Wat doe jij aan de luchtkwaliteit in huis en hoe meet je de luchtvochtigheid?

Ben jij ermee bezig, met de luchtkwaliteit in huis? In het verleden waren wij hier niet zo mee bezig, maar sinds ik steeds meer into de planten ben én we aardig wat verbouwen in huis vind ik de luchtkwaliteit en de luchtvochtigheid in huis wel belangrijk om te meten en in de gaten te houden. Maar hoe doe je dat? De luchtvochtigheid meten kan natuurlijk met een hygrometer. Maar als je ook wilt weten hoeveel C02 er in huis rondhangt of eventuele andere slechte stoffen, dan heb je daar niet genoeg aan. De Airthings kan je daar wel heel goed mee helpen. In één oogopslag weten we nu hoe het zit met de kwaliteit van de lucht in ons huis. Ideaal!

Luchtkwaliteit en luchtvochtigheid in huis meten; alles voor mijn planten 😉

De drang naar meer weten (en meten) over de luchtkwaliteit in huis komt bij mij dus door de planten. Want niet alleen voldoende daglicht is voor planten belangrijk, maar ook een goede luchtvochtigheid en voldoende voeding natuurlijk. Zeker in de groeimaanden zijn die laatste twee ook erg van belang. Nu is het voor planten eigenlijk heel simpel… hoe hoger de luchtvochtigheid meet in huis, des te beter dat is voor de planten. Maar dat geldt helaas niet voor ons, en ook niet voor het huis zelf.

Een te lage luchtvochtigheid is niet goed, maar het meten van een te hoge luchtvochtigheid in huis kan leiden tot schimmelvorming én je kan last krijgen van je ademhaling of veel gaan hoesten. Vandaar dat een luchtvochtigheid van rond de 60% aanbevolen wordt voor een fijne groeiomgeving van je planten en een fijne leefomgeving. Wij meten dit tegenwoordig dus met de Airthings Wave Plus.

luchtkwaliteit meten in huis en luchtvochtigheid

Wat is Airthings?

Airthings heeft allerlei producten om de luchtkwaliteit in huis te meten, maar ook bijvoorbeeld om informatie over pollen te geven. Zo geeft onze Airthings Wave Plus ook aan wat ik dagelijks kan verwachten op het gebied van mijn pollenallergie. Nu ben ik daar – na jaren ervaringsexpert te zijn op het gebied van pollen- al redelijk in geoefend, maar het is toch leuk om te zien.

Wij hebben de Wave Plus die gekoppeld is aan een app waar we alle informatie op uit kunnen lezen. Maar even zwaaien ‘langs’ de Wave Plus levert ook direct informatie. Komt er een groene kring dan zie je direct dat alles in orde is. Bij geel is het niet helemal oké en bij een rode ring moet je echt checken wat er aan de hand is. Tegen die tijd heb ik overigens ook al een melding gehad van Airthing over de luchtkwaliteit

Wij hebben de Airthings Wave Plus overigens in de woonkamer staan, en het connecten met de app is een makkie. Mocht je ook andere ruimtes in huis aan willen sluiten om bijvoorbeeld luchtvochtigheid te meten, dan kan dat ook. Je kan je set uitbreiden met een Hub en een mini in iedere ruimte die je wilt monitoren.

Wat geeft Airthings allemaal aan informatie?

Qua luchtkwaliteit geeft Airthings Wave Plus over verschillende ‘stoffen’ in de lucht informatie:

Radon: Radon is een radioactief gas dat van nature vrijkomt uit de bodem en uit bouwmaterialen zoals beton, baksteen en natuursteen. Dat klinkt heel heftig, en eerlijk is eerlijk… het kan bijvoorbeeld longkanker veroorzaken. In Nederland heb je het dan over enkele honderden gevallen per jaar. Het is dus van belang dat de Radonconcentratie zo laag mogelijk is. Airthings meet deze concentratie in de lucht in je huis waardoor je continue op de hoogte kan zijn. Goede ventilatie is overigens ‘key’ in het zo laag mogelijk houden van deze concentratie.

VOC: De concentratie VOC in de lucht wil je ook liefst zo laag mogelijk houden. Deze concentratie duidt aan hoeveel chemicaliën en gassen en dergelijke er in de lucht in je huis hangen. Ben je bijvoorbeeld aan het schilderen in huis dan zal de luchtkwaliteit ongetwijfeld slechter meten op dit vlak dan als je niets bijzonders doet. Het is overigens wel zo dat je de VOC’s terugvindt in allerlei dagelijkse producten.

Co2: Het Co2 gehalte in huis is meestal niet extreem hoog. Het is een geheel natuurlijk gas dat wij zelf uitademen en dat planten gebruiken om uiteindelijk weer zuurstof te produceren. Toch kan een te hoog gemeten concentratie in huis leiden tot bijvoorbeeld rusteloosheid, lage productiviteit en hoofdpijn. Zaak om dit in de gaten te blijven houden dus.

Luchtvochtigheid: Zoals gezegd is een luchtvochtigheid van gemiddeld 60% aan te bevelen voor je planten in huis en een fijne leefomgeving. Te droge lucht is niet fijn en kan leiden tot bijvoorbeeld hoesten. Maar ook tot een droge keel en droge ogen waardoor je veel moet knipperen.

Temperatuur: het meten van de temperatuur in huis spreekt voor zich.

Luchtdruk: het meten van de luchtdruk spreekt ook voor zich.

Acties die je kan ondernemen na het meten van de luchtkwaliteit

Meten is weten roept Frank altijd. Niet gek voor een natuurkundige natuurlijk 😉 . Maar hij heeft hierin uiteraard ook gewoon gelijk. Als je kan meten hoe hoog de concentratie van iets in de lucht is, dan kan je er wellicht ook wat aan doen. De luchtdruk is wellicht moeilijk te beïnvloeden. Maar de concentratie van Radon en VOC zijn door goede ventilatie wel te verbeteren. Ook de luchtvochtigheid in huis kan je na het meten aanpassen door bijvoorbeeld wat vaker je planten te sproeien.

Nu ben ik niet van het type dat meerdere keren per dag op de app gaat kijken hoe de stand van zaken is. Vandaar dat ik het ook prettig vind dat je een melding kan krijgen als de concentraties te hoog zijn. Je kan dit zelf instellen, persoonlijk vind ik dat fijn, zeker in het geval van Radon, VOC en luchtvochtigheid. Dus die heb ik aan staan. Airthings Wave Plus gaat hierbij uit van gemiddelden die acceptabel zijn en concentraties die te hoog zijn waarbij je dan een melding krijgt. Super handig.

Wil je meer weten over deze handige gadget voor in huis? Lees verder op Airthings! Je koopt de Airthings onder andere bij Bol.com

1 gedachte over “Wat doe jij aan de luchtkwaliteit in huis en hoe meet je de luchtvochtigheid?”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven