Sinds kort heb ik twee luchtbevochtigers in huis. Nadat ik al verschillende apparaten getest heb voor bijvoorbeeld de luchtreiniging bij ons in huis in verband met aanwezige allergieën ben ik nu ook geïnteresseerd geraakt in luchtbevochtigers. Ik ben erachter gekomen dat deze eigenlijk onmisbaar zijn in de goed geïsoleerde huizen van tegenwoordig en ik neem je graag mee in mijn zoektocht naar de verschillende mogelijkheden die je hierin hebt. Ik kan je in ieder geval alvast de reden verklappen waarom ik het nodig vind om de luchtvochtigheid in de gaten te houden: mijn planten! Ik heb dus een luchtbevochtiger voor mijn planten, hieronder lees je mijn bevindingen.
Luchtbevochtigers voor planten, je huid en je ‘adem’
Goed. Ik ben dus inmiddels 48 lentes jong en heb er nog nooit eerder over nagedacht om een luchtbevochtiger in huis te halen. Waarom niet? Ik heb er gewoon nooit bij stilgestaan dat de huidige luchtvochtigheid helemaal niet optimaal is voor een fijn leefcomfort. Maar sinds een paar weken heb ik twee luchtbevochtigers van Duux in huis gehaald voor mijn planten. Niet voor mezelf dus, maar om mijn plantjes bij het stekken te helpen en de grotere planten van een fijne, natuurlijke leefomgeving te voorzien. Uiteindelijk is het voor onszelf ook beter natuurlijk, een iets hogere luchtvochtigheid, maar de noodzaak ben ik pas gaan voelen door mijn planten, haha.
Waarom zou je een luchtbevochtiger in huis nemen?
- Voor je planten om hun natuurlijke habitat na te bootsen
- Onze huizen zijn te goed geïsoleerd waardoor we wel energie besparen maar de luchtkwaliteit achteruit gaat
- Ook voor houten vloeren, meubels en bijvoorbeeld je gitaar en piano is een luchtbevochtiger in huis een pré
- Een hogere luchtvochtigheid is beter voor je huid en fijner voor je ogen
- Beter als je gevoelig bent voor allergieën of snel hoofdpijn hebt
Ongetwijfeld zijn er nog meer redenen om een luchtbevochtiger in huis te nemen, maar in bovenstaande rijtje vind je in ieder geval wel de belangrijkste redenen. Goed, voor mij was reden 1 – de planten- dus de belangrijkste om met een luchtbevochtiger te starten. Sinds ik er een nieuwe hobby bij heb ben ik me aan het verdiepen in alles rondom planten. De blijkt dus dat de luchtvochtigheid in onze huizen over het algemeen veel te laag is. Hoe meer planten je hebt, hoe beter deze luchtvochtigheid waarschijnlijk zal zijn, maar je kan je planten dus ook een handje helpen door een luchtbevochtiger aan te schaffen.
Wat doet een luchtbevochtiger voor je planten?
Het zorgt voor een goede luchtvochtigheid, dat mag duidelijk zijn. De juiste luchtvochtigheid voor je planten ligt tussen de 50-70%. Dit terwijl in de meeste huizen de luchtvochtigheid maar tussen de 20-30% ongeveer ligt. Te weinig dus. En het gevolg van een te lage vochtigheid in de lucht is dat je planten hier last van kunnen krijgen:
- je krijgt bruine vlekken op de bladeren en de bladeren kunnen verdrogen
- bladeren beginnen te krullen bij lage luchtvochtigheid (teken van vochttekort)
- eventuele bloemknopjes verdrogen
- de puntjes van het blad verkleuren en drogen uit
- de potgrond droogt nog verder uit
Alleen water geven aan je planten blijkt dus niet voldoende. Nu heb ik de afgelopen weken -nadat ik me hiern verdiept heb- al behoorlijk wat afgesproeid bij mijn planten. Maar het zelf sproeien heeft ook een aantal nadelen. Het is natuurlijk arbeidsintensief en er komt water op de vloer (of je moet steeds alle planten buiten zetten). Daarnaast zijn er ook voldoende planten die niet van druppels op hun blad houden. Daar wordt dan het blad bruin van. Maar deze planten gedijen wel bij een hogere luchtvochtigheid. Voor deze planten is een luchtbevochtiger dus onmisbaar.
Zoektocht naar fijne en mooie luchtbevochtiger voor mijn planten
Ik vond het een hele zoektocht, de juiste luchtbevochtiger vinden. Nu had ik ook nog wel wat wensen ten aanzien van het apparaat, en dat maakt het er niet makkelijker op natuurlijk. Uiteindelijk ben ik bij Duux uitgekomen en ik vertel je graag even waarom.
Wat zocht ik in een luchtbevochtiger?
- handig in gebruik
- mooi (!)
- geen zichtbare verneveling of mist
- niet teveel geluid
- met hygrometer
Het laatste is me niet gelukt helaas, de Duux luchtbevochtiger heeft geen ingebouwde hygrometer. Deze moet ik dus nog apart aanschaffen om een beetje gevoel te krijgen met de luchtvochtigheid in huis. Maar verder voldoet hij aan alle punten. Vooral nummer 1 en 2 zijn echt helemaal top!
Duux luchtbevochtiger voordelen
Het is de mooiste luchtbevochtiger die ik ooit ergens gezien heb! Dus… vind je het vochtgehalte in de lucht niet alleen belangrijk, maar wil je graag dat de luchtbevochtiger ook iets toevoegt aan je huis, behalve dan dat het fijn is voor je planten. Dan is de Duux Ovi jouw apparaat! Vind je hem niet prachtig?
Daarnaast is hij ook echt enorm makkelijk bij te vullen. Ik pak mijn gieter en vul hem gewoon van bovenaf bij. Je hoeft er niets af te halen of uit te halen, je gooit er gewoon een plens water bovenop. Toegegeven een beetje met beleid graag, want anders klotst het water er overheen, maar ik vind het ideaal. Door het ‘rooster’ dat je ziet komt de lucht, maar op het hele middendeel kan je de luchtbevochtiger dus bijvullen. Afhankelijk van de stand van het apparaat en de luchtvochtigheid in huis is het bijvullen nodig. Op stand 1 verbruikt hij 100 ml per uur en op stand 2 200 ml.
Op stand 1 hoor je de Duux bevochtiger eigenlijk helemaal niet, op stand 2 maakt hij wat meer herrie, maar dat maakt onze planten niets uit 😉 . Op het kantoor staat hij op stand 1 en in de kamer op het moment op stand 2. Ook die laatste is goed om te hebben.
De Ovi is geschikt voor ruimtes tot 30 m². Dat is voor ons veel te weinig, aangezien woonkamer en keuken samen al ongeveer 80 m² zijn, dus er zal uiteindelijk nog zo’n apparaat bij moeten komen, maar het begin is gemaakt!
Ook een fijne luchtbevochtiger voor je planten aanschaffen? Je vindt deze bij Duux online!