Waarom de Oost-Deense eilanden écht op je bucketlist mogen!

Denemarken! Dat we hier niet eerder aan gedacht hebben. Voorheen had ik nooit bedacht dat dit voor ons een optie zou zijn, maar dit jaar gingen we voor het eerst naar Lolland-Falster, Zuid-Seeland en Møn. Samen met Dansk.nl, Dé Denemarken Vakantie Specialist, stippelden wij een reis uit van acht dagen. Ik vertel je graag hoe wij verrast wij zijn over dit prachtige land.

Denemarken is om te beginnen verrassend dichtbij. Vanaf onze woonplaats in het zuiden van Brabant is het ongeveer 650 kilometer naar het eiland Lolland-Falster. Dit eiland valt onder de Oost-Deense eilanden. Hier verbleven wij het eerste deel van onze reis.

Lolland-Falster, Seeland en Møn

De vakantie begint volgens velen al tijdens de heenreis. Nou, bij ons niet hoor. Met kinderen die vaak wagenziek worden, ben ik meer bezig met de achterbank dan met de omgeving. Nu is echter alles anders. Op een zonnige zaterdagochtend vertrekken we bijtijds. Normaal reizen wij altijd naar het zuiden. Nu rijden we omhoog, door voor ons onbekende stukjes Nederland en Duitsland.

scandlines oversteek Lolland-Falster

We genieten. Allemaal. Ook de achterbank kijkt rond en geniet mee! Voor we het weten rijden we Puttgarden binnen. Zonder spugende kinderen. En of Dansk.nl het zo voor ons heeft geregeld… we kunnen meteen de veerboot op. Wachttijd: 0 minuten. Eigenlijk heeft Dansk.nl het ook geregeld, zij hebben namelijk voor ons vooraf voordelig een ticket bij Scandlines gereserveerd. Het maakt niet uit hoe laat je aankomt, mits je een ticket aanschaft waarbij je de gehele dag terecht kan. Er zijn ook iets goedkopere tickets beschikbaar voor specifieke tijden.

Ieder half uur vertrekt er zo’n grote ferry. En op de boot van Scandlines is het genieten. Je zit er slechts 45 minuten op maar we hebben iedere minuut genoten. Je kan er zelfs shoppen 😉 . Het uitzicht is toch wel het allermooist. Zo’n grote witte boot op de blauwe zee met een blauwe lucht…. We zijn nog niet eens in Denemarken, en vinden het al fantastisch!

lalandia vakantiepark lolland falster

Ons verblijf op vakantiepark Lalandia Rødby

Eenmaal in de haven is het nog maar een klein stukje rijden naar de accommodatie in Lolland-Falster. Aan Dansk.nl hebben we bij het boeken aangegeven dat wij willen ontspannen. Dochterlief moest bijkomen van de schoolkeuze-stress en de citotoetsen en mama van haar nieuwe baan. En onze mannen van ons. Vakantiepark Lalandia in Rødby werd door Dansk.nl gereserveerd. Ze hebben goed gekozen. Wat een heerlijk park!

We verblijven in vakantiehuisje Nordic plus. Een kleurrijk Deens huis met privéterras, erg ruim en alles erop en eraan. Zelfs een sauna en bubbelbad zijn aanwezig om het vakantiegevoel te vergroten. Er is overigens ook een wasmachine en droger, maar die heb ik links laten liggen. Het is tenslotte vakantie.

Ons huisje ligt op nog geen tien minuten lopen van het strand en van het centrum van het vakantiepark. In dit centrum kun je je gerust de hele week vermaken. Wat is hier veel te doen. Schaatsen, bowlen, een binnenspeeltuin, trampolines en zelfs skiën is mogelijk. Maar wat er natuurlijk echt toe doet voor onze 10 en 12-jarige kids zijn de ijssalon en de “Aquadome”, een groot zwembad. Lalandia Rødby is niet alleen leuk voor de jongere kinderen, het is ook een waar puberparadijs! En dat subtropisch zwemparadijs; de ene glijbaan gaat nog harder dan de andere en voor de echte daredevils is er de grote “tornado”.

Onze kinderen hoeven eigenlijk het park niet meer af. Vinden zij dan hé! Hebben zij even vette pech, want we hebben nogal wat activiteiten op het programma staan.

Onze activiteiten op Lolland-Falster en de andere Oost-Deense eilanden

mons klint seelland

1. Krijtrotsen van Møn

Bij mijn eerdere blogs over Denemarken hebben jullie aangegeven dat we de krijtrotsen op het eiland Møn echt moesten gaan zien. Dus maar meteen boter bij de Deense vis! Onze eerste activiteit werd een bezoek aan Møns Klint, de Krijtrotsen van Møn. De grootste en langste krijtrotsen van Denemarken. Dit is ongeveer een uur rijden vanaf ons vakantiepark in Lolland-Falster en de weg hiernaartoe is relaxed. De Oost-Deense eilanden kennen vooral tweebaanswegen en het is er rustig. Zo kun je onderweg al genieten van de prachtige omgeving.

geocenter mons klint

Als eerste laten we ons uitgebreid informeren in het Geocenter Møns Klint, gelegen bij krijtrotsen. Gatver… is dat een soort museum? Saaaai!”. Oké kinders, dat mogen jullie vinden, nádat jullie het gezien hebben. Musea en informatiecentra zijn geen favoriet bij onze kinderen. En onze puber zegt tegenwoordig bijna standaard op alles “saaaaai”. Toch sleepten we ze mee naar binnen. Met tegenzin. “Mam, kom eens kijken!” We waren nog niet binnen en zoonlief liet ons zien hoe de krijtrotsen zijn ontstaan. “Pap, mam, dit is gaaf! Mag ik mijn telefoon! Dit móet ik filmen!” Ooit water zien branden? Wij wel! In het Geocenter bij Møns Klint! Het stomme informatiecentrum werd een interactief, leerzaam en vooral bijzonder leuk uitje!

mons klint denemarken

Na een lekkere lunch bij het naastgelegen restaurant zijn we klaar voor de krijtrotsen. Maar liefst 468 traptreden moesten we afdalen om op het strand te komen. Wat we daar zagen was GEWELDIG! Nu kan ik hier een heel blog over vol schrijven, maar de foto’s zeggen meer dan duizend woorden. Zo ontzettend mooi! Alleen die trap weer op hé 😉 . Maar dat prachtige uitzicht zijn al die traptreden allemaal waard. Stuk voor stuk. Lieve lezers, jullie hebben niets teveel gezegd. De krijtrotsen van Møn zijn een echte aanrader!

krijtrotsen mons klint

2. Camp Adventure, avontuur in het bos

Ondanks dat de kinderen ook heel graag op het vakantiepark willen blijven, hebben ze wel heel veel zin om naar Camp Adventure te gaan. Camp Adventure heeft een treetopparcours. Maar liefst tien verschillende parcours lopen kriskras door het bos, waarvan drie banen voor beginners.

camp adventure denemarken

Camp Adventure ziet er heel uitnodigend uit. Of dit door de strakblauwe lucht in contrast met de mooie groene bomen komt, durf ik niet te zeggen. Het kan ook de sfeer zijn, want die is hier heel relaxed. Terwijl het toch best druk is, voelt het helemaal niet zo. De kids vinden gelijk hun weg. De één ploft in een heerlijke hangmat, terwijl de andere zich bij het kampvuurtje voegt. “Chill hier” roepen ze in koor.

https://youtu.be/69bOWKDMCog

Treetopparcours bedwingen

Voor we beginnen aan het avontuur krijgen we eerst een Deense instructie over hoe het treetopparcours te bedwingen. Hier kunnen geen touw aan vast knopen. Gelukkig krijgen wij op het parcours zelf nog een Engelstalige instructie van een vriendelijke jongeman. Safety first!

ziplinen camp adventure denemarken

Dit uitje is wel een beetje spannend maar erg vet! De ziplines zijn lang en sommige gaan lekker hard. Als ze het hebben over genieten van de natuur, dan is het dit wel. Jeetje wat gaaf! Krijg je trek van dit avontuur, dan ben je hier trouwens ook aan het juiste adres.

lekker eten in denemarken

Bourgondisch Denemarken

Die Denen zijn net Brabanders, heuse Bourgondiërs. Op het binnenplein van de hoeve van Camp Adventure staan diverse foodtrucks en gezellige picknicktafels. Een consumptie is niet verplicht. Hier, maar eigenlijk in heel Denemarken, is picknicken heel gewoon. Er zijn dan ook overal fijne picknickplekken en het is bijna overal toegestaan je eigen etenswaar mee te nemen. Ideaal.

observatietoren camp adventure

Het avontuur bij Camp Adventure is nog niet voorbij want onlangs is hier een observatietoren geopend. Een houten toren van 45 meter hoog. Als je de top bereikt, krijg je het allermooiste uitzicht over de natuur van Zuid-Sjælland cadeau. Als!!! Ik durf niet door tot het hoogste punt. “Mam,.… watje! Het is hierboven super vet en echt niet eng”.

observatietoren denemarken

Waar ik bij de krijtrotsen mijn hoogtevrees onder controle had, versteen ik nu. Vijf ringen voor het einde. Ik moet terug. Toch heb ik genoten. Van de wandeling door de bossen naar de toren toe én van het mooie bouwwerk. En halverwege de toren is het uitzicht al geweldig. Ook dit uitje was weer een schot in de roos.

aquamundo lolland falster

3. Zwemmen op onze rustdag

Dinsdag wordt bestempeld als een “rustdag”. “Wij gaan de hele dag zwemmen mam. In de zee en in het zwembad.” Aan zee is het heerlijk. En mooi. Maar ook al hebben we prachtig weer, het zeewater is echt te koud om in te zwemmen. Het zwembad daarentegen heeft een constante watertemperatuur van 26 graden. En we boffen, want we kunnen buiten zwemmen bij het “Aquadome”. Ik kan zelfs buiten op een ligbed in het zonnetje een boek lezen. Maar wel pas nadat ik de wildwaterbaan en alle glijbanen getrotseerd heb, samen met mijn waterratjes. Die blik in hun ogen, dát is pas een vakantiegevoel. Geen geruzie, geen gezeur om wifi (die overigens erg goed was). Alleen maar plezier.

Woensdag gaan we verder, door naar een ander deel van Denemarken. Maar voor we het eiland Lolland-Falster verlaten, brengen we een bezoek aan Safaripark Knuthenborg.

safaripark lolland falster

4. Bezoekje aan Safaripark Knuthenborg op Lolland-Falster

Dit Safaripark ligt in Maribo, een heel gezellig dorpje op Lolland-Falster. Een bezoek aan het safaripark is dus prima te combineren met een bezoekje aan het dorp. Tenminste, als je je kinderen mee krijgt uit het safaripark. Want in Safaripark Knuthenborg is van alles te doen. Natuurlijk zijn er de dieren die je soms van heel dichtbij kunt bekijken. Maar verder is er ook een cool dino bos en een leuke speeltuin. Daarnaast staat er ons een bijzondere verrassing te wachten. Wij zijn getuige van de geboorte van een gnoe.

https://youtu.be/1lROupXrAcA

Na vijf heerlijke dagen verlaten we de Oost-Deense eilanden. Helaas. Want wat is het hier verrassend leuk en bijzonder mooi. En dan hebben we nog lang niet alles gezien. Ik zal hier zeker nog een keer teruggaan. De Oost-Deense eilanden hebben ons echt positief verrast, het eerste deel van onze reis was geweldig.

Dansk.nl heeft goed naar onze wensen geluisterd en ons prima geadviseerd. Manlief en ik vonden de krijtrotsen van Møns het allermooiste uitje. Al was de bevalling van de gnoe toch ook wel heel speciaal. Ons pubermeisje genoot het meest van de Aquadome en de grote ijsjes. Onze tienjarige waaghals kon niet kiezen tussen Camp Adventure en de Aquadome. Maar waar we het alle vier over eens waren, is dat we hebben genoten. Volop! Van de zon, de zee en van elkaar!

Benieuwd wat Dansk.nl nog meer voor Erika en haar gezin geregeld heeft? Blijf ons dan volgen, want binnenkort vertelt zij in een nieuw blog over deel twee van deze reis. Die ging naar Zuid-Denemarken. Wil je zelf voordelig naar de Oost-Deense eilanden en samen met jouw gezin lekker in de natuur actief bezig zijn? Kijk dan hier.

1 gedachte over “Waarom de Oost-Deense eilanden écht op je bucketlist mogen!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven