Manga leren tekenen; informatie en inspiratie

Het is een trend die al even gaande is; Manga. Maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer mensen die zich willen verdiepen in het manga leren tekenen in plaats van alleen maar de strips of films te bekijken. En ik snap helemaal waarom want de aantrekkingskracht van manga is -in ieder geval voor mij- huge.

Toen ik dan ook een persbericht binnen kreeg van een compleet handboek voor het leren tekenen van manga personages hoefde ik er niet lang over na te denken om dat boek uit te proberen. Want ondanks het feit dat ik me daar normaal gesproken de tijd niet voor gun vind ik creatief bezig zijn heerlijk en manga tekenen is daar zeker een onderdeel van.

Heb jij ook interesse in manga leren tekenen? Lees dan zeker even verder.

leren manga tekenen met het basisboek manga

Manga leren tekenen; van oogpupil tot complete personages

In het basisboek manga van Gecko Keck worden eigenlijk alle onderdelen van manga besproken. Je begint wellicht in het boek bij de wat simpelere basistechnieken als:

  • hoe teken je een manga oog
  • welke verhoudingen heeft het hoofd van een manga personage
  • op wat voor manier komen de haren tot uiting en welke kledingstijlen passen in deze tekenstijl
  • waarom worden er zulke grote witvlekken in de ogen gebruikt

Maar naarmate het boek vordert worden er volledige personages in besproken en uitgewerkt. Als je dit boek doorgewerkt hebt, de informatie hebt gelezen én hebt geoefend dan ben je in staat om:

  • manga personages te tekenen in allerlei stijlen
  • bewegingen in manga stijl door te voeren
  • nauwkeurig emoties van je manga personage vast te leggen

en nog veel meer…

En je snapt het al, het doel van het boek is natuurlijk om je te motiveren om vrijer te leren manga tekenen. Je kan op deze manier leren je eigen manga stijl te ontdekken en uren aan een stuk met je hoofd boven het papier hangen.

Want eerlijk is eerlijk…. je leert pas echt manga tekenen als je oefent. Oefenen en nog eens oefenen, het is eigenlijk net autorijden, haha. Dat leer je ook pas nadat je je examen hebt gehaald.

Hoe zijn mijn ervaringen met dit manga basisboek?

Wat ik zelf heel sterk vind aan dit boek is dat het leren manga tekenen gelijk vanaf het begin doorgevoerd wordt. Je krijgt geen ellenlange lappen tekst, maar uitleg die kort en bondig is. En heel veel voorbeeld tekeningen.

Voor mij werkt dat het beste. Even kort een uitleg over de mogelijkheden en tips en tops waar je op moet letten en daarna zelf creatief bezig zijn. Hup, dat potlood op het papier en schetsen. En gummen.

Want ja, ik ben er zo eentje die het niet snel goed genoeg vind. Toch moet ik zeggen dat ik na een uurtje oefenen al een karaktertje had nagetekend dat ik best een manga look-a-like vond. En daar hou ik van, dat je ook vrij snel resultaat boekt.

De reden dat dat resultaat zo snel naar boven komt is volgens mij omdat alles stap voor stap uitgelegd wordt in de tekst en in de uitgebreide voorbeelden. Met name dat laatste zorgt voor een concreet startpunt. Ga maar natekenen.

En als het natekenen goed lukt, dan kan je na een aantal keren zeker wel besluiten om je eigen creativiteit meer in te zetten en te kijken of je je eigen stijl kan ontdekken.

Het is heerlijk om te doen en te ontspannen.

Waarom manga leren tekenen?

Allereerst is het natuurlijk leuk om jezelf ergens in te ontwikkelen. Want ook dit soort bezigheden horen bij je persoonlijke ontwikkeling en groei.

Daarnaast levert het enorm veel ontspanning op, in ieder geval bij mij. Ik focus me even op één ding, namelijk mijn manga personage dat ik aan het tekenen ben. En de rest vervaagt.

Dat maakt dat ik terwijl ik aan het oefenen en tekenen ben mijn hoofd leegmaak. En dat is weer een van de beste remedies tegen slapeloze nachten of ophopende stress.

Kort samengevat over leren manga tekenen

Ben jij creatief of wil je graag creatief werken als volwassene? Dan is het basisboek manga zeker een aanrader. Het is een duidelijk stap-voor-stap boek met heel veel uitgebreide illustraties en korte bondige uitleg.

Dit basisboek manga leren tekenen is overigens ook zeker geschikt voor iets oudere kinderen als ze zich in het manga tekenen willen bekwamen!

Gegevens van het basisboek manga

Wil je ook graag aan de slag? Hieronder vind je de gegevens van dit basisboek

Titel: Basisboek Manga
Auteur: Gecko Keck
ISBN: 9789043927871
Prijs: €24,50
Kosmos Uitgevers

Je vindt het boek hier online of in je plaatselijke boekenzaak

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven