Mariska Hulscher aan het woord

Gezin & werk: mogelijk of moeilijk?

Lieve dames,

Hoe combineer je een gezin met je werk?

Het valt me op dat deze zin meestal uitgesproken wordt als een vraag, en daarin schuilt mogelijk een gevaar. Welke gedachten gaan namelijk vaak vooraf aan deze vraag?

 • ‘Een gezin met werk combineren is moeilijk’
 • ‘Een gezin met werk combineren kost veel energie.’
 • ‘Een gezin met werk combineren gaat vaak ten koste van je liefdesrelatie’
 • ‘Een gezin met werk combineren gaat vaak ten koste van de kinderen.’
 • ‘Een gezin met werk combineren gaat vaak ten koste van de tijd voor jezelf.’

Herken jij een van deze gedachten? Heb je wel eens een dergelijke gedachte gehad? En: wat valt je op aan deze gedachten?

Wat deze gedachten gemeen hebben:

 • Het glas is half leeg
 • Negatief
 • Onmogelijkheden

De vraag hoe wij als vrouwen omgaan met de combinatie werk en kinderen is vaak omkleed met zware, moeilijke en lastige gedachten. De vraag lijkt al te impliceren dat het wel een enorm gedoe is om werk en kinderen te combineren. In plaats van jezelf deze vraag te stellen zou je deze zin ook kunnen uitspreken zonder vraagteken.

‘Ik combineer kinderen , werk, mijn relatie, mijn vriendschappen.’

Of:

‘Ik ga kinderen, werk, mijn relatie en mijn vriendschappen combineren.’

Als je je afvraagt of je werk en kinderen wel kunt combineren, roept dit wellicht nog meer vraagtekens op.  Door jezelf dit af te vragen, heb je nog geen besluit genomen, of twijfel je of het je wel gaat lukken. Als je besluit werk, je relatie, kids en je vriendschappen te gaan combineren, dan heb je al besloten dat je dit gaat doen. Hoe je dat gaat doen is een tweede, maar dat je het gaat doen is een feit.  Op deze manier zal je merken dat je uit angst voor allerlei opdoemende problemen al niet in de beginfase afhaakt. En dat je voorlopig maar even niet gaat werken, of een baan neemt voor 2 dagen per week omdat je er al vanuit gaat dat het anders niet gaat lukken. Het is natuurlijk een warm bad als we als vrouwen onderling hier lekker over ‘klagen’ en onze frustraties uiten over de moeilijkheidsgraad van de combinatie werk, relatie en gezin. En eerlijk is eerlijk, ik heb het ook wel eens erg pittig gehad met de uitvoering. Toch wil ik jullie een hele andere kant laten zien. Ik wil met jullie delen wat het mij allemaal heeft opgeleverd.

Mariska Hulscher als werkende moeder

Ik ben sinds begin 2002 alleenstaande moeder van twee mooie dochters. Mikki en Sanne zijn inmiddels 13 en 10 jaar, maar toen ik ging scheiden van hun vader Bert waren ze 1 en 4 jaar. Mijn contract met de NCRV liep af, mijn relatie liep op de klippen en ik had het zelfvertrouwen van een teveel gepeste puber. Vanaf dat moment, januari 2002, stond ik er alleen voor in alle opzichten. Hoe goed de relatie met mijn ex ook was, mijn huishouding in de breedste zin van het woord was de mijne. Ik moest iedere beslissing zelf nemen en dat waren en zijn er duizenden. De kinderen waren 12 van de 14 dagen bij mij destijds, nog piepjong en moesten het bovendien ineens voor een groot deel van de tijd zonder papa doen. De volgende dingen wist ik zeker:

 • Ik zou een goede moeder zijn die er vaak was voor haar kinderen
 • Ik zou een mooie carrière hebben die mij vervulde en waar ik genoeg geld mee verdiende om mijzelf en de kinderen te kunnen geven wat ze nodig hadden

Ik vroeg me niet af of ik dit voor elkaar zou kunnen krijgen, ik wist dat gewoon en ik zou er alles voor doen om dit te realiseren. Ik noem een dergelijk besluit altijd een innerlijk besluit. Een innerlijk besluit is heel krachtig en komt van binnenuit.

Wat heb ik toen gedaan?

 • De oppas die mijn kinderen al kende vanaf de geboorte kwam vaker. Bij mij thuis, want dan bleven mijn dochters in een vertrouwde omgeving
 • Ik regelde iemand die mijn huis schoon hield
 • Ik ben ondernemer geworden
 • Ik werd een ‘expert’ in omgaan met geld en inzicht krijgen in huishoudelijke uitgaven

Ik hoor sommige van jullie al denken: je hebt makkelijk praten, maar dat moet je je ook maar kunnen veroorloven. Klopt. Maar gelukkig heb ik altijd al gevonden dat ik als vrouw niet alleen wilde werken, ik wilde ook een kostwinnerssalaris verdienen met werk dat ik geweldig vond.

Zo ben ik niet alleen opgevoed, maar ik voelde dat zelf ook zo en, heel belangrijk, ik heb daar altijd naar gehandeld vanaf dat ik jong was. Na mijn studie rechten en tijdens mijn huwelijk heb ik altijd het salaris van een kostwinnaar gehad, ook tijdens de geboorte van mijn kinderen. Omdat ik ook vaak bij mijn kinderen wilde zijn en echt geloofde in werk waarbij dit allebei kon, heb ik dit ook kunnen realiseren. Ik heb nooit gedacht dat dit niet mogelijk was, ook al zei mijn omgeving dat ik teveel eisen stelde. Vanaf het moment dat ik begon te werken (ik was toen 25) tot nu (ben nu 47) is dit altijd gelukt. Dit is de kracht van een innerlijk besluit waarbij ik me niet heb laten leiden door invloeden van buitenaf.

Wat nu als je deze stappen niet hebt gezet? Niet hebt gestudeerd, of geen lange carrière hebt? Lieve dames, ik ben op mijn 42ste pas echt ondernemer geworden en heb een coaching bedrijf opgezet. Uit het niets, zonder relevante opleiding en met een imago wat op zijn zachts gezegd negatief was. Het is nooit te laat om dat wat je werkelijk wilt te realiseren, ook daar geloof ik heilig in.

Een mooi voorbeeld van twee vrouwen die hier ook in geloven zijn mijn vriendinnen Annemarie Postma en Anouk van Schaerdenburg. Annemarie is auteur van prachtige spirituele boeken en is daar zeer succesvol in. Annemarie zit in een rolstoel met alle consequenties van dien. Doorliggen, blauwe voeten, niet werkende organen et cetera. Daarbij is Annemarie eigenlijk altijd alleen geweest. Een jaar geleden trouwde zij met haar grote liefde Robin maar tot die tijd heeft ze alles altijd alleen gedaan. En voor elkaar gekregen. Ze woonde in een prachtig appartement, had een goede auto en veel lieve vrienden. Geen kinderen, dat was haar niet gegeven, maar hoe gek de vergelijking ook is, een rolstoel is net zo’n ‘handenbinder’ als een kind kan zijn.

Dan Anouk. Anouk beviel ruim 10 jaar geleden van een tweeling. Het was een zware bevalling en de jongste van de twee had zuurstofgebrek. Het gevolg: twee couveusebaby’s en een zoon die levenslang zwaar lichamelijk gehandicapt zou blijven. Anouk was accountmanager bij drankenleverancier Bols, maar die baan hing ze al snel aan de wilgen. Ze had het te druk met naar een fysiotherapeut in België rijden, met af en aan tuffen naar het revalidatiecentrum en samen met haar zoon de ene na de andere therapie volgen. Anouk vertelde me destijds dat ze graag ook iets voor zichzelf wilde doen qua werk, maar dan als ondernemer, omdat ze dan niet gebonden zou zijn aan werktijden. Anouk begon in haar huiskamer. Stickers voor op broodtrommels, stickers voor in kinderkleding, goedgemerkt.nl was geboren. Haar plannetje groeide in de loop der jaren uit tot een bedrijf met een omzet van meerdere miljoenen, een ongekend succes. Dan ik zelf. Twee keer gescheiden, ik heb bakken kritiek gehad op sommige keuzes die ik maakte ik mijn leven en stond er vanaf 2002 alleen voor. Toch ben ik altijd weer opgekrabbeld en ben blijven geloven in mijn dromen.

Er is geen verschil tussen Annemarie, Anouk, mijn verhaal en het jouwe. Iedere vrouw kan haar dromen realiseren, met een gezin, met of zonder relatie. Het staat of valt met een aantal dingen: een groot vertrouwen in je eigen kunnen (en als je dat niet hebt, ga daar in investeren, heb ik ook gedaan!), het geloof in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden en de bereidheid om alles te doen om die dromen te realiseren. Dat doen is van onwaarschijnlijk groot belang. Als je jezelf saboteert door onhandige gedachten als ‘dit lukt mij toch niet’ of een variant daarop, dan lukt het ook niet.

Kortom: een gezin combineren met  goed betaald en heel leuk werk is geen probleem, het is een wens, of een droom. Jij bepaalt zelf of dit jouw droom is, hoe je die droom wilt ervaren en of je die droom wilt realiseren. De problemen creëer je zelf door middel van je gedachten. Wat er over blijft is de uitdaging. De uitdaging om dat wat niet gelijk lukt, of datgene wat tegen zit, om te draaien in iets positiefs, zoals Anouk, Annemarie en ik zelf hebben gedaan.

Tot slot: denk niet dat Anouk, Annemarie en ik geen beren op de weg hebben gezien. Sterker nog, we zijn er zelfs door aangevallen. De moeilijkheden die we op ons pad tegenkwamen zijn er veel geweest, maar ze hebben ons nooit afgeleid van wat we werkelijk wilden bereiken. In de prachtige film ‘A beautiful mind’ zegt de briljante wiskundige John Nash over zijn schizofrenie: it’s just another problem and I am good in solving problems. Ieder probleem is op te lossen, vraag hulp, praat met mensen, wees creatief en vastbesloten je doel te bereiken.

Mijn manier is niet zozeer de beste manier, maar wel mijn beste manier. Op mijn 47ste voel ik me lekkerder in mijn vel zitten dan ooit, ik ben zelfbewuster geworden, heb meer eigenwaarde en bovendien ben ik volledig op de hoogte van mijn financiële huishouding. Als alleenstaande moeder van twee kinderen was het niet altijd makkelijk, maar juist hierdoor werd ik enorm uitgedaagd om mijn potentie maximaal te benutten. Ik zal geen enkele vrouw vertellen ‘hoe ze het moet doen’. Of je nu niet werkt, deeltijd of een full-time job hebt, het is helemaal aan jou. Waar ik wel heilig in geloof is dat wij als vrouw en als mens op deze wereld zijn om onze potentie te benutten. Anders verwelken we als een plantje dat te weinig water krijgt. Iedereen heeft potentie, en het is aan jezelf om die unieke potentie te ontdekken en je dromen te leven. Ja, dat is ook mogelijk met een gezin. In ieder leven ervaren we dalen en bergen, ook als je gezin en werk niet combineert. Het hoort bij het leven en juist die uitdagingen maken dat we groeien als mens. En laten we wel zijn, geven we onze kinderen niet het allerbeste voorbeeld door onze wensen, dromen en verlangens werkelijkheid te laten worden? Dat willen we immers het allerliefste voor hen, als ze eenmaal groot zijn.

Heel veel inspiratie, succes en liefde,

Mariska Hulscher

Mr. Mariska Hulscher is jurist, coach, RET-therapeut en NLP-master. Mariska is gespecialiseerd in relatie- en scheidingscoaching. Hulscher is tevens de auteur van het succesvolle coaching boek Ja, ik wil! Op dit moment werkt Mariska aan haar tweede boek over relaties. Mariska woont samen met haar twee dochters Mikki (13) en Sanne (10) in Baarn. Voor meer informatie: www.derelatiecoach.nl

1 gedachte over “Mariska Hulscher aan het woord”

 1. Avatar foto
  Heidi Huurdeman

  Wat een inspirerende tekst van Mariska Hulscher! Dat doet mij goed.

  Ik ben namelijk drie en een halve maand geleden bevallen van een dochter Indy. Deze week is mijn laatste week verlof. Vanaf volgende week is het vier dagen werken, waarbij Indy naar verschillende lieve opvangadressen gaat. De afgelopen week word ik vaak wakker in de nacht waarbij ik begin te piekeren ‘hoe moet ik het allemaal doen…: zorg voor Indy, werk, sport, huishouding, familie, vrienden, uiterlijk etc’.

  Maar inderdaad na het lezen van de ervaringen van Mariska, moet ik geen beren op de weg zien, maar vol vertrouwen een nieuwe fase van mijn leven ingaan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven