Help! Waar is mijn libido?

Libido… ik vind het een prachtig woord! Wat is je libido eigenlijk? Wikipedia heeft daar een mooi antwoord op:

Libido (Latijnbegeerte), ook wel geslachtsdrift genoemd, is een term die in de seksuologie wordt gebruikt om te verwijzen naar de mate waarin een persoon behoefte heeft aan seksualiteit. Het woord heeft verschillende betekenissen gekregen in de loop van de tijd.

Behoefte aan seks… nah… dan klinkt libido toch mooier 😉 .

libido

Maar wat nu als je libido de laatste jaren afgenomen is? Het kan je zomaar gebeuren. Soms een tijdelijke verandering, maar als je merkt dat er structureel iets veranderd is aan je libido, dan is het wellicht tijd om daar iets aan te doen. Waarom? Nou heel simpel… sex is gezond èn goed voor je relatie (tenminste, als je sex hebt met je eigen partner 😉 ).

Oorzaken minder libido

 • Stress; alle soorten stress zijn funest voor je libido. Probeer ze te vermijden en je te ontspannen
 • Relatieproblemen; vooral vrouwen hebben hier emotioneel ‘last’ van
 • Alcohol; een beetje alcohol werkt mee, teveel alcohol werkt tegen
 • Een slecht zelfbeeld; als je niet lekker in je vel zit spreekt dit voor zich
 • Kleine kinderen; vermoeidheid speelt op en intimiteit is lastig
 • Overgang; vaginale droogheid en pijn kunnen seks minder prettig maken
 • Medicijnen

Wat helpt dan wel?

Maar wat doe je er nu aan als je libido opgekrikt moet worden? Tegen jezelf zeggen ‘kom op, niet zo flauw doen’ klinkt makkelijk, maar zo werkt het helaas niet. Zeker als je de menopauze tegemoet gaat speelt er meer waar je rekening mee moet houden. Toch zijn er dingen die je kan doen om je libido een oppepper te geven. Bijvoorbeeld op het gebied van eten. Het eten van de volgende producten kan je helpen om je sexlust weer wat te verhogen:

 • Avocado; niet alleen helpt het je libido, het is ook nog eens super gezond!
 • Oesters; algemeen bekend maar helaas niet voor iedereen een lekkere snack 😉 , de aanwezige zink zou het werk moeten doen
 • Asperges; vitamine E stimuleert de hormoonproductie
 • Pinda’s
 • Koffie
 • Bananen; vooral voor de heren
 • Vijgen; vanwege de aanwezige aminozuren
 • Selderij; het hormoon andosterone windt vrouwen op

Naast het eten van bovenstaande producten zijn er ook nog een aantal andere zaken belangrijk voor het verhogen van je libido. Sporten bijvoorbeeld. Door te sporten maakt je lichaam automatisch allerlei hormonen aan, waaronder testosteron en oestrogeen…. en rara… waar hebben we dat voor nodig ?

Verder is een verbetering van je bloedsomloop heel belangrijk. Sporten neemt daarin al een deel voor zijn rekening, maar ook dat dagelijkse glaasje rode wijn, die paar stukjes chocolade, de knoflook, noten en vette vis helpen je bloedsomloop een handje. Let dus op je eetpatroon.

Stop met roken! Een grote libido killer, dat roken en ook nog eens slecht voor je, maar dat hoeven we je niet meer te vertellen hè.

Goed, jullie weten inmiddels wat meer over het opkrikken van je libido. Ik denk dat ik maar eens boodschappen ga doen en me ga inschrijven bij de sportschool 😛 .

 

 

4 gedachten over “Help! Waar is mijn libido?”

 1. Ik word altijd een beetje kribbig dat je naast alle andere dingen ook nog moet zorgen voor een hoog libido. Ik vind dat er best veel druk op vrouwen ligt. Ze zijn toch ook bezig met een pil of zo, waarvan je libido moet stijgen?

  1. Joyce van de Pas
   Joyce van de Pas

   Hahaha dat je naast alles ook nog moet zorgen voor een hoog libido *grote glimlach*. Ik denk dat heel veel vrouwen dat inderdaad zo ervaren! Jij bent de enige die het eerlijk zegt ;). Voor wat betreft die pillen… daar ven ik zelf altijd een beetje bang voor. Jij niet?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven