5 November was het weer ´equal pay day´. Equal pay, hoor ik je denken? Dat klinkt geweldig! Maar helaas: Equal Pay Day is allesbehalve een positieve dag voor vrouwen. Als je ons lonn gaat vergelijken werken vrouwen vanaf die dag, ten opzichte van mannen, de rest van het jaar namelijk voor nop. Dat klinkt toch weer een stuk minder rooskleurig, of niet? Het is triest maar waar: wanneer vrouwen hun loon vergelijken met dat van mannen die hetzelfde werk doen komt er nog steeds een hele scheve uitkomst uit. Waarom bestaat er nog steeds een loonkloof tussen mannen en vrouwen? Wordt het niet eens tijd dat we ons mannetje staan, en daar wat aan gaan doen?
Loon vergelijken? It’s a man’s world
Tom Jones wist het al mooi te brengen: this is a man’s world. Als je het relatief bekijkt mogen wij vrouwen misschien niet eens klagen. 100 Jaar geleden mochten we niet eens werken en niet stemmen. Veel verder dan het opvoeden van kinderen kwamen we niet. Inmiddels is er weliswaar een hoop veranderd. Maar als we ons loon vergelijken met dat van onze mannen is de situatie toch net wat minder geëmancipeerd dan je zou denken.
De loonkloof: ik krijg spontaan kippenvel als ik alleen al het woord hoor. Dat duidt namelijk niet op topsalarissen of dikke bonussen. Maar gewoon: het loon dat je krijgt voor het werk dat jij doet. En als we ons loon vergelijken met dat van mannen, komt daar maar één uitkomst uit. Mannen verdienen nog steeds veel meer dan vrouwen. Voor exact hetzelfde werk. Zo wordt financieel onafhankelijk zijn er niet makkelijker op.
De loonkloof
Laten we maar eens even naar de -bedroevende- cijfers gaan kijken. Mannen verdienen gemiddeld nog steeds 15,5% meer dan vrouwen. Dat scheelt op een mensenleven maar liefst 3 ton! Ongelofelijk, toch?
Equal Pay Day, die valt op 5 november, maakt dat nog eens pijnlijk duidelijk. Vrouwen verdienen 15,5% minder dan mannen, en dus werken ze een net zo groot percentage dagen voor niets. Wist jij al dat je aan vrijwilligerswerk deed? Bijna 2 maanden per jaar zelfs! Als je je loon vergelijkt met dat van je mannelijke collega krijg je vanaf nu eigenlijk niks meer uitbetaald.
Je loon vergelijken met dat van een man? Bedroevend!
Wanneer we ons loon vergelijken met dat van mannen komt er dus, anno tegenwoordig, nog steeds geen geëmancipeerd beeld uit. Sterker nog: de loonkloof is nog steeds gigantisch. Daarmee scoren we geen beste score binnen de EU. In bijna twee derde van alle Europese landen is de loonkloof lager dan bij ons. Maar hoe komt dat dan? Hebben we dat aan onszelf te danken? Of is er meer aan de hand?
3 Mythes over de loonkloof
Over ongelijke salarissen bestaat nogal wat verwarring. Hebben vrouwen dat niet gewoon aan zichzelf te danken? Dat klinkt als een typisch mannen idee, maar ook vrouwen zelf geloven maar al te vaak in mythes rondom de loonkloof. Hieronder lees je er een paar.
Mythe 1: Vrouwen kunnen niet onderhandelen
Ben jij een goede onderhandelaar? Er wordt nogal eens gedacht dat dat niet bepaald vrouw-eigen is. Dat is niet helemaal waar. Wat namelijk is aangetoond is dat onderhandelen bij vrouwen simpelweg minder wordt beloond. Als je niet onderhandelt kan je vaak sowieso fluiten naar een hoger salaris. Maar doe je het wel, dan wordt dat je vaak niet in dank afgenomen. Waar onderhandelen door mannen wordt gezien als ambitieus, worden vrouwen er vaak ‘koud’ door gevonden. Lees hier meer tips voor je salarisonderhandeling.
Mythe 2: Vrouwen verdienen minder omdat ze ook minder werken
Als vrouw werk je in een heel leven gemiddeld minder uren dan een man. Waarom? Dat heeft te maken met het idee dat vrouwen nog steeds horen te zorgen, en mannen moeten werken. Natuurlijk krijgen we zwangerschapsverlof. Maar ook als de kinderen er eenmaal zijn, blijven we vaak in deeltijd werken. Niet alleen omdat het móet: de meeste van ons willen ook graag thuis voor onze kinderen kunnen zorgen. Conclusie: we hebben minder ‘werkervaring’ dan mannen, en verdienen daarom minder. Als we ons loon vergelijken met dat van een man, verklaart dit alles. Of toch niet?
Wanneer je loopbaanonderbrekingen en parttime werk meetelt, blijft er een loonkloof over van 6%. Al heel wat minder dus! Maar het blijft een verschil van 6%, dat waarschijnlijk voortkomt uit discriminatie. En bovendien… doordat een deel van de loonkloof te verklaren valt, wil dat nog niet zeggen dat die ook gerechtvaardigd is. Vrouwen doen namelijk 1,5 keer meer onbetaald werk dan mannen. En dat brengt ons bij de volgende mythe.
Mythe 3: Vrouwen zijn gewoon lui
Lees de zin hierboven nog maar een keer door: vrouwen doen gemiddeld 1,5 keer meer onbetaald werk dan mannen. Denk daarbij aan huishoudelijk werk, de zorg voor het gezin, mantelzorg of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Dat laatste doen we dan misschien vrijwillig: dat geldt voor de rest niet altijd. Vrouwen willen zorgen voor anderen, maar hebben vaak ook weinig keus. En daardoor zetten we onszelf, of onze carrière, maar zelden op de eerste plaats.
Wat gaan we doen aan het ongelijke loon?
Genoeg mythes: tijd om terug te keren naar de harde realiteit. Als we ons loon vergelijken met dat van mannen levert dat dus nog steeds een somber beeld op. Maar wat gaan we daar aan doen? De overheid en het bedrijfsleven moeten als eerste wakker worden. Maar dat geldt dus ook voor onszelf! Bewustwording van de loonkloof is de eerste stap. Maar vervolgens moet er ook nog wat gebeuren. Wat kunnen we eigenlijk zelf doen om de loonkloof tussen mannen en vrouwen kleiner te maken?
WOMEN Inc. is een campagne gestart om de loonkloof aan te pakken. Op hun website kan je ten eerste kijken hoeveel salaris jíj misloopt in je werkend leven. Ook lees je er tips om beter te gaan onderhandelen. En minstens net zo belangrijk: advies voor situaties waarin onderhandelen juist niet helpt.
Ook heel belangrijk: spread te word. Praat over de loonkloof met je vrouwelijke, maar vooral ook met je mannelijke collega’s. Meestal vinden die het net zo onrechtvaardig. Het probleem is alleen dat de bedrijfscultuur in Nederland rondom beloningen voor mannen en vrouwen behoorlijk is vastgeroest. Die gaan we niet in ons eentje veranderen. Laten wij, vrouwen, vooral samen ons mannetje staan!
Weer aan het werk nu de kids groter zijn? Tips voor herintredende moeders