Kind met luchtwegproblemen; wat kan het zijn?

Heb jij een kind met luchtwegproblemen? Dan vraag je je vast af wat het kan zijn. De meeste kinderen zijn een aantal keer per jaar verkouden, daarmee bouwen zij weerstand op. Normale verkoudheden komen en gaan.

Het wordt echter een ander verhaal als zij dag in, dag uit hoesten, proesten, niezen en kortademig zijn. Als ouder ga je je dan toch zorgen maken over de gezondheid van je kind, je wilt weten wat het is. En terecht.

Het maakt het er dan niet makkelijker op dat er zoveel aandoeningen bestaan die op de luchtwegen kunnen slaan. Om je te helpen, geef ik je graag een wat helderder beeld van luchtwegaandoeningen die regelmatig voorkomen bij kinderen. Herken je je kind hierin? Dan zal dat het zomaar eens kunnen zijn.

Covid-19 / corona

Hoewel de ernstige variant niet meer heerst, komt de mildere en besmettelijkere variant van Covid-19 ofwel corona nog regelmatig voor. Ook bij kinderen.

Doorgaans reageren kinderen er niet zo heftig op als volwassenen, maar als luchtwegproblemen bij meerdere mensen in de familie voorkomen, dan is de kans groot dat ook jouw kind hier gevoelig voor is.

Met als resultaat dat hij of zij er wat heftiger op reageert. Een samenvatting van mogelijke symptomen van de huidige coronavariant en meer informatie vind je o.a. op site van het RIVM. Daarom is het aan te raden om ten eerste Covid-19 uit te sluiten, door je kind hierop te testen met een zelftest.

Doe dit vooral zelf als ouder bij je kind, dat voelt vertrouwd. Om solidair te zijn kun je laten zien dat je zelf ook een zelftest uitvoert en het reuze meevalt. Let wel op dat je met deze variant, zowel bij jezelf als bij je kind, via de keel en via de neus test.

Luchtwegproblemen kind; wel eens gehoord van Atopie?

Heeft je kind geen corona, maar komen luchtwegproblemen wel bij één of meerdere mensen voor in de familie? Dan is de kans groot dat het om atopie gaat.

Atopie is een erfelijke aanleg om overgevoelig (allergisch) te reageren op normale stoffen en omstandigheden. Eczeem, allergieën en luchtwegproblemen vormen hier als het ware een driehoek.

Dat wil zeggen, heeft je kind bijvoorbeeld op een moment in zijn of haar leven last van eczeem, dan is de kans groot dat je kind na verloop van tijd ook allergieën en luchtwegproblemen ontwikkelt.

Voorbeelden van veelvoorkomende atopische aandoeningen zijn:

constitutioneel eczeem

Een jeukende huiduitslag en/of huidbeschadiging wat als gevolg hiervan ook luchtwegproblemen kan veroorzaken. Voor eczeem wordt meestal een zalf of crème (bijvoorbeeld Lanette-crème) voorgeschreven door de huisarts.

Gebruik daarnaast zo weinig mogelijk zeep en andere producten die de huid kunnen irriteren. Meer medische informatie over constitutioneel eczeem vindt je op Thuisarts.nl.   

Voedselallergie

Zowel kinderen als volwassenen kunnen allergisch reageren op allerlei soorten voedsel. Denk aan koemelk, vis, noten, zaden en noem maar op. Uitgebreide informatie van de verschillende soorten voedselallergieën, de bijhorende symptomen en wat je hieraan kan doen, vind je op de website van Stichting Voedselallergie.

Hooikoorts luchtwegproblemen bij je kind

Hooikoorts komt tot uiting wanneer alles weer gaat groeien en bloeien. Hier lees je meer over de hooikoorts symptomen. De pollen vliegen je om de oren. Je kind krijgt tranende ogen, wordt snotterig, krijgt jeukende huiduitslag, wordt benauwd en gaat niezen en/of hoesten.

Welke en hoeveel van deze symptomen jouw kind heeft, is afhankelijk van hoe hoog jouw kind scoort op hooikoorts. Daarnaast, is hij of zij allergisch voor graspollen, boompollen of allebei?

En indien boompollen, welke boomsoorten dan?  Bevestiging en specificatie van dit alles kun je te weten komen door je huisarts een verwijzing te vragen naar een kinderallergoloog. Meer informatie over hooikoorts kun je o.a. terugvinden op www.hooikoorts.com.

Allergie voor huisstofmijt

De huisstofmijt is een klein dier dat leeft in o.a. matrassen, kussens, stoffen meubels, gordijnen, vloerkleden, knuffels, enzovoort.

Is je kind allergisch voor huisstofmijt, dan kan dat zich o.a. uiten door ademhalingsproblemen, jeukende ogen en neus, tranende ogen, niezen, hoesten en concentratieproblemen.

Denk je dat je kind allergisch is voor huisstofmijt? Laat je kind hier dan op testen bij een kinderallergoloog. Stappen die je zelf alvast kunt ondernemen zijn meer stofzuigen, beddengoed ten alle tijden op 60 graden wassen en de vloerkleden het huis uit doen.

Meer informatie over huisstofmijtallergie, kun je vinden op “alles over allergie”.

Allergie voor huisdieren

Een andere, vervelende allergie die regelmatig voorkomt, is een allergie voor huisdieren. Allergie voor katten en honden komt het meeste voor. Wederom kan een kinderallergoloog vaststellen of en voor welk dier jouw kindje allergisch is. Meer informatie over huisdierenallergie vind je op “alles over allergie”.

lijst met verschillende soorten luchtwegproblemen die op kunnen treden bij een kind

Astma

Astma is een ziekte van de buisjes in de longen. Dit kan zowel worden veroorzaakt door allergische prikkels als door niet-allergische prikkels. Kijk voor meer informatie op de website van thuisarts.nl.

Bronchitis

Is je kind benauwd, heeft hij of zij een snelle en/of piepende ademhaling en moet je mini-me veel hoesten? Dan kan bronchitis weleens de oorzaak zijn.

Een puffer kan helpen om je kind beter te laten ademhalen en het hoesten te verminderen. Bronchitis is onder te verdelen in acute bronchitis en chronische bronchitis. Meer informatie hierover en hoe hiermee om te gaan vind je op thuisarts.nl.

Atopie wordt overgedragen bij de geboorte en kan al snel daarna tot uiting komen. Dit hoeft echter niet. Dit verschilt per kind.

Het kan zich ook pas op de kleuterleeftijd uiten of zelfs als je kind een tiener is. Ook kan de ernst van de atopische aandoening(en) per levensfase verschillen of komen er met de jaren aandoeningen bij, of verdwijnen er aandoeningen.

RS virus

Het RS-virus komt voornamelijk in de winter voor. Niet te verwisselen met het noravirus trouwens! Volwassenen krijgen door dit virus vaak alleen een verkoudheid, maar bij baby’s en jonge kinderen kan de verkoudheid overslaan op de lagere luchtwegen.

Voor laatstgenoemde doelgroep kan dat erg gevaarlijk zijn. Herken jij de klachten van jouw kleintje als je de uitleg van het RIVM hierover leest? Neem dan z.s.m. contact op met je huisarts.

Longontsteking als luchtwegproblemen bij je kind

Hoest je kind slijm op, heeft hij of zij een snelle ademhaling en hoge koorts? Dan kan je kleine oogappel weleens een longontsteking hebben. Doe de symptomencheck op de website van het longfonds. Komen de symptomen grotendeels overeen? Trek dan snel aan bel!

Hopelijk hebben de luchtwegaandoeningen die ik in dit artikel heb behandeld je een beter inzicht gegeven in waar je mee te maken kan hebben of krijgen.

Ik wil wel benadrukken dat dit artikel bedoeld is om de mogelijkheden helder te krijgen. Bij een vermoeden dien je altijd een deskundige (huis)arts te raadplegen. Zij kunnen je van een feitelijke diagnose voorzien.  

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven