Liegen en bedriegen door je pubers of op je werk: leugens zitten in kleine hoekjes

Liegen en bedriegen: je komt het dagelijks tegen. Bij je kinderen, of bij je liegende man. En ook op je werk of tijdens een feestje ben je niet veilig.

Lees ook: Mannen liegen vaker dan vrouwen…

Leugens op het werk

Op mijn werk kom ik het dagelijks tegen, en thuis ook met de kinderen. Een groot verschil: op mijn werk zijn ze verslaafd aan drugs. Mensen doen er alles voor om maar dat ene trekje te krijgen of geld te ritselen bij een mede patiënt. Zodat ze buiten op het terrein kunnen handelen. Je zou denken dat het drugsvrij is, maar zelfs op het terrein is het net een coffee shop.
Er zijn zelfs beruchte bankjes waar je kan “scoren”.

Ik werk op een gesloten afdeling waar de mensen door goed gedrag vrijheden kunnen krijgen, een kwartiertje of meer buiten zonder begeleiding. Het gevolg is dat er binnen een gesloten afdeling mensen gestript moeten worden op drugs of alcohol. Niet altijd het leukste deel van mijn vakgebied. Maar op mijn werk ben ik na 8 uur vrij, ik loop de veiligheidssluis door en ben buiten in de vrijheid. Klaar met het liegen en bedriegen? Was het maar zo’n feest.

Liegen thuis

En dan kom je thuis, moe van al het gekonkel, liegen en bedriegen. Je pakt een bak koffie. En gaat bedenken wat we gaan eten. Voor je het weet sta je in de supermarkt voor het avond eten.

Na het eten even opruimen en dan is er een vriendje boven aan het spelen met mijn oudste zoon. Als ik de was even aan ga zetten, ruik ik een bekend luchtje. Mijn peperdure parfum die ik 1x per jaar koop en waar ik erg zuinig op ben.
De badkamer, mijn slaapkamer, mijn oudste zoon zijn slaapkamer, alles vol gespoten….

Mijn flesje staat met de dop eraf in de badkamer en als ik vraag wie dat heeft gedaan, krijg ik als antwoord ‘euh ikke niet …’. Ik stuur ze alle 4 op de bank, vriendje naar huis en van binnen kook ik. Terwijl ik heel rustig vraag wie het gedaan heeft. Niemand. ‘Ikke niet hoor, want ik was buiten en toen ben ik tv gaan kijken, dus ik kan het niet gedaan hebben’. De volgende: ‘Ik heb het ook niet gedaan want blablabla….’

Pubers en de waarheid

Weer die stomme kaboutertjes… Ze eten alles op en gebruiken mijn parfum. Als ze nou eens een keer gingen schoonmaken voor mij! Ondertussen word ik echt link want ik haat liegen. Ik zeg al zo vaak, ‘als je liegt ben ik nog bozer dan als je het gewoon meteen zegt’. Het gevolg is dat ze een half uur op de bank zitten alle 4 en elkaar de schuld gaan geven omdat ze nu niks kunnen doen. Als ze het zat zijn zegt er een: ‘als ik nou zeg dat ik het gedaan heb, wat voor straf krijg ik dan ?’

Tja geen idee nog, dat ga ik pas verzinnen als iemand zo stoer is om te zeggen dat hij of zij het gedaan heeft. Na een uur komt de aap uit de mouw. Dan is er eindelijk een die zegt ‘ik heb het gedaan, ben je nou boos?’

Liegen en bedriegen: ik ben er klaar mee

Liegen en bedriegen: ik ben er helemaal klaar mee. Ja, ik ben boos omdat je loopt te liegen tegen me. En waarvoor? In mezelf denk ik aan mijn werk waar ik na 8 uur weg kan lopen maar hier gewoon 24 uur moeder ben ook al ben ik het helemaal spuugzat.

Ze zitten nu allemaal vreedzaam Monopoly te spelen, 4 kinderen met een engeltjes gezicht en gedrag en dan bedenk ik me dat ze niet aan de drugs of alcohol zijn , dat hun enige misdaad is dat ze aan het puberen zijn….
Ze komen wel eens te laat op school, ruimen hun zooi niet op, denken dat ze alles zelf wel kunnen. En als zij zo groot zijn dat ze dan echt niet gaan *zeuren * zoals ik.

Toch ben ik gek op mijn werk en op mijn kinderen, de uitdaging die erin zit om alles in goede banen te leidden, mensen zover te krijgen dat ze weer terug kunnen in de maatschappij, je eigen kinderen die je opvoed voor de grote boze wereld. Ik denk dat ik een kadootje heb verdiend, een nieuw flesje parfum… 😉

Lees ook: 5 Tips om om te gaan met de leugentjes van je kinderen

2 gedachten over “Liegen en bedriegen door je pubers of op je werk: leugens zitten in kleine hoekjes”

  1. En degene die het heeft opgebiecht heeft het ook echt gedaan?
    Of was het alleen maar om van de bank af te kunnen?
    En ja,wie jokt moet daar wat tegenover stellen…dus ik zou maar wat verzinnen als ik jou was.
    Verder weer een leuk en leerzaam stukje Willeke!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven