Leuke liedjes om te zingen en opvoeden wat gezelliger te maken

Julie Andrews die in de zonneschijn gelukzalig door de alpen rent en geïnspireerd door de omgeving een prachtig lied zingt. Kinderen die ook aansluiten en spontaan meerstemmig meezingen. Alleen voor in een musical? Nee, dit kan je thuis ook bereiken met een aantal leuke liedjes om te zingen! Ik ging je voor, want zingen maakt het leven leuker!

Nou ja, ik woon niet in de alpen en kan eigenlijk geen zuivere noot raken of ritme houden, maar zingen doe ik wel en ook samen met de kinderen. Het slaat zelfs een beetje door zal ik je vertellen.

Leuke liedjes om te zingen en de kids te stimuleren

Iedereen weet dat het leven leuker wordt met een liedje. Voor nare schoonmaak klussen heb ik een speciaal schoonmaak playlist. Zet ik die op dan ga ik spontaan neuriënd het huis schoon poetsen, nou ja in ieder geval met minder tegenzin.

Voor kinderen geldt dat ook, dat weet elke ouder.  Leuke liedjes om te zingen heb je in de vorm van opruimliedjes, schoonmaak liedjes, jas aan/jas uit liedjes, naar bed gaan liedjes, tandenpoets liedjes ga zo maar door.  En als je geen liedje kent, dan moet je “gewoon” iets verzinnen, of je checkt dit kinderliedjes overzicht.

Lees ook: Tanden poetsen wordt een feestje met de Oral-b Disney Magic timer

leuke liedjes om te zingen

Met iedere melodie aan de slag

Gewoon iets verzinnen??? Ja! Zo doe ik het ook. Leuke liedjes om te zingen ‘verzin je zelf’ en dat doe je zo. Je pakt een deuntje van een bekend kinderlied, past de tekst aan en je hebt een lied met onderwerp naar keuze 😉 .

Je kan bijvoorbeeld een liedje van K3, Kabouter Plop of ‘Papagaaitje Leef Je Nog’ gebruiken. Vader Jacob is voor mij ook altijd een dankbare melodie. Redelijk kort, veel herhaling en het hoeft zelfs niet te rijmen.

Een kind kan de was doen, let op: “Tanden poetsen, tanden poetsen, Op en neer, heen en weer, boven en beneden, boven en beneden, laatste keer, laatste keer” of `Pak je schoenen, pak je jasje. Doe het maar, doe het maar, mamma zal je helpen, mamma zal je helpen. Nu zijn we klaar, Nu zijn we klaar`

Pak één van de lievelingsknuffels van je kind erbij om te helpen en het tanden poetsen-jas aantrekken wordt één groot feest! En wat dacht je van liedjes van Village People? “In the Navy” wordt: naar de tandarts, tralalalalala! En als je er nog ook bij gaat marcheren, geheid dat ze dan achter je aan komen om mee te doen!

Maar hoe zit dat dan bij oudere kinderen?

Dit werkt goed voor peuters en kleuters. Voor oudere kinderen moet je (nog wat) creatiever zijn. Dan kunnen kleuterliedjes écht niet meer hoor! Omdat de gemiddelde Top 40 qua melodie niet altijd even geschikt is of veel te snel gaat, moet je echt zelf aan de slag. Hoe pak je dit aan zonder leuke liedjes om te zingen?

Rappen

Het begint met een beetje rappen. Rappen slaat altijd aan: “Jij gaat naar bed, wat een pret, ga je mee, met z’n twee”. Doe er een beetje stoer bij en maak wat rap bewegingen en ze kijken hun ogen uit. “Sok/jas/broek/fiets/sleutel waar ben je nou? Kom nu maar gauw, asjemenou, waar ben je toch?”

Ze denken eerst dat je gek geworden bent (en je overburen ook als ze door het raam gluren) maar al snel gaan ze je begrijpen en willen ze mee doen. Ik heb inmiddels standaard rijmwoorden in m’n hoofd zitten. Gauw, nou, wow, hou, trouw, vrouw. Bed, pret, met, retteketet. Mij, jij, wij, zij, blij. Voor bijna alles in te zetten 😉 .

Lees ook: opvoeden met humor, soms zit het mee en soms zit het tegen

Nu merk ik dat ik zelf een beetje doorsla en er melodieën bij doe met aparte coupletten en een refrein. Ik begin langzaam en maak dan aan het eind zelfs een mooie uithaal of haal een lange (valse) noot om het couplet af te maken.

Aan de andere kant is het soms gewoon, “tralala, tralalie” of een “yeah yeah yeah yeah”. Let maar eens op bij het gemiddelde liedje op de radio. Veel meer dan het herhalen van twee zinnetjes is het vaak niet.

Geloof me, als je eenmaal de smaak te pakken hebt, ga je dus op alle liedjes letten hoe ze in elkaar zitten. Rijmen ze wel of niet, wat voor een melodie wordt er gebruikt, hoe eindigt een liedje.

Sommige liedjes zijn klassiek a-a-b-b rijm (kijk naar mij, maak mij blij, kom maar mee, met z’n twee), anderen a-b-a-b rijm. Maar sommige liedjes rijmen helemaal niet of alleen de laatste twee regels.

Een liedje over de dag

Ik heb er dus een hele studie van gemaakt en nu vragen de kinderen voor het slapen gaan een eigen liedje over de dag. Pfff. Ik pak wel eens de melodie van `Ik neem je mee` om te beginnen: Het was vandaag leu-eu-eu-euk, we lagen in een deu-eu-eu-eu-eu-euk. Nu is het klaa-aa-aa-aar, en we gaan nu naa-aa-aa-aar (lange uithaal)… Bed,bed,bed! Retteketet.

Maar anders begin ik gewoon te “rappen” over de dag.

Het gaat zelfs zover dat ik de kinderen er op betrap dat zij zelf liedjes aan het maken zijn, met lange uithaal op het einde en al. Er wordt dus aardig wat gezongen en gecomponeerd in ons huis, waarbij wij regelmatig in vals gezang uitbarsten.

We vullen elkaar gewoon aan, een gemiddelde musical is er niets bij! De jongens weten inmiddels ook de standaard rijmwoorden en vullen ze ook aan. Johny Ewbank pas maar op, als wij zo doorgaan, gaan wij alle nieuwe liedjes van Marco schrijven en componeren!!

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

3 gedachten over “Leuke liedjes om te zingen en opvoeden wat gezelliger te maken”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven