Luizen behandelen en voorkomen; dit zijn de methodes

Luizen behandelen -of beter nog- luizen voorkomen, welke methodes zijn er en hoe werken ze? Al eerder schreef ik over dit onderwerp en het feit dat er vorig jaar nog een resistente hoofdluis werd geconstateerd. IEEEW.

Na iedere vakantie moeten de kids op school weer gecontroleerd worden en dan heb je ook nog eens ‘Nationale luizendag’. Tijd om eens volledig uit te pluizen hoe we luizen behandelen. Liever luizen voorkomen? Ook daar hebben we de methodes voor op een rijtje gezet, want beter luizen voorkomen dan luizen behandelen, nietwaar?

luizen behandelen

Luizen voorkomen en luizen behandelen

Afgelopen zomer zijn we getroffen door een hele zwendel luizen. Luizen tijdens onze vakantie nog wel! Bij mijn dochter, bij mijn zoon en ik durf het bijna niet te hardop te zeggen (schrijven gaat beter)… bij mijzelf.

De enige die de dans ontsprong was manlief, maar dat is makkelijk met een kale kop. Op vakantie in Frankrijk naar de supermarkt dus voor een middel dat geschikt is om luizen te behandelen. Brrrr.

Het is een enorme heisa om 3 mensen in je gezin luisvrij te krijgen, zeker op vakantie. Voor de toekomst kan ik alleen nog maar bedenken ‘hoe kan ik luizen voorkomen in de toekomst?’ Tijd voor een grondig onderzoek dus in verband met luizen behandelen.

Hoe kan ik luizen behandelen ?

Luizen behandelen kan via verschillende methodes:

 1. De nat-kam methode; effectief, mits goed uitgevoerd
 2. Anti-hoofdluismiddelen
 3. Electrische luizenkam; effectiviteit is NIET aangetoond
 4. Etherische oliën; effectiviteit is NIET aangetoond
 5. de luizenkap
 6. shampoos en lotions op basis van insecticiden
 7. Shampoo’s op natuurlijke basis
 8. Luizen behandelen door je hoofd kaal te scheren

1. De nat-kam methode voor luizen behandelen

Was het haar met gewone shampoo, spoel het daarna uit en smeer het in met flink wat conditioner. Kam met een gewone kam de klitten eruit en buig daarna het hoofd voorover. Kam met een speciale luizenkam (tanden 0,3 tot 0,4 mm uit elkaar) van achteren naar voren streek voor streek de hele haardos uit.

Na iedere streek kammen veeg je de luizenkam af aan een stukje wcpapier of keukenrol, of haal je hem door een bak water. Pak hiervoor een witte bak, zodat je ziet wat er in het water belandt. Luizen voorkomen doe je hier niet echt mee, maar het is een start.

Spoel hierna de resterende conditioner uit en kam het haar nogmaals met de gewone kam weer door. Daarna pak je nogmaals de luizenkam om wederom streek voor streek het haar te kammen, maar dit keer van voor naar achter. Ook nu veeg je na iedere kambeweging de kam weer af.

Aangezien luizen zich snel voortplanten is het zaak dat je het luizen behandelen na een dag of 3-4 weer herhaalt gedurende 2 weken om er zeker van te zijn dat echt álle luizen verdwenen zijn.

Hier bestel je een goede luizenkam ⇒

 • Voordelen van de nat-kam methode: goedkoop en volledig natuurlijk dus niet slecht voor het milieu en de hoofdhuid.
 • Nadeel van de nat-kam methode: erg arbeidsintensief en als je een luis mist kan je weer opnieuw beginnen.

Tip: De beste luizenkam voor de nat-kam methode is een luizenkam waar iedereen positief over is, en dat is de Assy luizenkam voor luizen behandelen, maar ook om neten uit het haar te halen.

Luizen behandelen met de Assy luizenkam

Deze luizenkam is wellicht ietsje duurder dan de gewone varianten, maar hij heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere luizenkammen voor het luizen behandelen.

Assy is gemaakt middels de Laser Technology van zeer nauwkeurige gelaste tanden met spiraalgroeven. De punten van de kam zijn goed afgerond. Op deze manier wordt de hoofdhuid niet geïrriteerd. De tanden van de kam staan zo dicht bij elkaar dat zelfs de kleinste neten ‘gevangen’ worden. 

De MicroSpirals hebben microscopische randjes die de luizen en neten breken. Hierdoor krijgen nieuwe luizen geen kans. De kam is gemaakt van roestvrijstaal en heeft daardoor een ongeëvenaarde stevigheid en duurzaamheid. Assy gaat doorgaans zeker 5-10 jaar mee en is voor het hele gezin te gebruiken.

De prijs van de Assy ligt rond de 12,00 euro en je besteld hem hier.

2. Anti-hoofdluismiddelen op basis van dimeticon en malathion

Andere middelen voor het luizen behandelen zijn verschillende shampoo’s of lotions en dergelijke. Een gewone shampoo werkt niet als ‘bestrijdingsmiddel’ om van de luizen af te komen. Een van de bekendste middelen om hoofdluis te behandelen is Prioderm.

Prioderm is in verschillende vormen verkrijgbaar. De actieve stoffen zorgen ervoor dat de luis verstikt en een soort van ‘loslaat’, waarna je hem met de kam eenvoudig kan uitkammen. Een effectie middel als luizen voorkomen niet gelukt is.

Shampoo variant

Je hebt de shampoo variant voor het behandelen van luizen die werkt op basis van dimeticon en Oligodeceenolie. Hiermee was je je haar en deze laat je vervolgens een kwartiertje intrekken in nat haar. Daarna spoel je de haren uit en kan je gaan kammen.

 • Voordeel luizen behandelen met prioderm shampoo: je bent vrij snel klaar
 • Nadeel prioderm shampoo: niet natuurlijk en duurder dan de nat-kam methode

Lotion variant

De lotion variant bevat de actieve stof malathion. Deze lotion breng je aan op droog haar, masseer je in en laat je goed intrekken. Voor een goede werking moet de lotion zeker 12 uur intrekken (!).

 • Voordeel prioderm lotion: fijner voor echt lang haar omdat het makkelijker doorkamt
 • Nadeel prioderm lotion: duurder dan nat-kam methode, stinkt, duurt lang

Middelen op basis van dimeticon worden ook aanbevolen door het RIVM en de hoofdluis kan niet resistent worden tegen dit middel.

Je bestelt Prioderm hier

Luizen voorkomen met Kruidvat luizenlotion

Kruidvat introduceert de Anti-luis Haarlotion met Dimeticon. Deze haarlotion behandelt
neten en hoofdluis bij volwassenen en kinderen ouder dan zes maanden. De haarlotion
bevat dimeticon en is verrijkt met amandelolie en vitamine E.

3+4. Electrische luizenkam en etherische oliën

Luizen behandelen via deze methodes is niet voldoende bewezen met onderzoek, waardoor deze producten dan ook niet aanbevolen kunnen worden als effectieve methode.

5. Luizen behandelen met de luizenkap

Relatief nieuw op de markt is de luizenkap. De luizenkap zet je op je hoofd als een soort van badmuts. In de opening bovenop giet je olijfolie of zonnebloemolie die je vervolgens 10 minuten in laat trekken. Daarna giet je -als je klaar bent- de olie in een teiltje om vervolgens je haren met shampoo te wassen.

De prijs van de luizenkap is € 19,75

 • Voordelen van de luizenkap: Niet duur, een hilarische kap op je kop waar je lekker om kan lachen met elkaar én een natuurlijke methode.
 • Nadelen van de luizenkap: Je doodt met de olie alleen de luizen. De neten blijven levend achter, komen uit en moeten weer opnieuw behandeld worden. Nieuwe luizen voorkomen lukt dus niet. Ietwat omslachtig met watjes achter de oren en olie die in een teiltje opgevangen moet worden. Je moet bepaalde bewegingen met je hoofd maken om de olie overal te laten komen en zijn werk te laten doen.

6. Shampoos en lotions op basis van insecticiden

Deze producten klinken zoals ze zijn. Niet tof. Vandaar dat ze ook niet gebruikt mogen worden bij jongere kinderen, zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven of personen met een astmatische aandoening. Als je het mij vraagt reden genoeg om hier niet aan te beginnen en het luizen behandelen met een ander product te doen, maar mocht je nog wat redenen willen:

 • Je kan er jeuk en irritatie van krijgen (net als van de hoofdluis zelf)
 • De luizen kunnen er resistent tegen raken
 • Producten zijn licht ontvlambaar

7. Natuurlijke haarproducten tegen hoofdluis

a. Eco kid

Over natuurlijke haarproducten tegen hoofdluis (en Ecokid) hebben we al eerder een artikel geschreven, dus klik op de link hierboven als je daar nog wat over wilt lezen.

b. Cleani Kid anti luizen gel

Een gel die ingebracht kan worden direct na het wassen van de haren. Na 20 minuten intrekken zijn de luizen én eitjes gedood en kan het haar doorgekamd worden. 100% natuurlijk met veilige ingrediënten. Luizen voorkomen is nog altijd beter, maar dit is ook een goede optie.

c. Nyda spray voor luizen behandelen

Een zeer effectieve spray/shampoo tegen luizen. Het doodt de luizen niet met gif maar door ze te verstikken aangezien het een siliconen shampoo is. Het heeft dus een fysische werking, geen chemische.

d. Licener

Wij zijn er thuis heel erg tevreden over: de anti-luis behandeling van Licener. Ook op natuurlijke basis. Bovendien is het relatief goedkoop, en ze hebben ook nog eens ‘niet goed geld terug’ garantie. En nog een pluspunt: je hoeft de behandeling maar één keer uit te voeren, herhaling is dus niet nodig. Tenzij die vervelende luizen weer terugkomen natuurlijk!

Prijzen van deze shampoo’s variëren van € 12,00 tot € 20,00

8. Kaal scheren om luizen te behandelen

Nogal rigoreus en wat mij betreft alleen in uiterste noodgevallen bij het luizen behandelen, haha. Wat mijn dochter betreft denk ik nooit. Enorm effectief, dat wel 😉 .

9. Novokid gebruiken

Novokid is een CE Medisch Hulpmiddel Klasse 1 en is een nieuwe en innovatieve hoofdluisbehandeling. In 10 minuten verwijdert het hoofdluis met behulp van een mengsel dat de luchtwegen van luizen en neten afsluit.

Je kan dit doen zonder je haren te wassen en zonder onder de douche te staan. Je maakt geen gebruik van olie of iets dergelijks waardoor je haren helemaal vettig worden. Je doet een kap op je hoofd, of het hoofd van je kind, welke het haar helemaal afsluit. Vervolgens zet je er een soort diffuser op -die werkt op batterijen- die een mengsel droog verstuift over het haar.

Meer over deze ingenieuze techniek om luizen te behandelen lees je hier. De reviews van dit product zijn overigens wel verdeeld, lang niet iedereen is enthousiast over de werking ervan.

Luizen voorkomen, wat kan ik hieraan doen?

Beter nog dan luizen behandelen is luizen voorkomen, dat snap je! Maar luizen voorkomen is eenvoudiger gedacht dan gedaan, aangezien die akelige kruipers binnen 1 minuut 30 cm af kunnen leggen. Wat zoveel wil zeggen als ‘van hoofd kind nummer 1 naar hoofd kind nummer 2 in no-time‘.

Hoe kan je dan toch een uitbraak van luizen voorkomen? Door in ieder geval met enige regelmaat preventief te werk te gaan kan je er redelijk bijtijds bijzijn. Echt luizen voorkomen is dat natuurlijk niet, maar hoe sneller je erbij bent, hoe beter.

Onderstaande methode’s kan je gebruiken om luizen zoveel mogelijk te voorkomen.

Methodes om een plaag luizen te voorkomen:

 1. Kammen, kammen, kammen (zie de nat-kam methode hieronder)
 2. Leeloop elastiekjes
 3. Tea Tree
 4. Alphanova Kids Bio Zeropou
 5. O’Right Tea Tree shampoo

1. Kammen tegen luizen behandelen of luizen voorkomen in plaagvorm

Met kammen hou je de luizen niet preventief weg natuurlijk, dus voor luizen voorkomen is dit niet de methode. Maar wél voor het voorkomen van een plaag luizen! En uiteraard is dit een uiterst effectieve methode voor luizen behandelen.

2. Leeloop elastiekjes preventief tegen luizen

LEELOOP zijn elastische haarbandjes die bewerkt zijn met een unieke mix van zorgvuldig geselecteerde, natuurlijke oliën. Natuurlijke oliën die een geur afscheiden die door mensen als prettig ervaren wordt, maar door de hoofdluis niet.

Je gebruikt de elastiekjes in je haar, in een paardenstaart, een knot of een vlecht om luizen te voorkomen.

De 100% natuurlijke formule beschermt meisjes tegen hoofdluis, zonder dat er aan de hoofdhuid enige irritatie of haar schade ontstaat. LEELOOP is gecertificeerd en goedgekeurd als medisch hulpmiddel, ze zijn betaalbaar en ze zien er ook nog eens super leuk uit in de kleuren Neon roze en Neon groen! De duur van de werking van een elastiekje is ongeveer 2 weken.

3. Luizen voorkomen met Tea Tree olie

Luizen behandelen met Tea Tree olie is nooit echt door middel van onderzoek bewezen, maar in de volksmond wordt Tea Tree olie genoemd als uitstekend middel om luizen te voorkomen.

Nadeel: het ruikt niet echt lekker, maar je hebt er maar een paar druppels per dag van nodig. Even op je vingertop en dan achter de oren en bij de haargrens is voldoende om preventief tegen luizen te werken.

Prijs van een potje Tea Tree olie € 6,99

4. Alphanova Kids Bio Zeropou

Luizen voorkomen op een manier die ook nog eens goed is voor het milieu én niet slecht is voor je kind. Deze shampoo en spray zijn volledig natuurlijk richten zich op het voorkomen van luizen in kinderhaar. De producten zijn verrijkt met tea tree, geranium en lavendelolie en zijn zonder insecticides.

Je kan ze zonder risico regelmatig gebruiken en de shampoo en spray zijn zonder parabenen en phenoxyethanol en daarnaast SLS en ALS-vrij. Daarnaast zijn alle Alphanova producten recyclebaar verpakt en niet getest op dieren. Het product is echt gericht op luizen voorkomen, niet op luizen behandelen.

Een product wat uitstekend past in het assortiment van Happy Skin Food, de webshop waar dit product verkrijgbaar is. Zij richten zich namelijk op biologische cosmetica voor het hele gezin.

5. O’Right Tea Tree shampoo

Was het haar met de Tea Tree Shampoo van O’right als het je gaat om luizen behandelen. Maar gebruik deze shampoo ook preventief! Luizen houden (zie hierboven) namelijk niet van de geur van de Tea Tree olie.

Daarnaast heeft de shampoo een reinigende en antimicrobiële werking. Zo voorkom je dat luizen zich snel verspreiden.

Kosten voor een fles O’Right Tea Tree shampoo € 24,75

Heb je de luizen niet kunnen voorkomen? Bummer! Dan moet je toch aan de bak om de hoofdluis te behandelen. Heb jij nog andere tips ter voorkomen en behandelen van luizen? Ze zijn allen welkom! Let’s kill the motherfuckers 😉 .

Meer lezen over luizen behandelen of luizen voorkomen? Het RIVM heeft ook goede info!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven