Hoe kan je de levensduur van je telefoon verlengen?

Wil jij in het kader duurzaamheid of gewoon voor je portemonnee de levensduur van je telefoon verlengen dan ben je bij deze blogpost aan het juiste adres! Ik bespreek de gemiddelde levensduur van een mobiele telefoon met je en geef je tips over het verlengen van de levensduur van de batterij en de telefoon zelf.

Op deze manier heb je langer plezier van je telefoon én hoef je niet mee te doen aan de wegwerpmaatschappij van tegenwoordig.

levensduur telefoon

Gemiddelde levensduur mobiele telefoon

De gemiddelde levensduur van een mobiele telefoon staat -helaas- momenteel genoteerd op 2,5 volgens de Consumentenbond. Andere bekende verkopers van smartphones maken op hun website zelfs melding van een levensduur van 15-18 maanden.

Ik vind bovenstaande echt te bizar voor woorden. Zeker als je kijkt naar de kosten van een mobiele telefoon. De aanschaf van een smartphone ligt al gauw op minimaal € 250,00. Meestal betaal je zelfs nog flink meer dan dat.

De Huawei die ik nu heb die kostte me bij aanschaf ongeveer € 650,00. Gruwelijk veel geld vind ik, maar omdat ik veel foto’s maak voor mijn website was ik specifiek op zoek naar een mobiele telefoon waar ik mooie foto’s mee kan maken.

Maar om nu iedere 2,5 jaar zoveel geld uit te geven aan een nieuwe smartphone dat gaat me echt te ver. Ook al is het voor mij een zakelijke aanschaf, dan nog. Ik probeer de levensduur van mijn telefoon dan ook te verlengen zodat ik er veel langer mee kan doen.

Inmiddels heb ik mijn Huawei al 4 jaar gelukkig. Nu begint hij wel wat lichte kuren te vertonen, maar hij is nog steeds prima werkbaar.

Je kan de levensduur van je telefoon op een aantal manieren verlengen

Onze kinderen hebben beiden een Samsung en daar lijkt het verval nog veel sneller te gaan. Kinderen gebruiken hun telefoon nog intensiever en zijn er vaak ook minder zuinig op. Problemen met opladen bijvoorbeeld en ontzettend traag reageren. Tja, wat doe je dan?

Bij ernstige schade aan het scherm of de achterkant is een professionele Samsung reparatie nodig, maar er zijn ook genoeg dingen die je zelf kunt ondernemen voor een langere levensduur.

Wil jij ook weten hoe je de gemiddelde levensduur van je smartphone kan verlengen? Dan geef ik je graag wat tips. Volg je deze tips goed op, dan ben je lief voor je portemonnee én voor het milieu!

Maar allereerst even wat meer informatie over wat er allemaal van invloed is op de levensduur van je telefoon.

gemiddelde levensduur mobiel verlengen

Wat is er van invloed op de levensduur van je mobiele telefoon?

 • Het laten vallen van je smartphone
 • Waterschade doordat je telefoon bijvoorbeeld in de wc valt
 • De levensduur van de batterij van je telefoon is van grote invloed
 • Software updates

Kijkend naar bovenstaande oorzaken van een kortere levensduur is dus duidelijk waar je actie op moet ondernemen om de levensduur van je mobiele telefoon te verlengen. En dat doe je als volgt.

Tips voor het beschermen van je telefoon aan de voorkant en achterkant

Bescherm je smartphone tegen val-, kras- en stootschade met een stevig, schokbestendig hoesje. Het beste hoesje is eigenlijk een siliconen variant. Deze vangt de meeste schokken op en draagt zeker bij aan de levensduur van mijn telefoon.

Ondanks het feit dat er inmiddels toch een aantal scheuren in mijn smartphone zitten doet hij het nog steeds en ik ben er zeker van dat dit onder andere door het hoesje komt.

Daarnaast heb je ook de beschermlaagjes die je aan de voorzijde van je telefoon op het scherm kan plakken, de screen protector. Deze geeft goede bescherming tegen krassen (en eventuele barsten) in je telefoon.

Toevallig heb ik pas samen met Lotte haar beschermlaagje laten vervangen bij een plaatselijke reparatiewinkel. Voor een paar euro heb je een nieuwe screen protector erop zitten. Zit er geen winkel in jouw buurt? Kijk eens bij reparatiewinkels van ThePhoneLab, die hebben meerdere winkels door het land.

Zelf proberen doen wij niet meer… daar hebben we al meerdere screen protectors mee verknoeid.

levensduur telefoon batterij verlengen

Tips voor het verlengen van de levensduur van de batterij van je telefoon

Een tip om de batterijduur van je telefoon te verlengen, is om je toestel op te laden met originele opladers. Maar van de specialisten van ThePhoneLab Haarlem kreeg ik nog veel meer tips voor het verlengen van de batterijduur van jouw telefoon. Check hieronder de lijst maar:

Tips om je batterij te besparen: 

 • Je batterij niet opladen tot 100% en niet leeg laten lopen tot 0%. Dit zorgt voor minder slijtage. Houd de batterij zoveel mogelijk tussen de 20-80% (als je alle software updates installeert is de kans groot dat jouw telefoon het opladen bijvoorbeeld ook tijdelijk onderbreekt, om deze reden)
 • Tip voor iPhone: Gebruik de functie geoptimaliseerd opladen. Deze functie leert over je oplaadroutine en laadt pas verder dan 80% wanneer je deze nodig hebt (als je je iPhone in de oplader legt in de nacht, gaat deze net voordat je wakker wordt verder opladen vanaf 80%.
 • Gebruik dus altijd een officiële oplader. Goedkopere opladers missen soms een chip die de veiligheid waarborgt. Je mobiele telefoon kan daardoor te lang doorladen of te hoge spanningen ontvangen wat niet goed is voor de gemiddelde levensduur.
 • Voorkom extreem warme en koude temperaturen. Wanneer je telefoon aan deze temperaturen wordt blootgesteld, slijt de batterij eerder. (Laat dus bijvoorbeeld je telefoon nooit in het volle zonlicht liggen).
 • Zorg regelmatig voor een fysieke schoonmaak. Met behulp van een tandenborstel kun je het stof en vuil uit je oplaadpoort en microfoon halen. (Vind je dit spannend om zelf te doen? Bij ThePhoneLab doen ze dit geheel kosteloos voor je).
 • Bespaar je batterij, sluit apps die veel batterij gebruiken.
 • Loopt je telefoon al snel leeg? Gebruik dan een energiebesparende stand. Zo houdt je batterij het toch nog langer vol dan je denkt!

Je batterij kalibreren

Geeft je batterij naar jouw idee niet meer het juiste percentage aan? Dan kun je de batterij kalibreren. Dit zorgt ervoor dat je telefoon of tablet beter kan inschatten welk percentage je batterij nog over heeft. Dit doe je zo:

 1. Laat je telefoon/tablet (eenmalig) een keer helemaal leeglopen. Totdat hij zichzelf uitschakelt.
 2. Sluit de telefoon aan op het stopcontact met een originele lader
 3. Voer een harde reset uit
 4. Laad de batterij op tot 100%. (Het is gebruikelijk dat dit bij de laatste procenten minder snel gaat) Ook dit is eenmalig.
 5. Nadat de batterij 100% is, laat hem dan nog 60-90 minuten aan de oplader zitten.
 6. Je batterij is gekalibreerd.

Het klinkt moeilijker dan het is, nietwaar?

Heeft jouw telefoon een verwisselbare accu? Dan vervang je natuurlijk de defecte batterij simpelweg door een nieuwe. Hiermee verleng je per direct de levensduur van je telefoon, aangezien de batterij een van de belangrijkste elementen is.

Software updates uitvoeren

Updates voor het besturingssysteem en de veiligheid zijn erg belangrijk voor de levensduur van je smartphone. Wil je levensduur dus zo lang mogelijk houden? Zorg er dan voor dat je de updates netjes op tijd uitvoert.

Dankzij software-updates blijft je toestel langer en beter functioneren. Zo gaat je batterij minder snel leeg, werkt je toestel sneller en beschik je over nieuwe functies.

Los daarvan zijn ook de beveiligingsupdates natuurlijk erg belangrijk. Deze zijn bedoeld om een lek te ‘dichten’ zodat hackers minder kans maken om je telefoon binnen te dringen.

Meestal worden de updates op je telefoon aangekondigd en kan je ze per direct laten installeren. Je kan zelfs aangeven dat je wilt dat de updates automatisch geïnstalleerd worden.

Welke tips voor jij al uit om je telefoon langer te kunnen gebruiken?

Ben jij al bekend met bovenstaande tips om de levensduur van je smartphone te verlengen? Ik vind het zelf belangrijk om hier wat tijd en energie in te steken en zo langer met mijn producten te kunnen doen.

Maar ik wil natuurlijk toch graag mooie foto’s met mijn telefoon blijven maken. Dus kan ik het zelf niet meer? Dan kijk ik eerst of mijn mobiel nog gerepareerd kan worden. Pas daarna overweeg ik een nieuwe!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven