Hoe je liefdesverdriet het beste verwerkt

Iedereen die weleens liefdesverdriet heeft gehad weet hoeveel pijn dat kan doen. Het hoort bij het leven maar er zijn gelukkig manieren om liefdesverdriet beter te verwerken. Denk daarbij in eerste instantie aan het uiten van je emoties (niet opkroppen) en het afstand nemen van je ex. Maar ook praten met anderen over je liefdesverdriet helpt het verwerken en leuke dingen doen.

Hieronder lees je inhoudelijk meer over deze adviezen die het verwerken van liefdesverdriet makkelijker maken, waardoor je je -zo snel als mogelijk- weer wat beter gaat voelen.

Wat is liefdesverdriet en hoe kan je dit het beste verwerken?

Ik kan het gevoel van liefdesverdriet nog zo oproepen, ook al is het al heel lang geleden. Het is een pijn die niet uit te leggen is aan iemand die geen liefdesverdriet gekend heeft. Het verwerken van liefdesverdriet leek vroeger wel een eeuwigheid te duren en ik voelde me gewoon verscheurd.

Liefdesverdriet verwerken tips

Wat is liefdesverdriet en waar komt het vandaan?

Liefdesverdriet ontstaat na het verlies van een geliefde. Dit is het geval als de relatie verbroken wordt maar ook als de geliefde om het leven is gekomen kan dit het geval zijn. Of als je liefde voor een bepaald persoon onbeantwoord blijft.

Er wordt vaak gesproken over een gebroken hart bij liefdesverdriet. En dat is niet voor niets. Zo kan liefdesverdriet echt voelen. Zeker de eerste keer liefdesverdriet, omdat je het gevoel dan voor het eerst ervaart. Het geeft niet alleen emotionele pijn maar ook fysieke pijn. De fysieke pijn is te voelen in de borststreek en zorgt voor misselijkheid.

Aangenomen wordt dat liefdesverdriet voortkomt uit ons overlevingsinstinct. Ons sociale hechtingssysteem maakt gebruik van pijn als prikkel om relaties te onderhouden. Het is een complex neurologisch proces waar nog maar weinig over bekend is. Dit sociale hechtingsysteem kan veel pijn veroorzaken. Uit onderzoeken blijkt zelfs dat mensen echte fysieke pijn verkiezen boven de pijn die ze voelen als ze sociaal uitgesloten worden.

Het goed verwerken van liefdesverdriet is dus van belang.

Symptomen liefdesverdriet

Liefdesverdriet is een aandoening en kan enkele dagen tot zelfs enkele jaren aanhouden. Het heeft de symptomen van een ziekte. Symptomen van liefdesverdriet hebben overeenkomsten met die van een depressie. Symptomen van liefdesverdriet zijn:

 • Pijn op de borst. Dit komt door spanning op de borstspieren.
 • Hoofdpijn
 • Lamlendigheid
 • Misselijkheid
 • Gevoel van machteloosheid
 • Slapeloosheid
 • Het verliezen van eetlust
 • Nergens zin in hebben
 • Futloos
 • Vermoeidheid
 • Geen eetlust
 • Een nietswaardig gevoel

Het verwerken van liefdesverdriet gaat het beste met onderstaande tips.

Verwerken van liefdesverdriet: dit kan je doen

De eerste stap

Allereerst is het belangrijk om niet weg te lopen voor je emoties na een relatiebreuk. In plaats van je gelijk op je werk te storten of je verdriet weg te drinken is het beter om je emoties de ruimte te geven. Laat je tranen en verdriet de vrije loop. De eerste paar dagen kan dit vrij heftig zijn maar het belangrijk dat de emoties eruit kunnen. Door dit te doen versnel je het proces om over je ex heen te komen.

Het is goed om even een paar dagen vrij te nemen van het werk om je liefdesverdriet te verwerken. Dit terwijl je intuïtief misschien zou denken dat het juist goed is om te gaan werken omdat dit voor afleiding zorgt. Door vrij te nemen heb je de tijd en vrijheid om jezelf emotioneel weer een beetje op de rails te krijgen. Het beste deal je met je emoties op het moment dat die het heftigst zijn.

Het is normaal dat je in de eerste maanden na een relatiebreuk of emotionele ontrouw door allerlei heftige emotionele ups en downs gaat. Een echte emotionele rollercoaster. Maar tijd heelt alle wonden. Naarmate de relatiebreuk verder achter je ligt zal het verdriet naar de achtergrond verdwijnen.

Neem afstand tot je ex

Om over je ex heen te komen is het belangrijk om te beginnen met het afstand nemen tot je ex. Als je nog dagelijks je ex ziet dan wordt het moeilijk om je ex los te laten. Hierbij is het ook belangrijk dat je niet meer via social media je ex ziet.

Je kan je ex ontvrienden of verbergen of social media platformen zoals Facebook om je liefdesverdriet beter te verwerken. Stuur elkaar ook geen whatsappjes en bel elkaar niet meer. Heb je foto’s van je ex in huis berg deze dan op. Iedere herinnering aan je ex kan weer een emotionele bui triggeren.

Misschien heb je de hoop je ex terug te winnen. Dat kan met de juiste aanpak, maar ook dan is het belangrijk om in eerste instantie afstand te nemen tot je ex. Het is belangrijk dat je eerst zelf alles weer (emotioneel) op de rit hebt. Mocht je je ex terug willen winnen dan is je slagingskans het grootst als je dit op de goede manier aanpakt.

Er zijn relatietherapeuten die zich hebben gespecialiseerd in het terug winnen van de ex partner. De bekende relatietherapeut Edwin Edinga is zo’n relatietherapeut. Op zijn website exterug.nl vind je meer informatie.

Praat met anderen om je liefdesverdriet te verwerken

Praat over je gevoelens met anderen. Praat met iedereen met wie je in vertrouwen kan praten; vrienden, vriendinnen, broers, zussen en goede collega’s. De meeste mensen hebben zo hun eigen ervaringen met liefdesverdriet en zullen je gevoelens begrijpen. Je kunt met iedereen praten met uitzondering van je ex.

Als je ex gaat praten dan is er een goede kans dat het uitloopt op een ruzie omdat jullie elkaar dingen gaan verwijten. Dat zal het verdriet alleen maar erger maken.

Wees niet bang om te zeggen hoe het met je is als mensen erom vragen. Hou anderen niet voor de gek door te zeggen dat alles goed is. Als je open bent over je verdriet dan zal je zien dat anderen je kunnen steunen.

Doe leuke dingen

Zodra je de ergste emoties hebt verwerkt is het tijd om het leven weer op te pakken en leuke dingen te gaan ondernemen. Spreek met vrienden af om wat te gaan eten of drinken of om gewoon naar de dierentuin te gaan of iets dergelijks. Het gaat erom dat je dingen doet die je leuk vindt zodat je niet blijft hangen in je verdriet.

Het is goed om te ervaren dat het leven ook weer leuk kan zijn zonder je ex partner. Hierdoor kan je makkelijker weer verder gaan met je eigen leven. Het is ook een goede manier om te ontdekken of je echt je ex mist of dat je de uitjes en activiteiten mist die jullie graag deden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven