Loopbaanadvies: begin eens bij de vraag wat je écht leuk vindt

Heb jij jouw droombaan gevonden? Dan ben je heel goed bezig! En een uitzondering. Werk doen dat bij je past, betekent werk doen waar je oprecht gemotiveerd voor bent. Maar voor veel mensen is dat de meest moeilijke vraag: wat vind ik nu écht leuk? Hier lees je meer over loopbaanadvies en hoe je die baan vindt waar je wel echt blij van wordt.

Lees ook: In 9 stappen naar werk dat bij je past

“Wat vind ík nou echt leuk?”

Waarom is dit zo’n lastige vraag? In het van oorsprong Calvinistische Nederland, zijn we niet gewend naar onze verlangens te kijken. Werk moet leuk zijn? Gewoon hard werken was het credo! En tegen een behoorlijk salaris 😉 . Dromen van groots en meeslepend leven? Boven het maaiveld uitsteken? Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Gelukkig is deze houding, voor mijn gevoel althans, aan het veranderen. Dromen en “shooting for the moon”: het mag weer! En da’s misschien wel het beste loopbaanadvies: blijf dromen. Blijft ambitieus. En probeer af en toe eens wat uit.

In contact komen met je diepste verlangens is het begin van je zoektocht naar werk dat bij je past. Waarom zou je niet proberen van je passie je werk te maken?

Loopbaanadvies: volg je hart

We dromen er misschien wel allemaal van. Een baan die perfect aansluit bij waar ons hart ligt. Als je er echt niet uit komt kan je altijd gaan voor professioneel loopbaanadvies. Maar wij hebben ook vast een uitdaging voor je die je kan helpen. Bij het vinden van je droombaan… Op basis van wat jíj leuk vindt. Onderstaande opdracht helpt je hierbij. En het mooie is: je hoeft niet per se je diepste verlangen voor je werk te benoemen. Het gaat erom dat je contact maakt met dat wat je diep van binnen het liefste wilt in je leven. Dat maakt de juiste energie vrij om ook voor je werk te kunnen bepalen wat je wensen zijn.

Opdracht: Ontdek je diepste verlangens

Als geld, tijd en ruimte geen rol speelden, en je wist dat je absoluut niet kon mislukken: wat zou jij dan het allerliefste doen? Neem de tijd voor deze vraag. Het helpt om hierover na te denken vanuit een ontspannen en fijne houding. Je kunt bijvoorbeeld eerst 10 minuten naar je favoriete muziek luisteren, een wandeling maken in de natuur of een ademhalingsoefening doen. Daarvoor ga je recht op een stoel zitten, sluit je je ogen en volg je je ademhaling een aantal minuten.

Denk eens terug aan een situatie waarin je voor het laatst oprecht gelukkig was. Waarin je genoot van het moment. Wat was je aan het doen? Waar en met wie? Wat maakte dat het zo’n bijzonder moment was? Wat was de essentie van je geluksgevoel hierin? Als je klaar bent, schrijf je alles op wat in je is opgekomen. Je hoeft je niet te laten belemmeren door de vraag of het realistisch is.

Dream big

“Als niemand er ooit van gedroomd had om te kunnen vliegen als een vogel, dan was het vliegtuig nooit uitgevonden.”

Kijk naar wat je hebt opgeschreven. Welk verlangen is het sterkst aanwezig? Welke wens heeft de grootste betekenis voor je? Voor welke droom ben je bereid je grenzen te verleggen? Zo zie je maar: loopbaanadvies hoeft niet per se in een kantoortje of achter de pc. Begin gewoon eens met een kijkje in je hoofd – én hart!

Welke droom ga jij waarmaken?

Lees ook: Eerste hulp bij keuzestress in je carrière

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven