Make up slecht voor je huid of niet: verantwoord smeren kan je leren

“In mijn salon hoor ik het nog geregeld van cliënten, ‘Ik gebruik niet elke dag make-up, want dat is toch slecht voor je huid?’ Of ‘Je smeert je huid toch dicht met al die make-up troep?’ Veel vrouwen zijn er van overtuigd dat make up slecht voor je huid is. Maar is dat wel zo? Misschien wel… Maar alleen als je er op de verkeerde manier mee om gaat.” Hier lees je over make up gebruiken op de juiste manier.

De brandende vraag

Wij vonden het tijd voor duidelijkheid en hebben de vraag voorgelegd aan een visagiste. Zij zegt: “Make up slecht voor je huid? Ik denk dat dat wel een van de oudste fabeltjes is die ik ken. Toch kan ik met het wel voorstellen dat vrouwen dit denken. Je reinigt je huid goed met een cleanser. Dan smeer je een verzorgende en beschermende dagcrème op je gezicht om daarna je huid ‘dicht te plamuren’ met foundation of los te gaan met poeder… Tja ik kan me wel voorstellen dat je dat een beetje tegenstrijdig vind. Toch is make up niet per definitie slecht voor je huid.

Vroeger versus Nu

In de tijd dat make-up net uitgevonden was smeerde je inderdaad je huid bijna letterlijk dicht, om over de giftige bestanddelen maar te zwijgen. Tegenwoordig is dit echter niet meer aan de orde. Bijna dagelijks komen er nieuwe, betere en technologisch hoogstaandere producten op de markt. Bovendien moeten ze aan allerlei standaarden voldoen.

Cosmetica moet veel testen en keuringen doorstaan voordat het op de markt mag komen, veiligheid staat voorop. Dus de richtlijnen zijn heel scherp. Je kunt dus met een gerust hart make-up gebruiken. In veel make-up producten worden zelfs verzorgende ingrediënten gebruikt, zodat je 2 vliegen in 1 klap raakt. Denk bijv. eens aan die populaire BB Creams; dagcrème, foundation en zonnefactor in 1!

Make up slecht voor je huid: Allergieën  

Helaas bestaat altijd de kans dat je niet goed reageert op een product. Irritatie of een allergische reactie is het gevolg. Dit heeft niks te maken met de kwaliteit van de make-up, maar meer met hoe jij op een bepaald ingrediënt of bepaalde samenstelling reageert. Heel vervelend natuurlijk.

Als je al een gevoelige huid of ogen hebt, let dan goed op de ingrediëntenlijst. Vermijd stoffen zoals parfum, alcohol en parabenen. Dit zijn de meest voorkomende allergene ingrediënten.

Hygiëne

Ook niet onbelangrijk is de hygiëne en houdbaarheid van een make-up product. Hoe vaak ik niet hoor dat men een poederdoos al 2 jaar gebruikt of dat de mascara nu toch wat brokkelig wordt en blijkt dat ie misschien wel al een jaar oud is. Ai, puistjes, onzuiverheden en ontstoken ogen kunnen het gevolg zijn. Want ook make up heeft een houdbaarheidsdatum, kijk voor een handig overzichtje even hier. En waar je die datum bij bepaalde voedingsmiddelen niet zó serieus hoeft te nemen, kan je dat bij make up beter wel doen. Vooral omdat het hier om een (zeer regelmatig) geopende verpakking gaat. En om vocht houdende producten.

Maak je make-up kwasten elke week schoon met shampoo (goed laten drogen!), gebruik spateltjes in potjes en leen je lipstick niet uit aan een vriendin. Zo komen er geen bacteriën in je mooie make-up spulletjes en voorkom je een hoop puistjes- en irritatieleed.

Kortom: make up is absoluut niet slecht voor je huid, mits je er goed en hygiënisch mee omgaat en ’s avonds je gezicht reinigt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven