Een loopfiets voor een 1 jarige; wat is een goede loopfiets?

Loopfietsen voor 1-jarigen: je ziet ze voorbijflitsen op hun loopfietsjes: onze kleine dreumesen. Maar hoe zit het eigenlijk met deze loopfietsen? Wat is er beter voor je kindje: een loopfiets of een driewieler? Waarom is een loopfiets goed voor zijn ontwikkeling? En waar koop je deze fietsjes?

Waar moet een goede loopfiets aan voldoen? Of anders gezegd: waar let je op bij het kopen van een loopfiets?

Wat is een loopfiets?

Allereerst even de definitie: wat is een loopfiets?

Een loopfiets lijkt op een kinderfiets, alleen zitten er geen trappers op. Je kind zit dus wel gewoon op zijn zadel, maar zal met zijn benen zelf op de grond moeten afzetten om vooruit te komen.

Dit zorgt dus voor een andere manier van bewegen. Loopfietsen zijn geschikt voor kinderen van ongeveer anderhalf tot 4 jaar. Het aantal wielen verschilt per fiets.

loopfiets voor kind van 1 jaar kopen, waar moet je op letten?

Waarom een loopfiets voor 1 jaar oud kindje kopen?

Voor je 1-jarige en peuters zijn loopfietsen ideaal om zo hun evenwichtsgevoel te ontwikkelen. Hij leert op deze manier al te sturen en hoe het is om met een fiets zich voort te bewegen.

Het is goed voor zijn motoriek en hij kan zo ook al leren omgaan met inschatten van snelheid en dat soort zaken. Een ander voordeel is dat je zoon of dochter met een loopfiets voor 1 jaar of iets oudere verder zal komen dan lopend, dus het is ideaal om hem zo mee te nemen als je even lekker op stap wilt.

En het is ook gewoon leuk voor je kind!

Hoeveel wielen?

Een loopfiets voor 1jar en ouder zal natuurlijk veilig moeten zijn. Omdat voor de jongste kindjes hun evenwichtsgevoel nog niet goed ontwikkeld hebben, kan je het beste kiezen voor een loopfiets met drie of vier wielen.

Daarbij moeten de achterwielen dan dus breder uit elkaar staan dan de voorwielen. Er zijn modellen die je kunt veranderen van 3 wielen naar 2, zo kan het fietsje met je kind meegroeien.

Ook leuk: er zijn zelfs loopfietsjes met vier wielen als bakfiets! Zo kan je kind meteen zijn speelgoed meenemen… Word je kind ouder, dan stap je het liefst over naar een tweewieler loopfiets.

Waar koop je een loopfiets?

Loopfietsen koop je op veel plekken. Zeker online kan je alle kanten op. Let wel op dat het fietsje van goede kwaliteit is, want je kind moet zich natuurlijk wel veilig kunnen verplaatsen.

Er zijn dan ook een aantal punten waar je op moet letten bij het kopen van een loopfiets voor 1 jaar en ouder. Uiteraard let je op de grootte van de fiets, of die past bij je kind. En of het om een stevig model gaat. Maar er zijn ook nog specifiekere eisen.

Het stuur van de loopfiets voor 1 jaar

Zoals gezegd moet de grootte van de loopfiets passen bij je kind van 1 jaar. Nog idealer is het natuurlijk als je zowel stuur als zadel in hoogte kunt verstellen.

Zo pas je de hoogte helemaal aan, aan je kind. En je kunt langer van het fietsje genieten. Verder moet je bij het stuur erop letten dat er een stuurbegrenzer aanwezig is.

Zo voorkom je dat het stuur niet te ver zal verdraaien waardoor er valpartijen kunnen ontstaan. Kiezen voor een breed stuur is eveneens slim, want daarmee heeft je kind meer controle over de fiets.

Het stuur staat op de juiste hoogte als je kind rechtop kan zitten als hij het stuur vasthoudt. Nog een puntje van aandacht zijn de handvatten op het stuur. Zorg ervoor dat deze niet glad zijn. Ruwer materiaal zorgt ervoor dat je kind meer grip heeft.

Vorm van het zadel van de loopfiets voor 1 tot 4 jaar

Je kind moet zijn benen vrij kunnen bewegen, daarom is een zadel van een loopfiets anders van vorm dan bij een gewone fiets.

Waar een gewone fietszadel aan de achterkant breder is, zal een loopfietszadel dus overal even breed zijn.

Verder is het fijn als het zadel een soort kuiltje heeft zodat je kind lekker zit en niet zo snel verschuift. Zoals gezegd is het fijn als je het zadel kunt verhogen. De hoogte van het zadel is goed als deze ongeveer op kruishoogte van je kind is.

Of beter gezegd: als je kind met zijn voetjes bij de vloer kan en daarbij zijn knieën nog iets gebogen houdt. Zo kan hij veilig bij de grond én kan hij zich goed afzetten.

Banden van de loopfiets

Kies voor banden die opblaasbaar zijn. Het geeft het meeste comfort en grip. En is daarnaast ook nog eens duurzamer. Voor een loopfietsje die alleen binnen gebruikt wordt door je kindje van 1 jaar kan je eventueel kiezen voor massieve banden, want die kunnen niet lek en zullen geen sporen achterlaten op je vloer.

Loopfiets 1 jaar; de instap

Kijk ook naar de hoogte van de instap. Een lage instap is fijner omdat je kind zo makkelijker plaats kan nemen en minder snel daarbij zal vallen.

Een kinbeschermer

Ook een slim idee is een kinbeschermer. Dit is een schuimrubberen hoes welke met klittenband op het stuur worst bevestigd. Valt je kind met zijn kin op het stuur dan komt het minder hard aan.

Wat is beter: een tweewiel loopfiets of een fiets met zijwieltjes?

Een loopfiets heeft voordelen ten opzichte van een fiets met zijwielen. De kleintjes ontwikkelen zo namelijk een beter evenwichtsgevoel. En zouden zo zich zelfs beter voorbereiden op het echte fietswerk.

Ze zijn nu namelijk op een betere manier bezig met het in evenwicht blijven. Een fiets met zijwieltjes zorgt er vaak voor dat een kind scheef op zijn fiets zit! En bij een driewieler kan je kind ook gewoon alle kanten ophangen zonder dat het omvalt.

Met een loopfiets moet hij het toch echt zelf doen. Natuurlijk is een traptrekker of een driewieler verder niet verkeerd ofzo en ook gewoon leuk om mee te spelen. Je kind leert dan al wel wat trappen is om vooruit te komen. Maar voor het echte evenwichtsgevoel is een loopfiets (met twee wielen) geschikter voor jouw kindje van 1 tot 3 jaar.

Wanneer overstappen van loopfiets naar een fiets?

Dan heb je misschien meteen de vraag wanneer je dan overstapt naar een fiets met trappers.

Je kunt kijken of je kind al langere tijd netjes op zijn loopfiets blijft zitten zonder dat hij steun zoekt op de grond met zijn voeten. Uiteraard hebben we het dan over loopfietsen op 2 wielen. Als hij een vaartje gemaakt heeft dus.

Lukt hem dat, dan kan hij zijn evenwicht goed bewaren. De overstap naar een fiets is dan niet zo groot meer. Echt leren fietsen met 2 wielen (dus zonder zijwieltjes) zal meestal op kleuterleeftijd zijn of net iets ouder. Hierin zitten wel grote verschillen per kind.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven