Leuke uitstapjes: de leukste gratis uitstapjes of voor een heel laag bedrag

Soms heb je het gewoon even nodig: lekker een dagje ertussenuit. Met je lief, of gezellig met het hele gezin. Leuke uitstapjes en herinneringen maken, daar gaat het om in het leven. Maar hoe groter dat gezin wordt, hoe groter de uitdaging.

Aan een dagje pretpark of dierentuin kan namelijk een behoorlijk prijskaartje hangen. Er zijn vaak wel kindertarieven, maar dan is een dagje weg met het hele gezin nog niet goedkoop. Het kan je zomaar € 80,00-100,00 kosten.

Leuke uitstapjes hoeven alleen niet altijd heel duur te zijn, er zijn namelijk genoeg gratis uitstapjes, óf uitstapjes die heel weinig geld kosten.

Leuke uitstapjes in je eigen omgeving

Natuurlijk zijn er genoeg dingen die je gratis in je eigen omgeving kan doen. Denk daarbij aan de plaatselijke kinderboerderij bezoeken, gezellig met het gezin picknicken bij de speeltuin, of gewoon lekker door het bos heen struinen.

Daar hoeven we jou niet meer in te inspireren, want dat kan je zelf ook wel verzinnen.

Maar hiernaast zijn er ook nog legio leuke uitstapjes die gratis zijn maar toch nét ietsje specialer dan de kinderboerderij op de hoek.

Want daar kom je misschien wel iedere week. Voor leuke gratis uitstapjes (of hele goedkope) die je niet wekelijks doet kan je hieronder terecht, per provincie gerangschikt. En kijk ook eens naar dit overzicht van buitenspeeltuinen in Nederland.

Tip: De Campina Boerderijdagen zijn ook altijd heel leuk én gratis!

Leuke uitstapjes per provincie; gratis of heel goedkoop

Of je nu in Limburg of in Groningen woont: ook bij jou in de buurt kan je genieten van leuke uitstapjes voor niets, of voor weinig geld. Goedkope uitstapjes met kind, of romantisch samen met je schat (ook leuk), of lekker actief met het hele gezin. Ga er maar eens even voor zitten en kies een tof uitje uit. Kosten? Helemaal niets. Of heel weinig.

Leuke uitstapjes in Noord-Holland

Noord-Holland ‘stikt’ van de leuke uitstapjes die helemaal gratis zijn, of niet zo heel erg duur. Dit loopt bijvoorbeeld van de uit de kluiten gewassen kinderboerderij Animal Farm, tot aan een kaasmuseum.

En van een Imkerij tot aan een jutters museum. De leuke gratis uitstapjes die wij kunnen aanraden in Noord-Holland vind je hiernaast Zelf nog een tip? Geef hem dan door!

Gratis uitjes in Friesland

In het hoge noorden zijn een hoop leuke dingen te beleven. En daar hoeft echt geen prijskaartje aan te hangen. Ook in Friesland hebben we wat leuke gratis uitstapjes voor je gevonden.

Ooievaarsdorp de Graverij

Een supertip voor in de zomermaanden: Ooievaarsdorp de Graverij. Ooievaars mogen dan massa’s baby’s brengen; met hun eigen voortplanting gaat het niet al te best. Dat komt vooral omdat er te weinig broedplaatsen voor ze zijn. Daarom is dit ooievaarsdorp opgericht!

Van april tot oktober kan je er de ooievaars bewonderen. Helemaal gratis! Je vindt het ooievaarsdorp in het Friese Akmarijp. Tomtom stuk? Vraag dan gewoon naar het Earrebarredoarp, dan komt het helemaal goed.

De Grutterswinkel

In het centrum van Leeuwarden vind je de Grutterswinkel. Nou klinkt een winkel natuurlijk niet écht als een uitstapje. Anders ging je wel met je kids naar de supermarkt 😉 .

En eigenlijk is de Grutterswinkel zelfs een soort supermarkt. Maar dan wel eentje waar de tijd minstens een eeuw heeft stilgestaan. Het is dan ook niet alleen een winkel, maar meer een museum.

Je ziet er hoe een echte kruidenierswinkel er vroeger uit zag, en is zeker een bezoekje waard als je toch in Leeuwarden bent. Een kleine waarschuwing: ze verkopen er wel heerlijk oud-Hollands snoep, dat zowel voor de kids als voor jou zelf waarschijnlijk moeilijk te weerstaan is 😉

Gratis weg in Gelderland

Op zoek naar een gratis uitje in Gelderland? Dan ben je hier aan het goede adres.

IJsboerderij de Horst

Van een lezeres kregen we deze tip. In het Gelderse Epe vind je ijsboerderij de Horst. Echt een aanrader voor in de zomermaanden! De Horst is een geitenboerderij. Van hun melk wordt heerlijk ijs gemaakt.

Wil je weten hoe dat gaat? Kom dan vooral een keer langs! De kids kunnen er gratis in de speeltuin spelen, en je leert er een hoop over geiten. Bekijk de geiten vanuit de skybox, of zie hoe het melken in zijn werk gaat (van 17.30 uur – 19.30 uur) . En vergeet vooral niet om zo’n heerlijke bak ijs te scoren in de boerderijwinkel. Die is misschien niet gratis, maar wel héél lekker!

Uitjes in Utrecht

Uitstapjes in Utrecht zijn er meer dan genoeg, ook als je voor low budget gaat. Of in dit geval: helemaal gratis zelfs. Wij hebben de uitjes zonder prijskaartje in Utrecht voor je op een rijtje gezet.

Fort Vechten

Hou jij wel van een leerzaam uitstapje? Met een historisch thema? Dan kan je in de provincie Utrecht terecht bij Fort Vechten. Het fort in Bunnik maakte vroeger deel uit van onze verdedigingslinie, maar is nu vrij toegankelijk voor publiek.

Je betaalt wel voor parkeren, en een eventuele rondleiding of een bezoek aan het museum. Maar je kids lekker laten rondrennen tussen de historische gebouwen is ook al een aanrader – en helemaal gratis.

Stadsstrand Soia

Zin in een dagje strand, maar niet in uren file onderweg naar Zandvoort? Dan hebben wij een mooie oplossing. Middenin Utrecht kan je namelijk óók gewoon naar het strand! Stadsstrand Soia is eigenlijk net een ‘echt’ strand.

En daar hoef je normaal gesproken toch ook niet voor te betalen? Een kindvriendelijke omgeving waar je kids heerlijk kunnen spelen, en ook papa en mama zullen zich ongetwijfeld vermaken. Hou wel rekening met drukte!

Uitfeest

Lekker uit feesten gaan, wie is er niet dol op? In Utrecht vindt ieder jaar het Uitfeest plaats. De officiële opening van het nieuwe culturele seizoen. Vol muziek, theater en gezelligheid. Maar zonder prijskaartje: de toegang is namelijk helemaal gratis. Check vooral even de website voor de agenda!

Free in Flevoland

Ook in Flevoland zijn leuke gratis uitjes. Hier vind je een overzicht.

Rondje Aap op de apeneilanden

Lekker aapjes kijken, maar dan zonder de gebruikelijke dierentuin tarieven? In Almere vind je de Apeneilanden. Een initiatief van Stichting Aap, waar apen worden opgevangen. En jij kan er met je eigen aapjes naartoe! Dat is helemaal gratis, maar je moet vantevoren wel even reserveren.

Zeker een bezoekje waard, want je steekt er een heleboel van op. Helaas kan je wel maar voor 2 personen reserveren. De rondleidingen vinden plaats op vrijdag, zaterdag en zondag.

Het Belevenissenbos

Een tip van een van onze lezers: het Belevenissenbos in Lelystad. De naam zegt het al: in dit speelbos is een hoop te beleven. Het wordt gerund door vrijwilligers en daarom is er geen toezicht.

Je moet je klimapen dus zelf in de gaten houden. Daar staat tegenover dat het wel een gratis uitstapje is! Laat de kinderen lekker smerig worden en het bos verkennen. Bij mooi weer is de snackbar open. Enthousiast? Vergeet dan niet een vrijwillige bijdrage te doen zodat het Belevenissenbos kan blijven bestaan 🙂

Uitstapjes in Limburg

Limburg staat natuurlijk bekend om de gezelligheid. En er zijn ook een hoop gezellige uitjes te beleven! Geen zin om veel te betalen? Of eigenlijk helemaal niks 😉 . Dan vind je hier een overzicht met gratis uitstapjes in Limburg.

Speeltuin Roeffen Mart

In Grubbenvorst in Limburg vind je speeltuin Roeffen Mart. Hier staan je kids vijftig geavanceerde speeltoestellen te wachten. Bij speeltuin Roeffen Mart is entrée, parkeren én toiletbezoek helemaal gratis. Er is niets te koop bij deze speeltuin middenin de natuur, dus je mag lekker je eigen broodjes, limonade en wat lekkers meenemen voor een gezellige picknick.

En vergeet voor jezelf de thermoskan koffie niet!

Een dag plezier hoeft dan helemaal niet veel te kosten. Zeker niet als je samen kunt genieten. Je moet alleen de plekjes wel kunnen vinden waar je gratis terecht kunt, óf voor heel weinig. Wij hebben leuke uitstapjes voor je op een rijtje gezet waarvan het merendeel gratis is en sommige maar een heel klein beetje kosten.

Al deze uitstapjes hebben we voor je gesorteerd per provincie, wel zo makkelijk zoeken. Heb je zelf nog een goede tip voor leuke uitstapjes die in deze rij thuis horen? Dan horen we die natuurlijk graag!

Scroll naar boven