Top 5 leukste Griekse eilanden voor een vakantie

Oh Griekenland, we zijn er zo dol op! Griekenland wordt dan ook steeds populairder als vakantieland. Maar wat zijn nu de leukste Griekse eilanden om naartoe te gaan op vakantie? Het is moeilijk om een keuze te maken uit die vele prachtige Griekse eilanden, maar déze 5 Griekse pareltjes zijn zeker een bezoek waard!

De leukste Griekse eilanden: top 5 van échte liefhebbers van Griekenland

Wie is er niet verliefd op Griekenland? De witte huisjes, gezellige haventjes en het heerlijke eten. De fantastische stranden en azuurblauwe baaien. De lieve, vriendelijke Griekse bevolking, die misschien wel de meest gastvrije is van heel Europa.

Ja, Griekenland is een geweldig vakantieland. De laatste jaren is Mykonos helemaal hip en trendy geworden door de ‘rich and famous’ en bekende Instagrammers.

Wijzelf kiezen liever andere Griekse eilanden. Wist je dat het land zóveel eilanden heeft, dat zelfs de Grieken niet weten hoeveel het er exact zijn? Zo’n zesduizend, is de schatting – verspreid over de Egeïsche en de Ionische Zee.

Dan snap je dat het lastig is om de leukste Griekse eilanden top 5 samen te stellen, ook al zijn er slechts tweehonderd van bewoond. De keuze is dus enorm! Hier onze 5 favorieten.

1. Zakynthos

Zakynthos is een allemansfavoriet en mag op nummer 1 van de leukste Griekse eilanden. De eerste persoon die dit eiland maar niks vindt, moeten we nog tegenkomen.

En niet gek ook: azuurblauwe zee en spectaculaire stranden en baaien (waaronder het beroemde ‘Shipwreck Beach’ !) wisselen af met een groen bergachtig binnenland en gezellige vakantiestadjes als Agios Sostis en Agios Nikolaos.

Blijf weg uit de wat drukkere feestplaatsen Laganas en Kalamaki, daar is het allemaal wat te massaal. De echte natuurliefhebber baseert zich op het schiereiland en gelijknamige dorpje Vassilikos, omringd door pijnbomen, olijfboomgaarden, steile bergen, rust en fraaie stranden.

Schildpadden spotten in Griekenland

Je kunt hier ook de Caretta Caretta schildpadden spotten! Maar wees wel voorzichtig, raak ze niet aan en til ze niet op. Deze mooie dieren, ook wel ‘Loggerheads’ genoemd, leven vooral op het eiland Marathonissi, vlak voor de kust. Er zijn ook veel nesten te vinden in de wateren bij Laganas, Agios Sostis en Gerekas.

Er wordt gelukkig toezicht gehouden op de nesten. Sommige (delen van) stranden zijn soms even niet toegankelijk om de schildpadden niet te storen. Je kunt georganiseerde tours boeken om de schildpadden te spotten, maar het is veel leuker om zelf een bootje te huren!

Tip: als je op vakantie gaat naar Griekenland is the Adventure Book een fantastisch travel journal om je vakantie in op te nemen!

2. Lefkas is de nummer 2 van de leukste Griekse eilanden

Lefkas is (net als Zakynthos en het nabijgelegen Kefalonia) onderdeel van de Ionische eilanden die ten westen van het Griekse vasteland in de Ionische Zee ligt. Voor de ingang van de Adriatische Zee en met een deel voor de kust van Albanië.

Ten opzichte van de zuidelijker Griekse eilanden zoals Rhodos en Kreta is het hier veel groener; er valt ook iets meer regen maar daar heb je in de zomermaanden geen last van.

Het water is er ook blauwer en de baaien spectaculairder, zoals op Lefkas bij het wonderschone Egremni strand en fotogenieke Porto Katsiki.

De leukste plaatsjes op Lefkas om te verblijven zijn Agios Nikitas, Nidri of het gezellige vissersstadje Vassiliki. Voor een dagje shoppen is Lefkas-stad ideaal, niet te groot maar met volop keuzes!

samos, een van de leukste griekse eilanden

3. Het Griekse eiland Samos

Samos behoort tot de Noord-Egeïsche Eilanden voor de kust van Turkije. Het is een zeer geliefd eiland bij Nederlanders en mag dan ook zeker niet ontbreken in de lijst van de leukste Griekse eilanden.

Vooral in de typisch Griekse havenstadjes Kokkari en Pythagorion vind je veel landgenoten die genieten van de Griekse gezelligheid en taveerna’s aan de haven vol bootjes. Super leuk!

Wist je trouwens dat zowel wiskundige Pythagoras als filosoof Epicurus geboren zijn op Samo? Ze hebben het eiland voorgoed op de kaart gezet, nog voordat wij de leuke Griekse eilanden in kaart brachten.

Los van de genoemde gezellige havendorpjes vind je op het eiland meerdere archeologische schatten, mooie baaien en een groen binnenland.

Dichtbij Kokkari liggen de schitterende stranden Lemonakia en Tsamadou, de mooiste stranden van heel Samos.

Tip tot slot: het onderaardse aquaduct Efpalineio Orygma: een 1040 meter lang aquaduct dat is gebouwd tussen 529 en 524 voor Christus. Dit aquaduct hoort tot de beroemdste bouwkundige hoogstandjes uit de oudheid en voorzag Samos van water.

Wil je graag naar Samos? Dan maak je een goede keuze!

kreta in griekenland

4. Onmisbaar op de lijst leukste Griekse eilanden: Kreta

Kreta, good old Kreta. Misschien wel het bekendste en meest bezochte Griekse eiland van allemaal, en dat is niet zonder reden.

De drukke noordoostkust rond Chersonisoss en Malia vinden wij maar niks, maar de rustigere zuidkust waarderen we daarom des te meer! Wil jij een tripje leuke Griekse eilanden doen, dan mag Kreta dus niet ontbreken.

In kleine strandplaatsjes als Mirtos, Plakias en Paleochora is het nog heerlijk ongedwongen vakantie vieren en word je niet overlopen door toeristen. Ook de bergachtige binnenlanden van Kreta zijn fantastisch. Ze lenen zich voor een heerlijke roadtrip met een huurauto.

Qua grotere steden vinden wij op dit Griekse eiland Chania en Rethymnon het leukst, met gezellige havens vol levendigheid en volop leuke smalle steegjes met toffe winkeltjes en bars.

welk Grieks eiland is het leukst?

5. Santorini als nummer 5 geplaatst in de leukste Griekse eilanden lijst

Santorini is het meest gefotografeerde eiland van Griekenland: zijn ‘caldera’ (vulkaan) met beroemde blauwe daken en witte huisjes is een typisch Grieks beeld.

Santorini is wat duurder en luxer dan de andere leukste Griekse eilanden. Mede omdat het zo’n klein eiland is, is de vraag-aanbod verhouding wat anders.

Maar dat mensen naar Santorini trekken is wel te begrijpen. Dit kleine vulkanische eilandje biedt spectaculaire zonsondergangen en heeft met het schilderachtige Oia, bovenop de rotsen gelegen, een van de mooiste stadjes ter wereld in huis.

Welk Grieks eiland is het leukst?

Als je ons dus vraagt welk Grieks eiland het leukst is, dan blijven we bij onze nummer 1 van deze top 5 leukste Griekse eilanden: Zakynthos

Maar eigenlijk vinden we ze stiekem allemaal heel tof en zouden we ook zomaar een top 10 samen kunnen stellen omdat we nog veel meer leuke Griekse eilanden op kunnen noemen. Uiteraard ga je vliegen als je naar Griekenland op vakantie gaat. Neem je make up mee? Dan lees je hier welke make up in je handbagage mag.

Wat is jouw favoriete Griekse eiland?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven