10 tips om het schoonmaken gemakkelijker te maken

In ons drukke leven is schoonmaken een taak die erbij hoort, maar waar je het liefste zo min mogelijk tijd aan wil besteden, toch? We kunnen onze tijd namelijk wel aan leukere dingen besteden, dan het opruimen en schoonmaken van het huis, dus tips voor makkelijker schoonmaken zijn zo gek nog niet.

Helaas hoort schoonmaken erbij en tenzij je een schoonmaakster hebt die het voor je doet – of een partner die er dol op is- zal je toch echt zelf aan de bak moeten met poesten in huis.

In deze blog lees je daarom een aantal tips die het schoonmaken gemakkelijker kunnen maken. Want niets is zo fijn als een lekker opgeruimd en schoon huis, toch?

makkelijker schoonmaken, 10 tips om gemakkelijker het huishouden te kunnen doen

Makkelijker schoonmaken doe je zo!

Het zijn soms maar kleine dingen die er voor zorgen dat het schoonmaken wat makkelijker wordt. In ieder geval zeker demoeite warad om even door te nemen want hoe makkelijker de klus, hoe leuker het wordt.

1. Minimaliseer spullen

Less is more! Probeer zo min mogelijk spullen te hebben in huis. Hierdoor minimaliseer je rommel en overbodige items in huis. Een opgeruimde ruimte is namelijk veel makkelijker schoon te houden.

In de loop der jaren verzamelen we vaak veel spullen die we niet eens gebruiken en dat is zonde van de ruimte die het inneemt. Organiseer voor jezelf één dag om alles op te ruimen en breng de spullen die je niet meer gebruikt naar een kringloop toe. Op die manier geef je het nog een tweede leven. 

2. Zorg voor vaste plekken

De spullen waar je geen afscheid van kan nemen, of die nu eenmaal nodig zijn, die hebben een vatse plek nodig.

Hoe meer vaste plekken je hebt voor alles, hoe sneller het opgeruimd is en hoe makkelijker je kan schoonmaken daarna.

Denk hierbij ook aan dat je verzamelbakjes of lades hebt voor klein spul. Zo hebben wij bijvoorbeeld een keukenlade voor elastiekjes, een doosje met naaigaren, lucifers, satéprikkers, wat rietjes en meer van dat soort prulspul dat fijn is om verzameld te hebben.

schoonmaken met robotstofzuiger

3. De juiste apparaten om makkelijker schoon te maken

Twee taken die veel tijd in beslag nemen zijn toch wel het stofzuigen en dweilen. Een robotstofzuiger met dweil is daarom echt een uitkomst!

Het bespaart je enorm veel tijd, het reinigt de ruimte efficiënt en goed en is ook nog eens gemaakt voor verschillende type vloeren. Dit is helemaal geschikt wanneer je een druk schema hebt, maar ook wanneer je bijvoorbeeld last hebt van een fysiek ongemak.

Onze dweilrobot is wat mij betreft ook echt onmisbaar. Zeker met onze huisdieren. Twee honden en 4 poezen laten de nodige rommel achter in huis, dat snap je vast wel. Ik moet dus ook meer schoonmaken om het huis een beetje op orde te houden.

Een dag niet stofzuigen betekent allemaal losse plukken haar door het huis en -zeker bij slecht weer- ook allerlei voetstapjes op de vloer.

Met mijn dweilrobot zijn die plukken haar verleden tijd én kan ik tussendoor ook mooi de vloer laten dweilen zonder dat ik zelf door het hele huis heen hoef.

4. Van boven naar beneden schoonmaken

Een handige tip voor wanneer je efficiënt en makkelijker wilt schoonmaken is om vanaf boven te beginnen met schoonmaken. Begin daarom met het afstoffen van lampen, kasten en andere items die hoog staan of hangen, zodat het stof wat erop ligt valt.

Hierna kun je beginnen met het schoonmaken van de vloer en andere oppervlaktes die lager liggen. Werk je andersom dan is dat een beetje zonde want dan wordt je vloer weer vies.

5. Meer productiviteit voor makkelijker schoonmaken

Wanneer je gaat schoonmaken is het belangrijk om dit zo efficiënt mogelijk te doen. Kies daarom een moment uit dat jij het meest productief bent op een dag. Wellicht is dit heel vroeg op de dag of juist wat later in de middag.

Zet een lekker muziekje aan en gebruik een timer om jezelf zo goed mogelijk te kunnen focussen. Stel dan bijvoorbeeld de timer in op een aantal minuten dat jij aan de slag gaat en richt je op één taak. Hierdoor raak je niet afgeleid en kun je niet van alles door elkaar gaan doen.

6. Maak tussendoor schoon

Gebruik de tijd die je staat te wachten tijdens het koffiezetten bijvoorbeeld om je aanrecht schoon te maken. En zorg er bijvoorbeeld voor dat je de vieze vaat direct in de vaatwasser plaatst in plaats van dat je het aanrecht vol stapelt.

Iets anders dat ik altijd doe is dat ik bijvoorbeeld tijdens het eten koken -als ik even ergens op moet wachten- één schap van mijn koelkast leeg haal om die snel schoon te maken. Als je dat iedere keer doet dan is het niet alleen makkelijker maar vooral ook sneller schoonmaken.

Je hoeft de koelkast dan nooit meer als apart project schoon te maken. En zo pak ik ook tussendoor mijn keukenkastjes zo nu en dan mee.

7. Makkelijke schoonmaken door een schoonmaakschema

Makkelijker schoonmaken valt of staat met een bepaalde routine. Hoe meer jij routinematig schoonmaakt, hoe sneller je zal zijn.

Een schoonmaakschema is dan ook zeker verstandig om te volgen.


Hieronder vind je 2 schoonmaakschema’s die heel erg praktisch zijn; eentje is al vooringevuld en de ander helemaal leeg. Download ze zodat je makkelijker je huis op orde houdt én je hoofd leeg maakt!

Schoonmaakschema voor huishoudelijke klussen
Leeg schoonmaakschema, zelf in te vullen met allerlei huishoudelijke taken
Schoonmaakschema download
De voordelen van dit schoonmaakschema:
 
Een helder overzicht
Structuur in je huishoudelijke taken
Een schoon & opgeruimd huis
Klusjes gespreid
Een leeg hoofd en meer rust!

schoonmaakschema formulier voor huishoudelijke taken, leeg en ingevuld

We gaan zorgvuldig met je gegevens om

8. Ventileren

Naast alle bovengenoemde tips is het ook goed om je ramen (en deuren) regelmatig lekker open te zetten. Laat de frisse lucht in huis om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dit kan je huis minder muf laten ruiken en hierdoor wordt het schoonmaken ook makkelijker.

Hopelijk gaan deze tips jou helpen om het schoonmaken makkelijker te maken in huis! Tip: ben jij op zoek naar de beste robotstofzuigers? Neem dan zeker eens een kijkje online en zoek uit welke het beste bij jou past.

9. Goede dweil en goede schoonmaakdoeken

Heb je geen budget voor een robotstofzuiger (met of zonder dweil), dan kan je natuurlijk ook prima met een gewone stofzuiger en dweil uit de voeten.

Uit ervaring weet ik dat er veel verschil is in soorten dweilen en ik wil je nog even iets meegeven als je op zoek bent naar een handige dweil. Voordat ik de robotstofzuiger had gebruikte ik een speciale dweil om de voer te dweilen en die gebruik ik nog steeds soms als ik iets extra’s wil doen. Wat niet zo vaak is als zou mogen, haha.

Deze dweil heeft een wateropslag in de steel zitten waardoor je niet steeds de dweil hoeft uit te spoelen. Zo pak ik gedurende het dweilen van onze hele vloer (180 m²) 3 schone dweilen om de vieze te verwisselen. Met het water in de steel kan ik de hele vloer dweilen en daarna gooi ik alle vieze dweilen in de was. Zo simpel is het.

Ook als poetsdoekjes heb ik een aantal bijzondere exemplaren. De Jemako doeken zijn ideaal om schoon te maken. Ik was daar de ramen mee (streeploos schoon terwijl ik alleen water gebruik), maar doe er bijvoorbeeld ook de badkamer mee en al het stofwerk in huis.

Ok de zwarte jaloezieën schoonmaken doe ik hier tegenwoordig mee. Ideaal én goed voor het milieu.

10. Maak schoon voordat het weer heel vies is

De laatste tip die je van me krijgt voor makkelijker schoonmaken is niet wachten totdat het te vies is. En dit is er eentje die heel belangrijk is, ook al sta je daar misscien niet zo bij stil.

Hoe viezer je huis is, des te langer duurt het schoonmaken. Als je ergens een doekje overheen haalt terwijl het nog niet heel vies is, dan ben je zo klaar en dat is wat we het liefst allemaal willen. Makkelijker schoonmaken én sneller.

Succes met al je schoonmaakklussen. En heb je vragen? Laat het me weten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven