Leven op het minimum niveau. Kan jij het?

Even geleden merkte ik op dat Elja, een van de vrouwen die ik op twitter volg… zich inzette voor een goed doel, op een voor mij bewonderenswaardige manier. Hieronder doet Elja haar verhaal!

Een paar weken geleden deed ik mee met de twirlscrisisweken. Samen met andere twirls (twitterende girls die zich inzetten voor het goede doel) zouden we een week lang leven van het minimum niveau. Voor een gezin met 3 kinderen komt dat neer op 85 euro. Dat lijkt nog best heel riant maar daar moet wel alles van betaald worden.
Vaste lasten telde deze week niet mee maar reiskosten en andere uitgaven dan boodschappen uiteraard wel.

We zijn van start
Vol goede moed zijn we van start gegaan. Vooraf een lijstje maken en een weekmenu opstellen is eigenlijk cruciaal in deze situatie. Als een kip zonder kop door de supermarkt rennen is er niet meer bij. Aanbiedingen nakijken, passende gerechten zoeken en ook nog letten op gezond eten. Met een hele week pizza (toevallig in de aanbieding) zouden we het ook redden maar dan is de uitdaging niet echt geslaagd.

De weekboodschappen doe ik uiteindelijk voor 35 euro wat ik een heel mooi bedrag vind. Normaliter zitten we al snel aan het dubbele door onder andere vlees. Vooral vlees is een hele dure kostenpost. Deze week dus ook eens wat vaker vegetarisch eten. Niks mis mee uiteraard maar we doen het denk ik nog te weinig. Het weekend komen we verder kosteloos door. Na de zwemles wordt er meestal iets uit de automaat gehaald maar door gewoon geen geld mee te nemen kom je ook niet in de verleiding.

Reiskosten
Op dinsdag moet ik naar Delft om te werken. Zorgvuldig reken ik door wat goedkoper is. Met de trein en de tram of met de auto (deels) en de tram. Door de kortingskaart wint de trein het maar als ik die niet zou hebben is de auto goedkoper. Jammer eigenlijk. De reis is wel een forse hap uit het budget. Gelukkig (luxe, ik weet het) heeft manlief een auto van de zaak waardoor zijn woonwerkverkeer ons niks kost. Wel krijgt hij de hele week van mij een broodtrommel mee met zelf gesmeerde boterhammen. Dat scheelt toch weer een euro of 3 a 4 per dag.

Onverwachte uitgaven
Naar mate de week vordert is mij duidelijk dat het budget welliswaar (net aan) toereikend is maar dat er dan ook echt niks geks mag gebeuren. Halverwege de week zijn zowel de luiers als de scheergel op. Beide zijn (als je voor merk gaat) dure artikelen. Maar we hebben ze toch nodig. Naar de winkel dus maar. In de winkel loop ik bijna gedachteloos rond. Leuke aanbieding hier, luiers, oja nog vlees voor vanavond, en op naar de kassa. Voor mijn gevoel is mijn wagentje bijna leeg maar ik mag toch 18 euro betalen. Oops slik. Impulsaankopen zijn echt funest.

We hebben het gehaald
Met een “marge” van 8 euro hebben we uiteindelijk de week gehaald. Navraag op twitter leert mij dat er gezinnen zijn die het met nog veel minder moeten doen en eigenlijk hebben ze dan nog teveel om in aanmerking te komen voor de voedselbank. Schrijnend bijna. 35 euro per week hebben en dan 5 euro teveel “verdienen” om hulp te krijgen. Per voedselbank is dit uiteraard verschillend maar dat het zwaar is, is me al heel snel duidelijk. Het geld dat wij hebben uitgespaard gaan we storten aan de voedselbank. Zo hopen we dat we mensen hier een klein beetje uit de brand helpen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven