Luisteren naar kinderen, ik doe het te weinig!

Luisteren naar kinderen? Hoezo? Waarom? Huh? Zij moeten toch naar ons luisteren? Veel ouders mopperen over het feit dat hun kind niet naar hen luistert, ik hoor het mezelf ook regelmatig zeggen… ‘kom op, luister nou eens!

luisteren naar kinderen

Alleen bedoel ik daar iets anders mee, namelijk ‘doe nu eens wat ik zeg’. Ik neem aan dat jij dat ook bedoelt als je dit zegt. Maar luisteren heeft eigenlijk een andere betekenis en luisteren naar kinderen is dan ook iets waarvan ik met het schaamrood op mijn kaken moet bekennen dat ik dat te weinig doe! Weg met dat bord voor mijn kop en aan de slag!

Luisteren naar kinderen is niet moeilijk, je moet het alleen doen!

Natuurlijk hoor ik wat ze zeggen (of soms zelfs dát niet), maar écht luisteren? Daar neem ik eigenlijk vaak niet de tijd voor. Ik ben aan het werk en luister maar met een half oor. Huhhuh. Ja. Oh? Zo klinkt dat dan ongeveer, je herkent het vast wel! En ik baal ervan dat ik dat hier moet toegeven. Zeker ook na het lezen van de informatie van de Kindercorrespondent. Ik voel me per direct een slechte moeder en ga dan ook mijn best doen om dit te veranderen.

De Kindercorrespondent is een fenomeen, gestart door Tako Rietveld, verslaggever bij het NOS jeugdjournaal. Hij heeft een convenant opgesteld wat door allerlei partijen getekend wordt om kinderen een stem te geven.

Natuurlijk roepen kinderen aldoor wat ze wel willen, niet willen en hoe zij vinden dat het moet. Maar wij luisteren vaak niet. Zonder dat we ze écht horen hebben wij ouders al bedacht wat er gaat gebeuren. En dat voelt voor kinderen uiteraard alsof ze niet serieus genomen worden. Ik denk ook dat daar de schoen wringt in bijvoorbeeld onze discussies met zoonlief. Hij zégt wel vanalles, maar wij luisteren niet echt, wuiven het weg en proberen onze eigen gedachtes aan hem op te leggen. En naar kinderen luisteren hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je dan ook doet wat zij willen. Maar het is wél belangrijk dat je hun overwegingen meeneemt in je beslissing.

Het is geen zeuren wat ze doen. Misschien herhalen ze wel, maar dat komt dan omdat je niet geluisterd hebt. Tjee, als ik dit zo opschrijf dan klinkt het zo simpel als wat. Waarom is de praktijk dan blijkbaar zo lastig voor ons?

Het convenant van Tako is in ieder geval een eitje:
‘Kinderen kijken anders naar de wereld dan volwassenen. Hun stem is belangrijk. Wij nemen de meningen, visies en vragen van elk kind serieus en laten kinderen hun verhaal vertellen.’

1) We laten kinderen hun verhaal vertellen
2) We luisteren aandachtig
3) We stellen serieuze vragen
4) We laten kinderen uitpraten
5) We denken aan de visie en mening van kinderen als er een beslissing genomen moet worden

luisteren naar kinderen

Rietveld start dit uiteraard met het oog op verhalen van kinderen. Verhalen van bijvoorbeeld vluchtelingen, kindsoldaten of bijvoorbeeld actievoerende kinderen. Maar eigenlijk begint het gewoon klein, in je eigen gezin. Ik ga er dan ook werk van maken en proberen écht te luisteren naar mijn kinderen. Ongetwijfeld zal ik mezelf zo nu en dan tot de orde moeten roepen… vandaar dat ik me bedacht heb om er wat extra aandacht aan te besteden in de vorm van een ‘reminder’ 😉 . Je kan overigens op zijn nieuwe website het convenant downloaden en ondertekenen samen met je kind. Een goed idee uiteraard, alleen wil ik graag een mooi ingelijst exemplaar op mijn kantoor hangen zodat ik er steeds tegenaan kijk!

Vertel eens eerlijk, luister jij écht naar je kind?

3 gedachten over “Luisteren naar kinderen, ik doe het te weinig!”

  1. Zelf ben ik nog een beetje kind, dus hopelijk lees je het wel. Grapje hoor:) Hier heb ik altijd al een mening over gehad. Heel vaak zitten kinderen juist vol met ideeën en zegen ze heel vaak ook iets nuttigs. Ik werd altijd super boos als niemand naar mij luisterde, terwijl ik echt iets nuttigs wilde zegen. Gelukkig zijn er altijd nog mensen zoals jij die het wel doen of proberen. Hopelijk doen meer mensen met je mee

    1. Joyce van de Pas
      Joyce van de Pas

      Hi Fabian, Bedankt voor je reactie, uiteraard lees ik die ;). We schrijven tenslote voor de interactie hè. Ik geloof oprecht dat je daar gelijk in hebt. Dat kinderen inderdaad vaak iets nuttigs kunnen inbrengen, ze zie het vanuit een heel ander perspectief! Ik ga écht mijn best doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven