Luisteren naar je kind; voor wat hoort wat

Peuters en kleuters zijn zó vol van zichzelf, dat ze non-stop je aandacht vragen. Ze willen alles weten, begrijpen en ontdekken en stellen voortdurend wat- en waarom-vragen. Leuk! Maar soms ook best vermoeiend. Dan gaat luisteren naar je kind op de automatische piloot. Je leest voor terwijl je gedachten bij het huishouden, je werk of honderd-en-één andere dingen zijn. Hoe erg is dat eigenlijk?

Quality time!

Niemand wil en kan voortdurend vol aandacht met zijn of haar kind bezig zijn. Met kinderen onder de zes jaar worstel je regelmatig met gebroken nachten. Overdag wordt er ook nogal wat van je energie gevraagd. Vergeleken met tientallen jaren terug, hebben we nu veel meer aandacht voor de gevoelens van kinderen. Wat ons in deze tijd ontbreekt, is rust en tijd. Ben je zelf vaak gehaast, druk of snel afgeleid, dan is het logisch dat je kind daarop reageert. Probeer vooral enkele rustmomenten met je kind te creëren en doe dan iets samen met je kind waar jij ook enthousiast van wordt. Laat het voorlezen aan je partner of de oppas over als je er weinig plezier aan beleeft. Maak samen met je kind een lijst van leuke activiteiten waarmee je allebei je accu oplaadt.

Echt luisteren naar je kind doe je zo!

Goed luisteren naar elkaar houdt ook in dat je om de beurt het woord krijgt. Peuters en kleuters doen dat niet uit zichzelf. Daarbij hebben ze je hulp nodig. Volg je kind even en verwoord zijn wens om veel te vertellen of te vragen. Knik begrijpend en vat samen wat hij zegt. Dat is ook goed voor jou, want ook voor papa’s en mama’s is écht luisteren naar hun kind soms een uitdaging  😉 . Luisteren naar papa en mama kan moeilijk zijn, maar luisteren naar je kind ook! Geef daarna een teken dat hij vervolgens naar jou moet luisteren, door bijvoorbeeld je hand even op te steken. Het vergt best veel van je kind om te wachten met reageren tot dat je uitgesproken bent. Prijs je zoon/dochter als het even lukt en oefen dit luisteren meerdere keren op een dag. En hoe meer jullie luisteren naar je kind, hoe meer hij of zij uiteindelijk naar jullie luistert.

Claimen?

Stoor je je aan de continue claim van je kind? Stel dan grenzen! Zeg eerst duidelijk wat je niet wilt: “Stop met er doorheen te praten!” en “Goed zo als je rustig praat, dan kan mama goed naar je luisteren.” Praat je kind er toch weer doorheen, zeg dan nog een keer dat je alleen luistert als hij rustig praat. Lukt het niet, reageer dan even helemaal niet meer. Zorg dat je iets doet dat je zo in beslag neemt, dat je je ook niet loopt te irriteren aan zijn gedrag. Negeren gaat echter vaak over in reageren en daarmee krijgt je kind uiteindelijk toch zijn zin. Er komt een hoop geduld bij kijken, maar je zult zien dat het contact met je kind er nog beter door wordt.

Mama’s vrije dag, een gewone- of een feestdag?

Zorg dat je ook je vrije dagen gewoon indeelt met huishoudelijke activiteiten. Maak er geen feestdag van voor je kind. Zeg dus niet: “Als mama vrij is, dan gaan we…” Gebruik een weekplanner waarop je met tekeningen en pictogrammen laat zien wat de dag brengt. En vraag je kind waar zijn of haar voorkeur naar uitgaat. Plan dat moment in, zodat het niet door drukte vergeten kan worden. Vraag zo nu en dan een vriend(in) van de crèche of uit de klas thuis te spelen en teken dat ook op de weekplanner. Doordat je de activiteiten met je kind op de agenda zet, komt je kind in beeld en telt zijn of haar idee ook echt mee. Dat versterkt het zelfvertrouwen!

Hoe duidelijker, hoe fijner!

Kinderen houden van voorspelbaarheid en vragen niet om een bruisend en dynamisch leven. Peuters lezen graag steeds hetzelfde boekje, houden van de bekende rijmpjes uit de oude doos en zijn gek op beweging- en stoeispelletjes. De I-pad of televisie fungeren alleen voor ons als handige oppas, peuters en kleuters kunnen heel goed zonder!

Meer artikelen van de opvoeddesk lezen? Kijk dan HIER

Workshoptip van de Opvoeddesk! Kom naar de Opvoeddesk cursus “ALS JE KIND NIET LUISTERT”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven