Loonsche Land en de Efteling, genieten van natuur en achtbanen

Een verblijf op het Loonsche Land! Ik kon een stiekem gejuich niet onderdrukken toen we even geleden door de Efteling werden uitgenodigd om een weekendje op hun nieuwe park te vertoeven. Wat een feest! De Efteling is voor ons geen onbekend terrein, maar we zijn ook geen echte diehards die meerdere keren per jaar gaan en in het Loonsche Land wilde ik zo graag een keer verblijven.

Meestal proberen we eenmaal per jaar een bezoekje te brengen aan dit prachtige attractiepark. Soms in de zomer en soms in de winter. En we zijn een keer met het bedrijf waar Frank werkt geweest, een avond met overnachting in het Efteling hotel! Dit keer dus een weekendje Loonsche Land met twee dagen Efteling bezoek voor het hele gezin! Lotte stuiterde de afgelopen week rond, zoveel zin had ze erin op er twee daagjes op uit te trekken 😉 .

efteling entree

Loonsche Land; waar natuur en achtbanen samenkomen

Ook al wonen wij zelf redelijk in de buurt en weten we de Efteling eigenlijk prima te vinden… als een kip zonder kop rijden we de navigatie ‘achterna’, met alle gevolgen van dien. We hebben er uiteindelijk ruim 50 minuten op gereden naar het Loonsche Land terwijl de klus eigenlijk in 35 minuten geklaard had kunnen zijn. Maar wat later op de vrijdagavond arriveren we dan toch op het grondgebied van de Efteling! Hoera, op naar het Loonsche Land en de duinhuisjes, want daar vertoeven wij.

loonsche land efteling hotel

De eerste aanblik is van het verlichtte hotel op het Loonsche Land. En zoals van bijna alles van de Efteling valt ook hier je mond van open. Damn, die geweien op die torens! Mooi zeg. Bij de receptie krijgen we een uitvoerige uitleg van een charmante jongen en we mogen met de auto richting ons huisje op het Loonsche Land om uit te laden. Daarna moet de auto wel weer even terug naar het parkeerterrein. Daar hou ik van … een bijna autoloos park. Mocht je nu denken ‘hé dat is extreem geschikt voor kleine kinderen’, dan heb je natuurlijk gelijk. Vergeet alleen niet dat er in het mooie landschap van dit park naast heide en duinen ook water ‘verwerkt’ is in de vorm van vijvertjes. Hou je kleine kids dus in het oog.

Bij binnenkomst in ons huisje stormen de kinderen uiteraard door het hele huisje heen voor een vluchtige verkenning. En voor het claimen van hun slaapplek, welke uiteraard weer tot een discussie leidt *zucht*. We hangen nog wat in de woonkamer van onze gezellige cottage maar besluiten dan toch naar bed te gaan met het idee morgen bijtijds op te staan. Want we willen natuurlijk als eerste bij de poort staan.

loonsche land huisje efteling

Om 09.30 als eerste aan de poort vanuit het Loonsche Land

Dat laatste is niet gelukt. Ook al stonden we om 09.30 bij de poort, we waren zeker niet de eerste. Gelukkig mogen we via een aparte ingang naar binnen én krijgen we ook nog eens het eerste half uur voorrang bij sommige attracties. Hebben we ons laten vertellen. Een mooie voordeeltje voor de gasten die overnachten op het park. We stuiteren dan ook naar binnen om ons te verbazen over de rij die nu al voor Symbolica staat te wachten. WHUT? Die is immens! Vol dagjesmensen die niet verblijven op het park, maar wel gewoon al direct aansluiten om deze nieuwe attractie te zien. Wij huppelen vrolijk verder met het idee dat we niet zo lang in de rij hoeven te staan, maar uiteindelijk wil het ons maar niet lukken om de extra stempel die we op onze ticket hebben ‘in te zetten’.

Top 10 leukste vakantieparken in Nederland

We lopen tegen dichte poorten aan (die voor al het publiek standaard om 10.00 open gaan) en we hebben geen idee hoe we bij die mensen moeten komen die we aan de andere kant van de poort zien lopen. Al mopperend gaan we maar gewoon in de rij staan om richting de Vogelrok te gaan zodra de poorten open gaan. Ik neem mezelf voor om op het eind van de dag even goed te vragen wat nu eigenlijk de bedoeling is van de kaartjes en waar we dan moeten zijn. Morgen nog een kans!

Binnen no-time tol ik rond

Anderhalf uur later ben ik misselijk van 5 achtbaanritjes achter elkaar en ben ik de slow start van die ochtend volledig vergeten. Sodeju! Ik word van hot naar her gesleept door mijn kinderen. Vogelrok – Python – nog eens Python – Joris en de Draak – Vliegende Hollander.

vogelrok efteling wachtrij ochtend

Dat is dus de status na anderhalf uur. Mijn maag begint lichtjes te protesteren maar de kinderen lijken nergens last van te hebben. Al joelend schieten ze samen weer op de Python af terwijl Frank en ik onze broodnodige cafeïne naar binnen gaan werken. Met een dikke laag schuim welteverstaan. Echte Barista’s heb ik niet gezien daar, maar de koffie-zet-apparatuur die liegt er niet om! Alle cappuccino’s die we hebben gedronken (en dat waren er aardig wat) waren allemaal van een perfecte kwaliteit.

Zoals verder eigenlijk alles binnen de poorten van de Efteling. Hoe ze het voor elkaar krijgen dat weet ik niet precies, maar alles lijkt te draaien om kwaliteit. Van de jongen aan de receptie op het Loonsche Land, tot het meisje bij Joris en de Draak die me verklapt hoe nu eigenlijk bepaald ‘wordt’ welke van de twee treinen (water of vuur) de strijd wint. En alles ertussen in.

Weet jij eigenlijk hoe bepaald wordt of water of vuur wint?

Flinke portie overtuigingskracht

Ik moet alles uit de kast trekken om de kinderen bij de achtbanen vandaan te krijgen, we willen dit weekend toch écht benutten om alles te zien. Tatata Tatata Tatata… hoppa de Carnaval in. Wie het eerste bij iedere setting Jetje heeft gevonden die heeft gewonnen. Je kent Jetje, het paarse vogeltje toch wel?

Van mij had persoonlijk de Carnaval niet gehoeven, maar dat is meer vanwege het deuntje wat ik daarna niet meer uit mijn kop geramd krijg. Met een beetje geluk heb jij daar nu ook last van.

Na de Carnaval storten we ons wederom in de Vogelrok en met het uitzicht op een zak snoep weet ik mijn kinderen te verleiden tot een uitstapje naar een ander deel van de Efteling. Ik heb namelijk Ravelijn nog op mijn lijstje staan! En de droomvlucht. Villa Volta sla ik even over. Daar mag Frank met de kids in. Ik wil graag de rest van de dag ook nog genieten namelijk. Luc noemt me een watje maar weet naderhand precies wat ik bedoel 😉 . Op naar Ravelijn dus, waar we inmiddels kaartjes voor gescoord hebben.

ravelijn efteling

Nog niet eerder gezien, deze prachtige show van Ravelijn. Maar wat een voorstelling. Wederom weet de Efteling te verrassen met prachtige aankleding, een mooi verhaal en een toegewijde uitvoering. Zeker een bezoekje waard als je toch hier bent.

Aan het eind van de dag hebben we het sprookjesbos nog niet gehad, dus die dwing ik af voor de volgende dag. Manlief is met Luc uiteraard nog in de Baron geweest en ik heb me genoeglijk weten te drukken 😉 . Die vind ik toch wat to much. Na 18.00 genieten we nog van een fantastische afsluiting met Aquanura. Mooi, maar wel een stuk minder spectaculair omdat het nog licht is. Als je deze voorstelling eenmaal in het donker hebt gezien dan weet je wat ik bedoel.

Terug naar het Loonsche Land

Ook al hebben we de hele dag al rondgeslenterd, we besluiten toch naar ons huisje op het park te lopen. 19.000 stappen hebben we totaal gezet! Zo verbranden we gelijk weer wat calorieën van al dat lekkers wat we vandaag naar binnen hebben gewerkt.

efteling aardappel pin

Binnen 15 minuten staan we weer voor de ‘deur’ van het Loonsche Land. Na lekker gegeten te hebben in het restaurant op dit deel van het park lopen we uitgeblust naar ons huisje. Moe van de enerverende dag. Moe maar tevreden, dat dan weer wel! We nemen nog een lekker drankje.. de Radler die we meegenomen hebben (en waarvan we de resterende flesjes per ongeluk in de koelkast hebben laten staan 😛 ) , en duiken vroeg ons bed in! Wat een heerlijk matras trouwens en zalige dekbedden. Ik jammer dan ook stilletjes als de wekker alweer gaat. Wederom zijn we bijtijds op want ook deze dag willen we weer vroeg in de Efteling zelf zijn. En dat lukt!

loonsche land huisjes

Ze hebben verschillende soorten huisjes, themakamers en het hotel op het Loonsche Land. Je verblijft al vanaf € 460,00 2 nachten in de Efteling met je gezin, waarbij je dan ook 3 dagen entree hebt.

Persoonlijk zou ik zelf een volgende keer die derde dag ook volop mee willen pakken. Nu kwamen we pas vrijdagavond laat aan, maar als je vroeger bent kan je toch alles meer op je gemak doen, een beetje uitslapen en ook echt wat genieten van het huisje op het Loonsche Land en de omgeving. Omdat we nu echt alles van de Efteling graag wilden zien hadden we onze twee dagen van ’s ochtends tot ’s avonds wel nodig 😉 .

symbolica efteling, wachtrij

Symbolica

We weten inmiddels ook welke route we moeten nemen om binnendoor bij Symbolica te komen. Joehoe, dat scheelt zomaar een uurtje wachten. Naar wat ik zo beluister zijn de meningen over Symbolica verdeeld, maar wij zijn unaniem. Symbolica past perfect binnen het Efteling gebeuren en is een prachtige attractie. Hou je van actie? Beperk je dan tot de achtbanen. Hou je van meer dan alleen actie, dan is deze attractie zeker een aanrader. Heel mooi gemaakt met een stukje interactiviteit. We hebben deze keer de muziektour gezien en een volgende keer pakken we een andere route. Als het iets minder druk is 😉 .

symbolica efteling

symbolica binnen

And finaly… de Baron

Nadat ik al ongeveer 4 uur aan een stuk te horen heb gekregen dat ik maar een watje ben omdat ik niet met hem in de Baron wil, ben ik het gezanik van puber beu. Voordat ik het weet heb ik ruim een uur de tijd om me psychisch voor te bereiden. Ik bevind me namelijk in de rij *slik*.

Maar hoe tof is deze achtbaan. Uiteraard moest ik even slikken toen we stil hingen met onze koppen naar beneden, maar man o man, wat is hij leuk. Het verhaal van de mijnschacht in combi met de vrouwelijke gedaantes op de schachtmuren vind ik bijzonder mooi. En hij legt een stuk minder beslag op je maag.

sprookjesboom efteling

Na de Baron hebben we nog lekker door het sprookjesbos gewandeld. Hoe oud je ook bent, zelfs dit blijft een traktatie vind ik.

sprookjesbos klein duimpje

efteling indische waterlelies

Buiten de normale bezienswaardigheden waren er trouwens ook nog allerlei optredens in de Efteling waarbij sprookjes verteld werden. Zo hebben we een hele tijd naar roodkapje en de wolf zitten kijken in de arena boven de Indische waterlelies. Hilarisch! De acteurs gaan zo op in hun spel dat ze het hele publiek meekrijgen. En ook onderstaande stukje was erg leuk. Geen idee trouwens wie deze beste man is, jullie?

sprookjesbos

Plat vermaak? Wat een lulkoek!

Hoe jammer is het dan als je de dag erop hoort dat ene ‘Sanne’ na het vertonen van haar zangkunsten niet meer met de Efteling geassocieerd wil worden. Afgelopen zomer werd ze blijkbaar door de Efteling ingehuurd om te zingen bij het huis van Hans & Grietje en daar zijn opnames van op internet verschenen. Sanne baalt daar enorm van want ze vindt zichzelf met al haar artistieke vermogen niet passen bij het platte vermaak van de Efteling.

WHUT?

Hoe komt ze daar nu bij? Als er iets niet plat is dan is het wel het vermaak van de Efteling. Hou je van sprookjes, fantasie en heb je een enorm inlevingsvermogen? Dan kom je volop aan je trekken. Hou je van actie en spanning? Ook dan kom je volop aan je trekken! En hou je van lekkere cappuccino? Dan ook!

Het mag dan zo zijn dat het hele weidse gevoel wat de Efteling me vroeger gaf een klein beetje verdwenen is, ze weten nog steeds hoe ze de bezoekers het beste kunnen vermaken. Ik vind het ‘by far’ het mooiste attractiepark wat we in Nederland hebben. Niet omdat ik hier nu toevallig een weekendje heb mogen vertoeven. Maar gewoon omdat het zo is 😉 .

Review vakantiepark Dierenbos

Onze top 3 attracties

Lotte

 1. Symbolica
 2. Python
 3. Joris en de Draak

Luc

 1. Baron
 2. Joris en de Draak
 3. Vliegende Hollander

Frank

 1. Symbolica
 2. Baron
 3. Ravelijn

Joyce

 1. Baron
 2. Symbolica
 3. Joris en de Draak

efteling app

tip: Als je bij de Efteling bent is deze app wel echt de moeite waard. Wij hebben ‘met voorbedachte rade’ onze keuzes van achtbanen en attracties gemaakt en dat beviel uitstekend!

app efteling

Ben jij al eens in het Loonsche Land geweest? En wat is jou top 3 van de attracties in de Efteling? Ik ben benieuwd!

Momenteel loopt er trouwens een actie waarbij je 3 nachten boekt en er 2 betaald. Dus mocht je de Efteling nog op je bucketlist hebben staan… check even de aanbiedingen!

En wil je graag eens ergens anders naartoe dan naar de Efteling maar wel met een overnachting erbij? Dan vind je hier nog meer tips voor een pretpark met overnachting. Enjoy!

2 gedachten over “Loonsche Land en de Efteling, genieten van natuur en achtbanen”

 1. Wet een leuke huisjes om te overnachten. Voor mij is het lang geleden dat ik in de Efteling ben geweest. Mochten we weer een keertje gaan dan installeer ik meteen die App, handig om zo een beetje overzicht te hebben met de wachttijden.

 2. Leuk om jullie verslag te lezen! Zelfs twee dagen Efteling is eigenlijk te kort. Op de foto is trouwens de sprookjessprokkelaar, daar is ju ook een musical van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven