideeën voor saaie momenten gedurende lange vakanties of regenachtige dagen. En ja, wet weten dat een beetje verveling geen kwaad kan, maar je kinderen zo nu en dan een handje helpen met leuke suggesties kan dat ook niet 😉 .

Het boek Mijn kind verveelt zich nooit vind je bij Bol.com.

3. Het grote receptenboek tegen verveling

Geen fantasie meer? Dit boek helpt je weer op weg met allerlei leuke knutseltips, creatieve vraagstukken en experimenten die je kinderen kunnen gaan doen. Super leuk dus!

Je besteld het grote receptenboek bij Bol.com.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven