Manifesteren, hoe werkt dat nu eigenlijk?

Manifesteren is een woord dat je op heel veel plekken steeds meer hoort. Het klinkt soms als een toverwoord, zoals het door sommige mensen wordt gebruikt. Maar wat betekent manifesteren nu eigenlijk? Wat heb je eraan en hoe doe je dat dan?

manifesteren

Betekenis manifesteren

Letterlijk betekent manifesteren openbaren of zichtbaar worden. In dit geval gaat het erom dat jouw wensen of je mooiste leven zichtbaar wordt. Of anders gezegd: waar wordt.

Manifesteren doe je dus om je doelen te bereiken of te worden wie je wil zijn. Mooier gezegd is het ‘de kunst om je wensen/dromen uit te laten komen’. Wil jij je op het gebied van persoonlijke ontwikkeling hierin verdiepen? Lees dan vooral even verder.

Je kan bij manifesteren denken aan het vinden van je grote liefde, het ervaren van meer rust en balans in je leven, financiële overvloed, het vinden van de tofste baan ever en ga zo maar door. Eigenlijk kan je alles manifesteren, zolang het maar betrekking heeft op jezelf. Je kan dit namelijk niet voor een ander doen.

Wat is manifesteren

Nu klinkt dat allemaal heel leuk, maar hoe doe je dat dan? Welke handelingen doe je dan om te zeggen dat je aan het manifesteren bent? En waarom werkt dit zo?

De laatste vraag is de meest ingewikkelde, want dat ligt er maar net aan, aan wie je het vraagt. Manifesteren kan je namelijk als iets heel zweverigs en spiritueels zien, maar ook vanuit de wetenschappelijke hoek zijn er bewijzen en ideeën over dit fenomeen.

We laten je daarom ook kennis maken met meerdere inzichten die hiermee te maken hebben. Hoe je manifesteert zullen we uiteraard ook behandelen.

Hoe manifesteer je eigenlijk?

Hier zijn boeken vol over geschreven, maar we kunnen het wel heel kort samenvatten.

Allereerst bepaal je wat je wilt bereiken. Of wat je graag zou willen hebben. Daarna ga je je voorstellen dat dit al zo is.

En dan niet alleen een beetje hierover nadenken, maar echt met alles in je. Je probeert te voelen hoe het dan zou zijn en hoe meer zintuigen je daarbij inzet, hoe mooier. Je praat/denkt er ook over alsof het al zo is.

Je brein schijnt namelijk geen onderscheid te kunnen maken tussen echt en fictie! Zo zijn er sporters die zich al visualiseren hoe ze een wedstrijd spelen en dat schijnt een enorm goede voorbereiding te zijn op de echte wedstrijd.

De volgende stap is dat je natuurlijk ook de acties gaat ondernemen om het ook werkelijk uit te laten komen.

We doen het allemaal!

Eigenlijk doen we allemaal onbewust al aan manifesteren. Als je iets wilt bereiken dan ben je daar immers mee bezig, wat je aanzet tot daden. Bewust manifesteren zorgt ervoor dat je dit nog meer uitdiept en dus nog meer kans op slagen hebt.

Je maakt je drijfveer nog groter omdat je er zo bewust mee bezig bent.

Wij zien zelf manifesteren als een onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling en groei. Om een beter, fijner en rijker leven te ervaren kan deze manier van leven je zeker op weg helpen.

Manieren om te manifesteren

Natuurlijk zijn er manieren die je kunnen ondersteunen.

Je zou kunnen mediteren. Maar misschien heb je daar wel helemaal niks mee. Is niet erg, want er zijn nog genoeg andere manieren.

Zo kan je affirmaties bedenken die je goed bij je doel houden en die je regelmatig opzegt of op opvallende plekken ophangt.

Nog mooier (en leuker, vind ik zelf) is het maken van een moodboard. Hierbij ga je aan de slag met het uitbeelden van wat je bereiken wilt. Beelden zeggen hierbij meer dan woorden! Zoek lekker ouderwets plaatjes op in tijdschriften (of print ze uit…) en maak er een prachtig kunstwerk van. Hang dit zo op dat je het wel moet zien en zo wordt je wens ook nog eens iedere keer (onbewust) je brein in gesmokkeld.

Natuurlijk kan je er ook heel bewust voor kiezen om er af en toe naar te kijken. Dat werkt vast nog beter. Zoals gezegd praat je niet tegen jezelf erover als een droom, maar alsof het al zo is. Bedenk ook dat je brein het woord ‘niet’ niet herkent. Denk dus in positieve benamingen. Dus niet ‘ik ben niet dik’, maar ‘ik ben dun’. Of ‘ik heb geld in overvloed’.

1. Spiritueel manifesteren

Bij spiritueel manifesteren wordt ervan uitgegaan dat het universum je helpt en dat het allemaal te maken heeft met energie.

Hierbij zijn er zelfs mensen die stellen dat je maar hoeft te wensen en het zal gebeuren. Alles in het leven is energie en energie reageert op elkaar (dat is trouwens weer meteen wetenschappelijk…).

Positieve energie zal positieve energie aantrekken.

Helaas werkt dat dus ook met negatieve energie! Dus: wees positief en je zal meer positiviteit aantrekken.

Loop maar eens met een glimlach op je gezicht door de stad. Wedden dat je veel fijne gezichten tegenkomt? Kijk je boos? Dan kan je het wel vergeten en zullen er meer norse gezichten aan je voorbijkomen.

Vanuit spiritueel inzicht wordt er gesteld dat je bij manifesteren vraagt, vertrouwt en ontvangt.

2. Nuchter manifesteren

Is dit te ver van je bed? Dan kan je toch met een gerust hart aan het manifesteren, want lees dan het boek ‘De Bron maar eens.

Hierin wordt ‘The Secret op een wetenschappelijke manier uitgelegd. De werking van je brein is daarbij het grootste onderwerp.

Je brein focust op de dingen die je belangrijk vindt, dus zal het vanzelf de mogelijkheden zien die jij nodig hebt om je doel te bereiken. Je krijgt veel te veel info over je heen als je brein alles bewust zou maken. Het kiest dus die dingen uit die ertoe doen.

Je hebt vast weleens meegemaakt dat je iets meemaakte en dat je daar nog nooit iets over had gehoord. Maar daarna kom je het elke keer tegen. Gebeurt het dan nu opeens meer? Waarschijnlijk niet, alleen heeft je brein dat nooit interessant gevonden en nu uiteraard wel.

Weet je brein dus dat je een boek wilt schrijven, dan zal het alles wat jou daarbij helpen kan eruit pikken en ‘aan je laten zien’. Zo werkt manifesteren. Handig toch! En zo kan jij optimaal van je kansen gebruik maken.

Een ander tof boek om je te verdiepen in de materie is het boek Manifesteren kun je leren van Willemijn Welten.

Mix van beide methodes

Waarschijnlijk zullen ook veel mensen de mix van beide wel een fijne optie vinden. Dat je niet achterover kan gaan zitten, maar zelf aan de slag mag/moet. Maar wat is er leuker dan met je dromen bezig te zijn?

Wat is belangrijk om te onthouden over manifesteren?

Er zijn meerdere zaken die belangrijk zijn in dit opzicht. Beknopt zijn dit:

  • Goed weten wat je intentie/doel is
  • Zet je belemmerende overtuigingen overboord en kies voor positieve benamingen
  • Goed visualiseren en doen alsof het al zo is
  • Ondersteun manifesteren met bijvoorbeeld een moodboard of affirmaties
  • Vertrouwen hebben
  • Je kansen pakken en beseffen dat het misschien langer duurt dan je zou willen. Maar dat dat nog niet zegt dat het niet zal gebeuren.

Uiteraard valt er nog veel meer te vertellen over manifesteren en dat zullen we dan ook zeker de komende tijd gaan doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven