Light smaakt naar meer, maar is niet altijd beter! Light een bewuste keuze?

Light een bewuste keuze?Dit blog is bestemd voor alle ouders die boodschappen doen en denken dat ze een bewuste keuze maken door te kiezen voor light producten. Ze gaan er vanuit dat ze dan goed bezig zijn voor hun kinderen en voor zichzelf, maar is light een bewuste keuze? Het klopt dat light producten minder calorieën bevatten dan de normale variant. Veel ouders en kinderen geeft het een goed gevoel als ze deze light producten pakken, maar in werkelijkheid is het een valkuil. Mensen hebben vaak ook het gevoel bij light producten dat ze iets ‘lekkers’ niet hoeven te laten staan. Herkenbaar hè? Een frietje met mayonaise en een cola light!?

Vergelijk maar eens twee potten pindakaas met elkaar, een light- en een normale variant. De light variant bevat per 100 gram 562 kcal. en de normale variant bevat per 100 gram 663 kcal. De meeste mensen denken bij de light variant “ik mag dan gerust twee boterhammen met pindakaas eten”. Maar het gevaar is dat als je twee boterhammen met de light variant eet dat je 70 kcal. meer binnenkrijgt wanneer je één boterham met de normale variant pakt. Dus het antwoord dat je niet op je gezonde gewicht komt, kan hier mee te maken hebben.

Maar……… als je naar light frisdranken kijkt dan zitten daar wel echt heel weinig calorieën in. Dat is een groot verschil met de normale frisdrank. Neem je een glas normale frisdrank dan zitten daar per 100 ml  41 kcal. in, een glas sinas light daarentegen bevat per 100 ml maar 1 kcal.: een groot verschil dus! De light frisdranken worden gezoet met zoetstoffen die veilig zijn bevonden ook voor kinderen. Toch is het verstandig om niet meer dan drie glazen light per dag te drinken. Een betere keuze is natuurlijk water, ranja van Roosvicee of thee zonder suiker.

Bij vruchtensappen is het weer een heel ander verhaal. In de light versie hiervan zitten nog steeds behoorlijk wat suikers. Het Voedingscentrum waarschuwt hier ook voor dat niet alles is zoals het lijkt. Fabrikanten mogen de term light of lite op een product plakken als er minstens 30 procent minder energie (kcal), vet of suiker inzit of een combinatie hiervan in vergelijking met het origineel.

Het betekent per definitie dus niet dat je ook daadwerkelijk afvalt als je light varianten gebruikt!

Kijk en vergelijk zelf:

Chips:
– Normaal per 100 gr 552 kcal
– Light per 100 gr 490 kcal

Yoghurtdrink:
– Normaal (vifit) per 100 ml 38 kcal
– Light (optimel) per 100 ml 30 kcal

Kaas:
– 40+ kaas per 100 gr 324 kcal
– 10+ kaas per 100 gr 183 kcal

Chocolademelk:
– Normaal per 100 ml 89 kcal
– Light per 100 ml 57 kcal.

Boter:
– Normaal per 100 gr 737 kcal
– Light (Becel pro-activ) per 100 gr 331 kcal

Zoals je ziet is het verstandig om bij sommige producten wel voor de light versie te kiezen. Met name voor frisdrank, kaas, sauzen en halvarine light is light een bewuste keuze. Bij chips, vruchtensappen en pindakaas maakt het weinig uit. Het is belangrijk dat ouders maar ook kinderen verpakkingen leren lezen. Ga naar de supermarkt en vergelijk zelf de producten met elkaar en vertrouw niet meteen de fabrikant wat hij op de verpakking aanprijst. Want, iets moois aan de buitenkant, is niet altijd goed aan de binnenkant!

Veel plezier met boodschappen doen!!!!!!

Tip: ga op een druilerige woensdag- of zondagmiddag (veel supermarkten zijn voortaan op zondag geopend) samen met je kind naar de supermarkt. vraag je af: is light een bewuste keuze? Voor je kind is het een leerzame ervaring en wellicht maak je de volgende keer samen een bewuste keuze. 

Lees ook: strijd rond etenstijd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven