Los laten om meer rust in je hoofd te krijgen: let go met deze tips

Word je ook wel eens helemaal gek van jezelf? Je hebt veel aan je hoofd. Je doet té veel. Hierdoor loop je vast in je denken en doen. Je raakt gestresst en voelt je teneergeslagen. Je kunt niet meer rationeel nadenken. Al snel word je onzeker. Je vindt dat je faalt, met als resultaat dat je passie voor je werk compleet is verdwenen. En dit beïnvloedt je in je keuzes. Dan kan én moet je maar een ding doen. Los laten. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Los laten betekent beter functioneren

We maken allemaal wel eens een periode mee dat het te veel wordt. En dan zit alles tegen. Perfectionisme speelt hierin een grote rol. Je wilt de perfecte ouder, vriend of vriendin en werknemer of werkgever zijn. De hoge eisen die je aan jezelf stelt, breken je op. Al snel vraag jij je af hoe je in Godsnaam van dit “Ik – functioneer – niet – meer” gevoel afkomt.

Kun jij wel wat hulp gebruiken met los laten?

“Echt los laten is voor vasthouders.” Dat heeft van Heteren en Partner (een bureau dat zich richt op persoonlijke coaching) mooi verwoord. Maar hoe laat je deze stress/faalangst of dit perfectionisme los, en hoe vind je de juiste balans? Heel eenvoudig. Laat het los. Hierdoor creëer je tijd en ruimte voor jezelf. Je kunt weer helder nadenken en juiste beslissingen nemen. Meer rust resulteert in minder stress in je thuissituatie en in je werk.

Maar wat laat ik dan los?

Stel, je werkt aan een nieuw en uitdagend project. Je hebt er zin in, maar al snel zit je perfectionisme je de weg. Of je bent onzeker. Je raakt het overzicht kwijt. { Wat wilde de klant ook alweer? } Hetgeen dat je dan loslaat, is je perfectionisme. Niet je nieuwe project. Simpel gezegd voor zo’n beladen onderwerp, maar zo gemakkelijk is het eigenlijk.

Neem niet te veel hooi op je vork

Maak geen beloftes die je niet kunt waarmaken. Werk project voor project af. Verdeel de taken. Ook thuis. Zodra je alles tegelijk doet, maak je fouten. Afstand nemen doet soms ook wonderen. Al is het maar een paar dagen even niet met je werk bezig zijn.

Zeg eens ‘Nee’

Zeg gerust tegen je klant dat je momenteel geen tijd hebt. Stel een { realistische } datum voor, om aan zijn/haar project te werken. Je klant loopt echt niet naar een ander en zal je juist meer waarderen om je professionele houding. Los laten betekent ook nee zeggen. Dat is makkelijker dan later nee moeten zeggen, omdat alles je teveel wordt.

Deze artikelen zijn wellicht ook erg interessant voor jou:

Vertel eens, wat vind jij moeilijk aan los laten? En heb je nog tips voor onze andere lezeressen? 🙂

Lees ook: Maak van stress je bondgenoot in plaats van je vijand

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven