Haal het beste uit je tuin met deze tips

Een weelderige en levendige tuin is een bron van vreugde en ontspanning. Of je nu een grote groene ruimte hebt of een klein balkon, er zijn talloze manieren om het beste uit je tuin te halen. Maar wat nu als je geen groene vingers hebt en een makkelijke tuin wilt waar je wel van kan genieten?

In dit artikel geven we je tips voor het inrichten van een makkelijke tuin, onder andere door het gebruik van bijvoorbeeld kunstplanten en andere handige tips om je tuin te transformeren tot een prachtige oase van rust en schoonheid. Zonder dat je er veel werk aan hebt.

voorbeeld van een makkelijke tuin aan zijkant huis

Een makkelijke tuin waar je tóch van kan genieten, 10 tips

Bij een makkelijke tuin denken al veel mensen aan een tuin die helemaal volgelegd is met tegels. Maar dit is lang niet zo simpel als het lijkt, denk maar aan al het onkruid wat er tussen de tegels komt en wat je weg moet halen bijvoorbeeld.

Doe je dit niet regelmatig, dan wordt je tuin er niet mooier op en is het alsnog lastig om echt te genieten van je tuin.

Maar er zijn dus mogelijkheden om een makkelijke tuin in te richten die gezellig is en waar je niet al te veel werk aan hebt. Misschien in het begin even om de tuin naar wens in te richten, maar daarna ben je er met een heel klein beetje werk klaar mee.

1. Kunstplanten in je tuin

Natuurlijk ogende groene accenten in je tuin zijn een must voor een fijn en relaxt gevoel. Een volledig betegelde tuin zonder groen kan je dit gevoel niet geven, hoe makkelijk je ook denkt dat het is. Daar komt nog bij dat we ook een beetje aan de natuur en het milieu willen denken toch?

Toch gaan die twee ook samen, ook al zou je misschien denken van niet.

Het gebruik van kunstplanten voor buiten is een slimme manier om direct groen toe te voegen aan je tuin, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over onderhoud en seizoensgebonden veranderingen. Hierdoor wordt het inrichten en bijhouden van je tuin een stuk makkelijker.

Moderne kunstplanten zijn zo realistisch ontworpen dat het moeilijk is om ze te onderscheiden van echte planten. Plaats kunstplanten op strategische locaties in je tuin om kleur en textuur toe te voegen.

Denk bijvoorbeeld aan hangmanden met kunstbloemen aan je balkon of creëer een groene hoek met kunstgras en siergrassen. Kunstplanten en kunstbomen voor buiten zijn onderhoudsvrij, duurzaam en bieden een blijvende schoonheid gedurende het hele jaar.

Mits je ze van goede kwaliteit koopt natuurlijk. Let er bijvoorbeeld op dat ze UV bestendig zijn zodat ze niet verkleuren.

2. Mixen van kunst en echte planten voor een makkelijk te onderhouden tuin

Alleen kunstplanten in je tuin is wel makkelijk natuurlijk, maar niet heel goed voor de bijtjes en de vlinders. Wat je heel goed kan doen is bijvoorbeeld een mix maken van echte planten en kunstplanten. Op die manier zorg je voor een groene eenvoudige tuin in de winter en toch wat bloemen voor bijtjes en de vlinders.

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor mooie siergrassen in de vorm van kunstplanten en er dan wat bloembollen bij plaatsen in echte aarde die zorgen voor kleur in de zomer én goed zijn voor de natuur. Zo heb je het beste van beiden én een makkelijk te onderhouden tuin.

3. Kies je voor echte planten, ga dan voor ‘slimme’ beplanting

Kies de juiste planten op de juiste plaats. Het selecteren van de juiste planten op basis van de omgevingsomstandigheden is essentieel om het beste uit je tuin te halen.

Kijk naar de hoeveelheid zonlicht, de bodemgesteldheid en de vochtigheid in verschillende delen van je tuin. Kies vervolgens planten die gedijen in die specifieke omstandigheden, dat maakt het onderhoud in je tuin een stuk eenvoudiger.

Vergeet niet om ook rekening te houden met de grootte en groeisnelheid van de planten. Een slimme beplanting zorgt voor een harmonieuze groei en minimaliseert de noodzaak van frequente verplaatsing of vervanging van planten.

makkelijke tuin qua onderhoud

4. Echt gras in je tuin mét maaier

Wil je een tuin met weinig onderhoud? Dan betekent dat niet dat je persé voor kunstgras dient te gaan. En zeker niet dat je alleen maar hoeft te tegelen.

Je kan ook net zo makkelijk kiezen voor een stuk écht gras in de tuin, met een automatische grasmaaier. wij hebben zelf een Huskvarna die automatisch ons gras maait volgens schema. En sinds dat we die hebben hoeven we nergens meer naar te kijken.

Groot voordeel van echt gras in de tuin is ook dat je tuin in de zomer een stuk koeler is om in te vertoeven dan met alleen maar tegels.

5. Verticale tuinen zijn makkelijk!

Als je een beperkte tuinruimte hebt, is het creëren van een verticale tuin een slimme en makkelijke keuze.

Maak gebruik van muurbevestigingen, verticale plantenzakken of stapelbare plantenpotten om je planten verticaal te laten groeien.

Dit bespaart niet alleen ruimte, maar creëert ook een prachtig visueel effect. Klimop, varens en hangende sierplanten zijn perfect voor verticale tuinen. Daartussen kunnen ook kunstplanten worden gebruikt om een groene wand te creëren die weinig onderhoud vereist en je tuin een unieke uitstraling geeft.

Het grote voordeel van een verticale tuin is niet alleen de looks, maar ook het feit dat er nagenoeg geen onkruid in groeit, dat maakt het extra makkelijk.

onderhoudsvriendelijke tuin met plantenbakken

6. Wissel gras af met plantenbakken

Wissel je gras af met een terras en grote plantenbakken. Door grote plantenbakken te gebruiken in bijvoorbeeld verschillende hoogtes breng je meer sfeer aan in je tuin. Daarnaast kijgt een tuin meer diepte en lijkt hij daardoor groter.

Zonder dat je er echt veel onderhoud aan hebt, want een goed ingerichte plantenbak met passende planten en bloemen regelt zichzelf.

7. Tuinverlichting

Goed geplaatste verlichting transformeert je tuin zodra de zon ondergaat. Naast het creëren van een gezellige sfeer, zorgt tuinverlichting ook voor veiligheid door paden en trappen te markeren.

Het aanbrengen ervan is makkelijk als je kiest voor tuinverlichting die werkt op zonne energie, die hoef je maar in de tuin te steken en klaar ben je.

Ga je voor tuinverlichting die bekabeld is, dan is het aanleggen ervan meer werk inderdaad. Het gemak ontstaat dan pas als je tuin klaar is en de verlichting automatisch geregeld wordt.

8. Wil je een makkelijke tuin? Kies voor waterpartijen.

Een waterpartij is een prachtige toevoeging aan elke tuin. Het geluid van stromend water werkt rustgevend en zorgt voor een ontspannen sfeer.

Overweeg het plaatsen van een kleine fontein, een vijver of een waterval in je tuin, afhankelijk van de beschikbare ruimte. Een waterpartij trekt ook vogels en vlinders aan, waardoor je tuin tot leven komt. Heerlijk toch?

Als onderhoud van een grote vijver niet haalbaar is, kies er dan bijvoorbeeld voor om een kleine vijver in een ton aan te leggen. Daar heb je nauwlijks onderhoud aan, maar het brengt toch de natuur een stapje dichterblij.

Zet er een leuke fleurige waterplant in, zoals bijvoorbeeld een iris in geel of paars en je hebt op een makkelijke manier een kleurtje in je tuin.

9. Creëer zones voor het gemak

Het opdelen van je tuin in verschillende functionele zones is een geweldige manier om het meeste uit de ruimte te halen en onderhoud in he tuin makkelijk te maken.

Denk na over hoe je je tuin wilt gebruiken – misschien wil je een ontspanningsruimte, een eethoek met weersbestendige stoelen en een speelgedeelte voor kinderen.

Gebruik tuinmeubilair, zoals comfortabele loungesets en tafels, om verschillende zones te definiëren. Integreer ook kunstplanten en decoratieve elementen om elke zone visueel te verbeteren en een gevoel van samenhang te creëren.

10. Een makkelijke tuin vergt minder onderhoud en verzorging

Om het beste uit je tuin te halen, is regelmatig onderhoud en verzorging essentieel. Maar hoe makkelijker je je tuin inricht, hoe minder onderhoud je nodig hebt.

Besteed aandacht aan het snoeien van planten, het verwijderen van onkruid en het bemesten van de grond. Zorg ervoor dat je de specifieke behoeften van elke plant begrijpt en pas de verzorging aan.

Kunstplanten vereisen geen water of snoei, maar af en toe afstoffen kan helpen om ze er fris en levendig uit te laten zien. Vergeet ook niet om regelmatig je tuin te inspecteren op eventuele plagen of ziektes, zodat je snel kunt ingrijpen.

Met de juiste aanpak kun je makkelijk het beste uit je tuin halen en een prachtige buitenruimte creëren waar je van kunt genieten.

Kunstplanten bieden een onderhoudsvriendelijk alternatief om groen toe te voegen, terwijl slimme beplanting, verticale tuinen en waterpartijen de ruimte maximaliseren en een esthetische aantrekkingskracht toevoegen.

Wissel je de kunstplanten af met mooie échte bloemen dan doe je ook de natuur nog een plezier, én je geniet zelf van de kleur. En echt… een bloembol planten is géén moeite!

Het creëren van functionele zones, samen met regelmatig onderhoud en verzorging, zorgt voor een makkelijke tuin die het hele jaar door een bron van vreugde is. Dus ga aan de slag en transformeer je tuin in een prachtige, heerlijke plek om te genieten en relaxen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven