Linkshandig zijn: alles wat je moet weten als je twee linkerhanden hebt

“Die heeft twee linkerhanden”. Een oud-Hollandsch spreekwoord, wie kent het niet? En de lading ervan is niet positief. Mensen met twee linkerhanden zouden onhandig zijn. Misschien wel volgens het spreekwoord… Maar linkshandig zijn is verder helemaal niet onhandig. Niks aan de hand dus 😉 . In dit blog lees je over de nadelen én voordelen van linkshandig zijn.

Lees ook: Fun met vingerafdrukken om je kids creatief te stimuleren

Linkshandig zijn; hoe komt dat?

Er is massa’s onderzoek gedaan naar linkshandig zijn. Dankzij de wetenschap weten we nu dat linkshandigheid wordt veroorzaakt in de hersenen. Wist je dat de hersenen van linkshandigen er anders uit zien en ook anders functioneren dan die van rechtshandige mensen?

Het motorische gebied en het taalgebied zitten bij rechtshandigen vooral links in het brein. Bij linkshandigen zijn ze meer verdeeld over de twee hersenhelften. De hersenhelften van linkshandigen zijn veel meer symmetrisch. Of je linkshandig of rechtshandig bent bepaalt dus niet alleen welke hand je het liefst gebruikt. Ook hoe je taal en emoties verwerkt wordt er door bepaald.

Afgezien van interne verschillen kan linkshandig zijn ook zorgen voor het anders ervaren van hele praktische zaken. En er zitten zowel voor- als nadelen aan… Daar gaan we straks naar kijken. Eerst mag je even Internationale Linkshandigendag op je kalender zetten!

Internationale Linkshandigendag

Op 13 augustus is het zover. Dan is het weer tijd voor een ode aan alle linkshandigen. Wist je dat we onze eigen dag hebben? Internationaal zelfs! Blijkbaar is deze dag in 1975 al opgericht, maar dit is mij toch enigszins ontgaan geloof ik. Overigens vertelt Wikipedia me dat hij pas officieel ‘gevierd’ wordt sinds 1992, en ook die feestvieringen zijn me ontgaan!

Ongemakken door linkshandig zijn

Deze dag is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de kleine – en grote ongemakken waar WIJ als linkshandigen mee te maken krijgen. Mijn top-irritatie? Dat is het vorkje bij de friettent. Kennen jullie die? Het vorkje met de kartelrand aan een kant. Daar irriteer ik me echt al jaren aan. Oh probeer met dit vorkje maar eens fatsoenlijk een frikandel te eten. Dat is simpelweg onmogelijk. Of ben ik daar de enige in??

Oké,  je hebt de standaard nadelen. Zoals het knippen met een schaar, het openen van een blik of het slijpen van een potlood. Ook het knopje op je horloge werkt geregeld tegen. Maar goed, dat is allemaal wel te overzien.

Schrijven is voor veel linkshandigen wel een probleem. Zeker vroeger, toen kindjes nog met een vulpen moesten schrijven. En in het verplichte schoolhandschrift. Zo’n 100 jaar geleden werd vaak zelfs geprobeerd de linkshandigheid er uit te slaan. Gelukkig is die tijd voorbij. Tegenwoordig worden er juist vele voordelen gezien voor linkshandigen. Daar draai jij je hand vast niet voor om 😉 . En er zijn er genoeg! Linkshandig zijn is dus soms gewoon… heel handig!

Een voordeel op rechts

Grappig weetje: rechtshandigen hebben ook weer last van onze linkshandige trucjes. Mijn moeder vloekt nog wel eens als ik bij haar een zakje dichtknoop. Het schijnt als rechtshandige lastig te zijn om een knoop ergens uit te halen die door een linkshandige gemaakt is.

Verder schijnen linkshandigen vaker creatief te zijn dan rechtshandigen. En er zijn meer ook voordelen. Bijvoorbeeld met sporten. Zelf tennis ik en dat is een enorm voordeel. De meeste tegenstanders zijn rechts en die hebben er toch wel moeite mee als er zo´n linkspoot tegenover ze staat. Wist je dat linkshandigen in contactsporten over het algemeen beter zijn dan rechtshandigen?

Wat vind jij de grootste gemakken (en ongemakken) van linkshandig zijn? Deel ze in een reactie onder dit bericht 🙂

Lees ook: Verzorg jij je handen net zo goed als je gezicht?

2 gedachten over “Linkshandig zijn: alles wat je moet weten als je twee linkerhanden hebt”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven